6. Saraybosna İş Forumu - Son Dakika
Güncel

6. Saraybosna İş Forumu

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, "Bu bölgede yaşayan tüm insanlar için iş anlamında sınırları tamamen yok etmesek bile, bir nevi 'sınırsız iş ortamı'nı oluşturmamız gerekiyor" dedi.

13.05.2015 13:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, "Bu bölgede yaşayan tüm insanlar için iş anlamında sınırları tamamen yok etmesek bile, bir nevi 'sınırsız iş ortamı'nı oluşturmamız gerekiyor" dedi.

Bosna Bank International (BBI) ve İslam Kalkınma Bankası (IDB) tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen iş forumuna, yerli ve yabancı çok sayıda iş adamı ve  üst düzey devlet yetkilisi katılıyor.

AA'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu foruma Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da katılıyor.

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, burada yaptığı konuşmada, bu yıl altıncısı düzenlenen Saraybosna İş Forumu'nun "Tek Ekonomi Tek Bölge" sloganını olumlu karşıladıklarını, böyle bir iş ortamının oluşturulması Sırbistan'ın da her zamanki isteği olduğunu söyledi.

Vuçiç, "Bu bölgede yaşayan tüm insanlar için iş anlamında sınırları tamamen yok etmesek bile, bir nevi 'sınırsız iş ortamı'nı oluşturmamız gerekiyor" diye konuştu.

Ülkesi Sırbistan'ın bölgedeki ülkelerle şu andaki ticaret hacminin yüzde 15, 20 ya da 30 olduğunu belirten Vuçiç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu rakamlar daha yüksek olabilir. İşbirliğimizi daha da geliştirebiliriz. Ben burada hükümet ile ilgisi olan Sırbistan'ın bir vatandaşı olarak duruyorum. Aynı zamanda, Bosna Hersek ile ilişkilerin geliştirilmesi için her zaman elinden geleni yapacak biri olarak duruyorum. Dolayısıyla, sizin siyasi liderlerine tavsiyem şudur, Sırbistan ile Bosna Herse halkları arasında stratejik ve uzun vadeli diyalogları yapmasıdır. Bu şekilde sadece daha iyi ekonomi ve iş ortamı oluşturabiliriz."

Vuçiç, ortak bir piyasa oluşturulduğunda İslam dünyasından, Batı ülkelerinden ve dünyanın birçok ülkesinden daha çok yatırımın da gelebileceğini belirterek, bölgede yaşayan tüm insanlar, Bosnalılar, Hırvatlar, Sırpların daha iyi şartlarda yaşayabileceğini, herkes için de en önemli şeyin bu olduğunu söyledi.

Bölgenin bir değişime ihtiyacının olduğuna dikkati çeken Vuçiç, şöyle devam etti:

"Sorumluluğumuzu kendimiz üstlenmeliyiz, kendi geleceğimizle kendimiz ilgilenmeliyiz. Bunun bizim için başkalarının yapması yerine, 'bu iyi, bu kötü demesi yerine, bu bizim işimizdir, bu bizim sorumluluğumuzdur' dememiz lazım. Biz, Bosna Hersek'li dostlarımızla tüm 'zor konuları' konuşmaya hazırız. Boşnaklarla tüm konuları açmaya ve kapatmaya hazırız, çünkü ülkelerimizin ortak geleceğini düşünmemiz lazım" diye konuştu.

Vuçiç, bölge ülkelerin ihracatı birlikte çok daha iyi yapacaklarını söyledi.

"Bosna Hersek potansiyeli olan bir ülke"

Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Denis Zvizdiç ise Bosna Hersek'in doğal güzellikleri, kültürel ve tarihi mirası, ekonomi ve turizm alanlarında potansiyeli olan bir ülke olduğunu söyledi.

Ülkesinin çok önemli özellikleri sahip olduğunu ifade eden Zviztiç, "Bosna Hersek'in iyi bir jeostratejik konumu bulunuyor. Kaliteli doğal kaynakları, eğitimli iş gücü, gelişmiş bir bankacılık sistemi, istikrarlı bir döviz kuru, küçük ve orta ölçekli işletmeleriyle yatırımın geliştirilme potansiyeli, enerji, ormancılık ve diğer sektörlerde önemli projeleri var" dedi.

Zvizdiç, Bosna Hersek'in bu zengilliklerinin yeterli bir şekilde değerlendirilmediğine dikkati çekerek, yeni kurulan hükümetin, Bosna Hersek'i ekonomik, siyasi ve sosyal anlamda güçlü ve istikrarlı bir ülke yapmak için gerekli reformları yapmaya kararlı olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı'nın 3. kez "Global İletişim Ortağı" olduğu, iki gün sürecek olan Saraybosna İş Forumu bu sene "Tek Ekonomi Tek Bölge" temasıyla düzenleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 6. Saraybosna İş Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement