9. Türkiye Altyapı Finansmanı Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

9. Türkiye Altyapı Finansmanı Toplantısı

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Milli Piyango'nun özelleştirilmesini yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını söyledi.

04.11.2015 12:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Milli Piyango'nun özelleştirilmesini yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını söyledi.

UniCredit Grubu tarafından düzenlenen "9. Türkiye Altyapı Finansmanı Toplantısı"nda konuşan Aksu, Milli Piyango'nun özelleştirilmesini yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını kaydetti.

Bu yıl içinde özelleştirme projelerinden şu ana kadar yaklaşık 2 milyar dolarlık gelir elde ettikleri bilgisi veren Aksu, içinde 2 seçim olmasına rağmen 2015'in özelleştirme programlarını kararlı bir şekilde devam ettirdikleri bir yıl olduğunu dile getirdi.

Elektrik üretim projelerinde 2015 yılında 50 farklı şirketten 10 ihale başvurusu gerçekleştiğini belirten Aksu, bunun da yatırımcıların Türkiye'nin uzun vadeli planlarına inandığını gösterdiğini vurguladı.

Hedeflerinin 3-4 sene içerisinde elektrik üretim santrallerinin çoğunun özelleştirilmesi olduğunu vurgulayan Aksu, ekonomik ortamın özelleştirme programlarını etkilediğini, ekonomik büyüme ile birlikte uzun vadeli kredilerin yavaşlamasının özelleştirmeyi de yavaşlattığını ifade etti.

-"( Türk Telekom'un özelleştirilmesi) Şu anda herhangi bir şey yok"

Aksu, Özelleştirme İdaresi'nin daima piyasa dostu özelleştirme politikaları geliştirdiğini anlattı.

Şu ana kadar bir kaç önemli limanın özelleştirmesini yaptıklarını belirten Aksu, sözlerine şöyle devam etti:

"Hala bir kaç tane çekici liman ve marina projelerimiz var portföyümüzde. Marina, İzmir'daki liman ve Tekirdağ Limanı gibi projelerimiz var ve bunlar halen devam etmekte. Bu projeler için ihaleyi 2016 yılında sunacağız ve bu özelleştirmeleri gelecek sene içinde yapmayı planlıyoruz. Seçimlerden sonra özelleştirme programının hızlanacağına eminiz."

Konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Aksu, 2016 yılında limanlar ya da başka projelerin özelleştirilebileceğini, burada Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun uygun göreceği projelerin özelleştirileceğini söyledi.

Aksu, Türk Telekom'da bulunan yüzde 31,68 oranındaki kamu payının bir kısmının özelleştirilmesi ile ilgili bir soru üzerine, "Şu anda herhangi bir şey yok" şeklinde konuştu.

Bu yılın tamamı için 8,7 milyar liralık özelleştirme hedefleri olduğu bilgisini veren Aksu, bütçenin henüz netleşmediğini ama 2016 yılında da 10 milyar lira civarında bir özelleştirme gelirinin beklendiğini ifade etti.

"Uluslararası yatırımcılar Türkiye'nin modernizasyon planlarının gerçekleşmesinde yer almak istiyor"

UniCredit Grubu Orta ve Doğu Avrupa Bölüm Başkanı Carlo Vivaldi ise bugün Türkiye'nin halen bankacılık için cazip bir ülke olduğunu ve olmaya da devam edeceğini söyledi.

UniCredit için Türkiye'nin önemli bir pazar olduğunu belirten Vivaldi, Yapı Kredi'nin de grupları içinde en iyi performansa sahip iştiraklerinden birisi olduğunu dile getirdi.

Vivaldi, uluslararası yatırımcıların Türkiye'nin modernizasyon planlarının gerçekleşmesinde yer almak istediğini kaydetti.

UniCredit olarak bu yılın 3. çeyreği itibariyle Doğu Avrupa'da proje finansmanı anlamında birinci sırada yer aldıkları bilgisini veren Vivaldi, Türkiye'de finansmanına destek oldukları projelerden bahsetti.

Vivaldi, Türkiye'de şu anda 12 milyar dolar değerinde 35 sağlık projesinin olduğuna işaret ederek, "Dünyanın en büyük kamu-özel sektör ortaklığı proje sıralaması diyebiliriz buna. Önümüzdeki yıllarda da hastane projeleri Türkiye altyapı pazarında önemli bir rol oynamaya devam edecek" dedi.

Türkiye'deki altyapının geliştirilmesi konusundaki rollerini yerine getirme konusunda hazır beklediklerini vurgulayan Vivaldi, dünya genelinde elde ettikleri deneyim Türkiye'ye sunmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 9. Türkiye Altyapı Finansmanı Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement