AB'nin Rusya'ya Yaptırımları Ağırlaştırması - Son Dakika
Güncel

AB'nin Rusya'ya Yaptırımları Ağırlaştırması

AB Konseyi Başkanı Van Rompuy, yeni önlemlerle Rusya’ya güçlü bir sinyal gönderildiğini belirtti.

29.07.2014 20:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, bugün üzerinde uzlaşılan yeni kısıtlayıcı önlemler paketiyle, Rusya'ya güçlü bir sinyal gönderildiğini ve " Ukrayna'yı ya da Doğu Avrupa'daki herhangi bir komşu ülkeyi istikrarsızlaştırmanın, ekonomine maliyeti ağır olur" mesajı içerdiğini belirtti.

AB Daimi Temsilciler Komitesi'nin (COREPER), üçüncü aşama olarak adlandırılan ve ekonomik yaptırımlar içeren paket konusunda anlaşmasının ardından yazılı bir açıklama yapan Van Rompuy, alınan kararların Rus devletine ait finansal kurumların Avrupa sermaye pazarına erişimini sınırlayacağını, silah ticaretine ambargo uygulayacağını, hem sivil hem askeri amaçlı kullanılabilen ürünlere ihracat yasağı getireceğini ve Rusya'nın özellikle petrol alanında hassas teknolojilere erişimini kısıtlayacağını belirtti.

Bireylere yönelik listenin de güçlendirildiğini kaydeden Van Rompuy, ciddi bir uyarının söz konusu olduğunu ifade ederek, "Yasa dışı şekilde ilhak ve egemen bir komşu ülkenin kasten istikrarsızlaştırılması 21. Yüzyılda kabul edilemez" dedi.

AB'nin, Ukrayna'daki krizin başından bu yana Rusya'ya barışçıl bir çözüm bulunması yönünde çalışma çağrısı yaptığını ancak çağrıların önemsenmediğini belirten Van Rompuy, "Rusya Federasyonu ve AB'nin önemli ortak çıkarları var. Her iki taraf da açık ve samimi diyalog ile artan işbirliği ve değiş tokuştan yararlanırız. Ancak Kırım'ın yasa dışı ilhak edildiği, Rusya'nın Doğu Ukrayna'daki siyasi ayaklanmayı desteklediği ve zincirinden kurtulmuş şiddetin masum sivilleri öldürdüğü bir zamanda, bu önemli pozitif gündemi sürdüremeyiz" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın kendi eylemleri nedeniyle kendini artan bir şekilde izole edilmiş şekilde bulacağını vurgulayan Van Rompuy, bu ülkenin Ukrayna krizine çözüm bulma konusuna şüphelerden arınmış ve aktif şekilde katkıda bulunmaya başladığında,AB'nin kararları tersine çevirmeye hazır olduğunun altını çizdi. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB'nin Rusya'ya Yaptırımları Ağırlaştırması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement