21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası" Kutlandı - Son Dakika
Yerel

21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası" Kutlandı

21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası" Kutlandı

Bilecik’te “21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası” yapılan protokol töreniyle kutlandı.

24.03.2015 14:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilecik'te "21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası" yapılan protokol töreniyle kutlandı.

Bilecik Şeyh Edebali Anadolu İmam Hatip Anadolu Lisesi Kapalı Spor Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törene, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Belediye Başkanı Selim Yağcı, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, İl Jandarma Komutanı Albay Alper Sır, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, İl Müftüsü Necati Akkuş, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Düzenlenen törende açılış konuşması yapan İl Orman İşletme Müdürü Oktay Ayatay, 21 Mart'ın ilkbaharın başlangıcı, ağaç ve bitkilerin yeniden hayata başlaması ve baharın bayramının olmasın yanı sıra Orman Bayramı da olduğunu belirterek, "İnsanoğlu var olduğu günden itibaren çevresini kuşatan ormanlardan faydalanma yollarını aramıştır. Önceleri bu faydalanma yalnızca barınmak, yakacak ve yapacak odun temin etmek biçiminde olmuş, zamanla artan ihtiyaçlarda çeşitlenmiş günümüzde de ormandan faydalanmada ekonomik, sosyal ve regraasyon şeklinde çeşitlenmiştir. Bunun yanında ormanlar sağladıkları ekonomik değerlerin yanında, erozyonu önlemesi, havayı temizlemesi, oksijen kaynağı olması, su kaynaklarını düzenlemesi gibi fonksiyonları ile sosyal ve çevresel yararları insan yaşamı için hayati önem taşımaktadır. Bu önemi dolayısıyla da ormanlar ülkelerin değil dünyanın ortak değerleri arasında yer almaktadır. Ormanlarımıza atılan sönmemiş sigara, yakılan anız, orman içinde ve kenarında çöplerin yakılması piknik amacıyla yakılan ateşlerin tam olarak söndürülmeden bırakılması ile yüzde 95'i insan kaynaklı orman yangınları sık sık meydana gelmektedir. İnsan yaşamı için bu kadar önemli olan üstelik yenilenebilen tükenmez özelliği olan orman kaynaklarımızı korumak, her yaştaki vatandaşlarımızın birinci önceliği olmalıdır. Bizler orman teşkilatı olarak adeta vatan savunması anlayışıyla ormanlarımızı koruyup kollarken, aynı bilinçlenmenin toplum düzeyinde olması halinde ormanlarımız gelişecek, gelecek nesillere taşınacak ve insanlarımız mutlu ve sağlıklı bir ortamda yaşamış olacaktır" dedi.

" BİLECİKLİ OLARAK ORMAN VARLIĞIMIZLA ÖVÜNÜYORUZ"

Canlılara lazım olan üç ana unsur olduğunu belirten, Bilecik Vali Ahmet Hamdi Nayır ise, "Bunlardan biri hava, diğeri toprak ve son olarak su. Bu üç ana unsurunda ormanlarımızda ağaçlarımız da çok yakın. Dünyanın akciğerinde olan ormanlar bizim hava ihtiyacımızın karşılamasında çok büyük rol oynamakta. Yine hayat için vazgeçilmez olan toprağın oluşmasında, korunmasında ve erozyonun önlenmesinde yine ormanlarımız önemli bir rol üstlenmekte. Suyumuzun da temiz olması ve iklim şartlarının da düzenlenerek su ihtiyacımızın karşılanmasında da su ihtiyacımız önemli bir ihtiyacı karşılamakta. Bu kadar önemli olan varlığımızın yenilenebilir olması da bizim için ayrıca bir nimet. Ormanlarımız bu yönüyle bize ikram edilmiş büyük bir nimet. Her an yenilenme imkanına sahip, her an tazelenme imkanına sahip. Bilecikli olarak orman varlığımızla da övünüyoruz. Yüzde 54'ü orman olan bir ilimiz. Bugünler bu değerin bilinmesinde ortaya çıkabilecek eğer bir algı eksikliği varsa, bir duyarlılık eksikliği varsa bunların tamamlanmasında önemli olan günlerdir" dedi.

Konuşmaların ardından Hayma Ana Kız Meslek Lisesi öğrencilerinin halk oyunları gösterileri, Şeyh Edebali Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Sevil Tokgöz ve Muhammet Gönültaş isimli öğrencilerin şiirlerinin ardından okul bahçesinde protokol üyelerinin fidan dikmesiyle hazırlanan tören sona erdi.

Ayrıca, programa katılanlar Bilecik Orman İşletme Müdürlüğü tarafından çam fidanı dağıtıldı. - BİLECİK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası' Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement