ABD'deki Silahlı Protestocuların Devlet Binasını İşgali - Son Dakika
Güncel

ABD'deki Silahlı Protestocuların Devlet Binasını İşgali

NEW ABD'nin batı eyaletlerinden Oregon'da silahlı bir grubun devlete ait bir binayı işgali dördüncü gününe girerken, yetkililerin binada elektriği ve telefon erişimini kesmeyi planladığı öne sürüldü.

05.01.2016 19:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NEW ABD'nin batı eyaletlerinden Oregon'da silahlı bir grubun devlete ait bir binayı işgali dördüncü gününe girerken, yetkililerin binada elektriği ve telefon erişimini kesmeyi planladığı öne sürüldü.

ABD Balık ve Yaban Hayatı Hizmetleri'nden ismini vermek istemeyen bir yetkili, İngiliz The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, işgalcilerin dışarı çıkmasını sağlamak amacıyla binanın içinde bulunduğu Malheur Yaban Hayatı Koruma Merkezi'nde elektriği ve telefon erişimini keseceklerini ifade etti.

Bölgedeki olumsuz hava şartlarının, elektriğin kesilmesinin ardından ısınmada güçlük yaşayacak işgalcilerin dışarı çıkmasında etkili olabileceğine dikkati çeken yetkili, "Burası kuş uçmaz, kervan geçmez bir yer. Ayrıca aşırı derecede soğuk" diye konuştu.

Pazartesi gecesi bölgede hava sıcaklığının eksi 8 dereceye düşmesi ve şiddetli kar fırtınasının yaşanması bekleniyor.

Burns kasabasının bağlı olduğu Harris County'nin şerifi David Ward, yayınladığı yazılı açıklamada işgalcilere seslenerek, "Bölgemizi terk edin, ailelerinizin yanına gidin ve tüm bu olanları barışçıl şekilde sona erdirin" ifadesini kullandı.

İşgalci grubun ismi belli oldu -

Öte yandan, binayı işgal eden silahlı grubun sözcülerinden Ammon Bundy, grubun isminin Citizens for Constitutional Freedom (Anayasal Özgürlükleri Savunan Vatandaşlar) olduğunu belirtti.

Bundy, kendisine ait olduğu öne sürülen Twitter hesabından yaptığı açıklamada, grubun hedeflerinden birinin "haklarını kaybetmiş veya kaybetmeye zorlanmış insanların haklarını iade etmek" olduğunu kaydetti.

İşgal süresince silaha başvurma niyetleri olmadığını belirten Bundy, "Fakat bize karşı şiddete başvurulursa, kendimizi koruruz" açıklamasında bulundu. Söz konusu Twitter mesajı, daha sonra silindi.

Protestocular şartlarını açıkladı -

Bundy ayrıca, şartları yerine getirilene kadar işgali yakın zamanda sonlandırma niyetleri olmadığını vurgulayarak, şartlarını cezaevine giren "Dwight ve Steven Hammond adlı kişilerin serbest bırakılması ve federal hükümetin Malheur Ulusal Ormanı'nın yönetiminden vazgeçmesi" olarak sıraladı.

Eyaletin orta kesimlerinde yer alan Burns kasabasında, çiftçilik yapan Dwight Hammond ve oğlu Steven'ın cezaevine girmesini engellemek amacıyla cumartesi günü protesto gösterisi düzenlenmişti. Malheur Yaban Hayatı Koruma Merkezi'ndeki işgal, bu protesto gösterisinin ardından başlamıştı. İşgale katılan kişilerin sayısıyla ilgili kesin bir bilgi bulunmazken, sayının 15 civarında olduğu tahmin ediliyor.

Dwight ve Steven Hammond, devlete ait bir ormanda 2001 yılında kasten yangın çıkarma suçundan ceza almıştı. Fakat 2015'in ekim ayında bir mahkeme, söz konusu şahıslara verilen hapis cezasının olması gerekenden kısa olduğuna hükmederek, beş senelik yeni bir hapis cezası vermişti. Hammond'lar, pazartesi günü Kaliforniya eyaletindeki federal yetkililere teslim oldu.

Öte yandan, işgalin sorumlularından olduğu belirtilen Ammon Bundy'nin babası Cliven Bundy de hükümet karşıtı eylemleriyle biliniyor. Aile, otlaklarla ilgili yıllardır süren bir anlaşmazlık nedeniyle geçtiğimiz yıl Nevada eyaletinde güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmişti.

Cliven Bundy ayrıca Amerika'da köleliğin kaldırılmasını eleştiren açıklamalarıyla da gündeme gelmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'deki Silahlı Protestocuların Devlet Binasını İşgali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement