Ab, "Üçüncü Aşamaya" Yine Geçemedi - Son Dakika
Güncel

Ab, "Üçüncü Aşamaya" Yine Geçemedi

AB Daimi Temsilciler Komitesi, Ukrayna krizine ilişkin yaptırım listesini genişletirken, Rusya’ya yönelik "üçüncü aşama" yaptırımlar konusunda uzlaşamadı.

24.07.2014 21:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), Ukrayna krizi bağlamında oluşturulan yaptırım listesine 15 birey ve 18 şirket ekleme konusunda anlaşırken, Rusya'ya karşı ekonomik unsurlar içeren hedef odaklı "üçüncü aşama" yaptırımları devreye sokma konusunda uzlaşamadı.

AB liderlerinin talimatı ve genişletilmiş yasal çerçeve temelinde toplanarak durum değerlendirmesi yapan COREPER'in uzlaştığı 33 birey ve şirketin eklenmesiyle güncellenecek liste, AB üyesi ülkelerin onayına sunuldu. Onay sürecinin kısa sürede tamamlanmasının ardından listeye yeni eklenen isimler yarın öğleden sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanarak kamuoyuna açıklanacak.

Şu ana kadar AB ülkelerine seyahat yasağı ve Birlik ülkelerindeki malvarlıklarının dondurulması önlemlerini içeren ve "ikinci aşama" olarak adlandırılan yaptırımları uygulayan AB, listeye şirketleri de dahil ederek bu aşamanın ilerisine geçse de ekonomik unsurlar içeren, hedef odaklı "üçüncü aşama" yaptırımların gerisinde kaldı.

AB Komisyonu'nun önerileri çerçevesinde sermaye piyasalarına erişim, savunma, çift kullanımlı mallar, hassas teknolojiler ve enerji alanlarında Rusya'ya karşı uygulanabilecek yaptırımları da ele alan COREPER bu konuda herhangi bir uzlaşıya varamadı. Diplomatik kaynaklar, Rusya devlet bankaları üzerinde özellikle durulduğunun altını çizdi.

AB Konseyi'nden yapılan açıklamada, COREPER'in bu konuyu ele almak üzere yarın toplanacağı duyuruldu. AB kaynakları, yarın da uzlaşı olmaması halinde toplantıların gelecek hafta da devam edebileceğini belirtiyor.

AB, Ukrayna krizi bağlamında şu ana kadar 72 bireye ve iki şirkete yaptırım uyguluyordu. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ab, 'Üçüncü Aşamaya' Yine Geçemedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement