3 Bin Yıllık Mermer Kentinde Tarihe Yolculuk Gezisi - Son Dakika
Yerel

3 Bin Yıllık Mermer Kentinde Tarihe Yolculuk Gezisi

Pamukkale Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Topluluğu öğrencileri, Yatağan ilçesinde bulunan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan, dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti'nde gezi ve inceleme yaptı.

28.10.2014 15:56

Pamukkale Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Topluluğu öğrencileri, "Tarihe yolculuk devam ediyor" Projesi kapsamında Muğla'daki antik kentlerde gezi ve inceleme yaptı.

Pamukkale Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Topluluğu Başkanı Süleyman Sarıca, geziye Arkeoloji Bölümü Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerinden oluşan 44 kişinin katıldığını söyledi.

Muğla'da Stratonikeia Antik Kenti, Lagina Kutsal Alanı ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne gezdiklerini belirten Sarıca, "Gezimizin temel amacı antik kentlerde gerçekleştirilen kazı, konservasyon ve restorasyon çalışmalarında esas olan koruma önlemlerini yerinde inceleyerek uzman hocalarımızın anlatımlarıyla bilgi edinmekti. Bu tür gezileri Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı destekliyor. Üniversitemiz tarafından 8 ayrı yerde kazı yapılıyor" dedi.

İnceleme gezisinde alışılmış antik kent uygulamalarından farklı her dönemden kalıntının korumaya alındığı ve kent içinde bütünlük oluşturacak şekilde sergilendiği Stratonikeia antik kentindeki uygulamaları yerinde görerek incelediklerine işaret eden Sarıca, "Stratonikeia antik kentindeki uygulamaların, bu tür çalışmalara örnek oluşturacak şekilde, alışılmışın dışında güzel örnekleri oluşturduğuna şahit olduk. Günümüzde olması gereken koruma ilkelerinin tamamı burada uygulanmıştı. Gezi esnasında her dönemden eseri bir antik kentte görme şansımız oldu" diye konuştu.

Öğrencilere Stratonikeia antik kentte gerçekleştirilen kazı, konservasyon ve restorasyon çalışmaları hakkında Stratonikeia Kazı Başkanı ve aynı zamanda Topluluk Danışmanı Prof. Dr. Bilal Söğüt bilgi verdi.

Söğüt, Stratonikeia Antik Kenti'nde antik dönemden günümüze kadar Osmanlı, Roma, Bizans gibi farklı dönem eserleri ortaya çıkardıklarını dile getirdi.

Kültür varlıklarının koruma ve onarımı ile ilgili bir topluluğu Stratonikeia'da misafir etmekten büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Söğüt, şöyle konuştu:

"Bizler için kazmaktan önemlisi bu kültür varlıklarının korunmasıdır. Koruma derken, var olan kültür varlığının hepsinin bulundukları alanda koruma önlemeleri alınarak, güvenli bir şekilde orijinaline uygun sergilenmesidir. Stratonikeia'da antik dönemden günümüze tüm eserleri korumak şeklinde gerçekleştiriyoruz. Daha da ileri kenti gezenlere bunu yaşattığımızı düşünüyoruz. Geleceğin korumacı gençleri olan üniversitelerimizin bu tür topluluklarının uygulamaları yerinde görmesi bizim çok önemli. Çünkü bu sayede geniş bir kitle bu tür antik yerleşimleri görmüş ve kültürel varlıkların korunduğunu öğrenmiş oluyorlar .Bu sayede gördüklerinin daha iyisini uygula şansı olacaktır." - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 3 Bin Yıllık Mermer Kentinde Tarihe Yolculuk Gezisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement