5. Boğaziçi Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

5. Boğaziçi Zirvesi

Birleşik Krallık Eski Maliye Bakanı Lamont: "Petrol fiyatları sayesinde hanelerin bütçeleri rahatlayacak ve tüketici harcamaları yeniden yükselişe geçecek"

10.12.2014 14:20

Birleşik Krallık Eski Maliye Bakanı Lord Norman Lamont, "Petrol fiyatları sayesinde hanelerin bütçeleri rahatlayacak ve tüketici harcamaları yeniden yükselişe geçecek" dedi.

5. Boğaziçi Zirvesi'nin açılışında Lamont, ekonomilerin şoklara karşı tesis edilmesi gerektiğini, devletlerin iyi dönemler geçirirken bütçelerine bağlı kalmaları gerektiğini bildirdi.

Son yaşanan küresel krizin, gerçek anlamda yaşanan ilk kriz olduğunun söylendiğini anımsatan Lamont, kriz ilk başladığı zaman "ABD ekonomisi yavaşlayabilir, Avrupa da derin bir kriz yaşıyor ama BRICS, gelişmekte olan ülkeler ve Asya kendi başına yoluna devam edebilir" dendiğini anımsattı.

OECD'ye göre dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 3,3, gelecek yıl yüzde 3,7, 2016 yılında ise yüzde 3,9 büyüyeceğini hatırlatan Lamont, yıllar sonra dünyada ilk kez 2 yıl boyunca negatif büyümeye tanıklık edildiğini dile getirdi.

Dünya ekonomisinin yeniden büyümeye başladığına işaret eden Lamont, ABD'nin tek itici güç olarak büyüdüğünü ifade etti.

Çin'de ise büyüme oranlarının revize edildiğini anımsatan Lamont, önceki yıllarda büyüme oranının yüzde 10 olduğunu, şimdi yüzde 7,5, ancak yüzde 7'ye de revize edilmesinin söz konusu olduğunun altını çizdi.

Bazı uzmanlara göre Çin ekonomisinin uzun vadede çok daha iyi bir performans sergileyeceğini bildiren Lord Lamont, Japonya ekonomisinin ise beklenmedik bir şekilde gerilediğini, dördüncü büyük ekonomi Almanya'nın da daha şimdilerde ekonomik yavaşlamadan çıktığını vurguladı.

-"Çin hasılanın yüzde 2,5'ini petrole harcıyor"

Norman Lamont, avronun hükümeti olmayan bir para birimi olduğunu, bundan dolayı da üzerinde uzlaşıya varmanın çok zor olduğunu söyledi.

Avro Bölgesi'nde çok fazla kemer sıkma politikasına bel bağlandığının ortaya çıktığını bildiren Lamont, bunun etkisinin ekonomik yavaşlamayı daha da katlamak olduğunu kaydetti.

Birleşik Krallık'ın ihracatının yüzde 50'sini Avro Bölgesi'ne gerçekleştirdiği bilgisini veren Lamont, "O yüzden bizim Avro Bölgesi dışında büyümeyi başarmamız şaşırtıcı" ifadelerini kullandı.

Çin'in GSYİH'sının yüzde 2,5'ini petrole harcadığını anlatan Lamont, petrol fiyatları sayesinde hanelerin bütçelerinin rahatlayacağını ve tüketici harcamalarının yeniden yükselişe geçeceğini aktardı.

Burada şanslı ulusun Amerika olduğunu vurgulayan Lamont, "Amerika artık majör bir petrol üreticisi olduğundan, aynı zamanda büyüyen bir ekonomisi olduğu için insanlar boşu boşuna 'ABD şanlı bir ekonomi' demiyor" şeklinde konuştu.

Bu arada açılışta Kuveyt Prensesi Shaikha Farihah Al Ahmad AL Jaber Al Sabah ile Namibya Devlet Başkanının eşi Penehupifo Pohamba da kısa bir söz aldı.

Konuşmalardan sonra Lamont, Jaber Al Sabah ve Pohamba'ya günün anısına birer plaket verildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 5. Boğaziçi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement