350 Öğrenci Velisi, Okulu Boykot Kararı Aldı - Son Dakika
Güncel

350 Öğrenci Velisi, Okulu Boykot Kararı Aldı

350 Öğrenci Velisi, Okulu Boykot Kararı Aldı

Bingöl'de 350 öğrenci velisi, derslik yetersizliği ve öğretmen eksiği ile yemek sıkıntısı yüzünden çocuklarını okula göndermeme kararı aldı.

04.03.2014 13:24  Güncelleme: 12:01

Bingöl'ün Karlıova İlçesi'ne bağlı Yiğitler Köyü İlk ve Ortaokulu'na giden, çeşitli sınıflarda okuyan 350 öğrenci velisi, derslik yetersizliği ve öğretmen eksiği ile yemek sıkıntısı yüzünden çocuklarını okula göndermeme kararı aldı.

Karlıova'ya 35 kilometre mesafede bulunan 390 haneli Yiğitler Köyü'ndeki, 556 öğrenci kapasiteli ilk ve orta okulunda okuyan 350 öğrenci velisi, yaşanan sıkıntılar çözülmeden çocuklarını okula göndermeyeceğini ve okulu boykot edeceklerini açıkladı. Köylüler, dağlık alanda ve birbirine uzak evlerden kurulu köyde, okula 3 kilometre mesafede olan evlerdeki öğrencilerin sabah okula gelişte, öğlen yemek arası ve akşam eve dönüşlerinde sıkıntı yaşandığını dile getirdi. Köyde bulunan 39 öğrenci, kaymakamlığın destekleriyle okula taşınıyor ancak, 247 öğrencinin okula geliş ve gidişleri ile yemek sorunu devam ediyor.

Yiğitler Köyü meydanında toplanan öğrenci velileri, aldıkları karar konusunda kararlı olduklarını belirterek, daha önce defalarca okul yönetimi, ilçe milli eğitim müdürlüğü yetkilileriyle defalarca görüştüklerini ancak bu sorunun çözülmediğini söyledi.Yiğitler Köyi İlk ve Ortaokulu Aile Birliği Başkanı Murat Büyük, 200 öğrencinin çevre köy ve mezralardan taşımalı sistemle getirildiğini okul kapasitesinin iste 556 öğrenci olduğunu söyledi. Öğrenci sayısına göre dersliklerin yetersiz olduğunu ifade eden Büyük, Bunca öğrenci yoğunluğuna rağmen 25'i kadrolu, 3'ü ücretli olmak üzere toplam 28 öğretmen var. Ücretli öğretmenler sık sık değişiyor. Gidenler oluyor, bunların yerine de gelen yeni öğretmenler. Dolayısıyla öğrenci bir öğretmene alıştığı sırada adam gidiyor yenisi geliyor. Sağlıklı bir eğitim verilemiyor çocuklarımıza. Bizim köyümüzün olduğu yer dağlık olduğu için köy evleri dağınıktır. Bazı evler okula 3 kilometre mesafede olduğu için çocukların geliş ve gidişleri sorun oluyor. Bu öğrenciler köy merkezinde sayıldığı için bunlara yemek verilmiyor. Bu yüzden öğrenciler, sabah okula geliyor, öğlen yemek için tekrar gidiyor, ve dönüyor. Akşam tekrar eve gidiyor. Sırtlarında kilolarca defter ve kitapla birlikte bu çok zor oluyor. Sınıflarda öğrenci sayısı çok fazla. Taşımalı olarak gelen öğrencilere okulda yemek veriliyor ama bu öğrencilere yemek verilemiyor. Bu da sınıflarda ayrımcılığa yolaçıyor. Bu sorunlarımızı defalarca okul yönetimine, İlçe Mlli Eitim Mdürlüğü yetkililerine aktardık. Her seferinde mevzuata aykırı olduğu için yapabilecekleri bir şey olmadığını söylediler. Biz de öğrenci velileri olarak, okulu boykat etme kararı aldık. Öğretmen açığı, ek derslik ve çocuklarımızın yemek sorunu çözülmeden onları okula göndermeyeceğiz dedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Sema Tufan da, evleri dağınık olan Yiğitler Köyü'nde mevzuata aykırı olmasına rağmen 3 araçla, kaymakamlık imkanları ile 39 öğrenciyi okula taşıdıklarını ifade ederek, Taşımalı eğitim ve yemek için, okul öncesi sayılar tespit edilir ve ihaleler yapılır. Buna göre araç kiralanır ve bu sayıya göre de yemek alınır. Bunun üstünde yada altında farklı uygulama yapmak mümkün değil, çünkü mevzuata aykırıdır. Sağolsun kaymakamımızın destekleriyle, mevzuata aykırı olmasına rağmen 3 araç kiralanmış köyden 39 öğrenciyi okula taşıyoruz. Köylülerin yaptığı boykot suçtur, çocukların biran önce okula gönderilmesi gerekir, eğitimden geri kalmamaları lazım. Ancak bir sonraki eğitim ve öğretim yılı öncesinde yapılacak planlama ile bu soruna ancak çözüm bulabiliriz. Konuyu İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz'e bildirdim. Ordan gelecek talimata göre hareket edeceğiz dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 350 Öğrenci Velisi, Okulu Boykot Kararı Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement