ABD Türkmen Kasabasında IŞİD'i Vurdu, Irak Ordusu Tahliyeye Başladı - Son Dakika
Dünya

ABD Türkmen Kasabasında IŞİD'i Vurdu, Irak Ordusu Tahliyeye Başladı

80 gündür IŞİD'in kuşatması altında bulunan 20 bin nüfuslu Türkmen kasabası Amirli'ye, ABD ve Irak ordu birlikleri ulaştı.

31.08.2014 13:35  Güncelleme: 15:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD ordusu, Irak'ta iki aydır Irak Şam İslam Devleti IŞİD terör örgütünün kuşatması altında tutulan 20 bin nüfuslu Türkmen kasabası Amerli'ye havadan insani yardımda bulundu. ABD savaş uçakları, IŞİD mevzilerini vururken, Irak ordusu da, Emirli'deki kadın ve çocukları tahliye etti.

TÜRKMENLER KAPANA KISILMIŞTI

Irak birlikleri ve Peşmerge de, Emirli kasabasındaki IŞİD kuşatmasını kaldırmak için operasyon başlattı. 18 saat süren çatışmaların ardından IŞİD bölgeden püskürtüldü. İki aydan uzun süredir dört koldan kuşatma altında olan Amerli’de Türkmen halk yiyecek ve içecek sıkıntısı çekerek kapana kısılmış bir halde yardım bekliyordu. Irak ordu sözcüsü Komutan Kassem Atta AFP’ye yaptığı açıklamada, “Birliklerimiz kuşatmayı kırdı ve Amerli’ye girdi” dedi.

RESMİ AÇIKLAMA

Yazılı açıklama yapan Pentagon Sözcüsü John Kirby, "Irak hükümetinin talebi üzerine, ABD ordusu bugün, iki aydır IŞİD tarafından gıda, su ve tıbbi malzemeden mahrum bırakılan binlerce Şii Türkmen'in yaşadığı Amerli kasabasına havadan insani yardımda bulundu" dedi.

3 ÜLKE DESTEK VERİYOR

Havadan yardım operasyonuna Avustralya, Fransa ve İngiltere'den uçakların da katıldığı bilgisini veren Kirby, Amerikan uçaklarının ayrıca, bu insani yardım operasyonuna destek için civardaki IŞİD militanlarına da koordineli hava saldırıları düzenlediğini söyledi.

Daha çok Şii Türkmenlerin yaşadığı Amerli'de hala 150 bin kişi mahsur durumda.

IŞİD GERİ ÇEKİLİYOR

Kuzey Irak'ta iki aydır IŞİD'in kuşatması altında bulunan Şii Türkmen kenti Amerli'yi kurtarmak için ABD'nin hava baskın desteğiyle Kürt ve Irak ordusu güçleri "hızla" ilerlerken, örgütün militanlarının geri çekilmekte olduğu bildiriliyor.

3 STRATEJİK KÖY ELE GEÇİRİLDİ

Rudaw sitesine göre, Kürtler ve Irak ordusu güçlerinin Amerli'ye doğru ortak ilerleyişi, ABD'nin hava baskınlarının desteği ile yapılıyor. Bu arada, bölgedeki Rudaw muhabiri, Peşmergelerin Amerli'nin civarındaki üç stratejik köyün kontrolünü ele geçirdiklerini, İŞİD militanlarının hızla geri çekildiklerini söylüyor.

"KİRKUK-BAĞDAT YOLU HENÜZ KURTARILAMADI"

Bu arada, Tuzhurmatu kentinde asayişten sorumlu Binbaşı Faruk Ahmet, "Peşmerge güçleri ve Iraklı ordu ile gönüllü Şiiler, İŞİD militanlarıyla savaşmak için Amerli'ye doğru ilerliyor" derken ilerleyen güçlerin çoklu mevzilerden saldırdığını da ifade etti.

Faruk Ahmet "Peşmerge, iki aydır IŞİD'in kontrolü altında olan bir alanı kurtarmak için de Hurmatu ile Tikrit arasında ilerleme sağlıyor" dedikten sonra Kirkuk- Bağdat yolunun ise henüz kurtarılmadığını da kaydetti.

İNSANİ YARDIM YAPILDI

Öte yandan, Emirli Belediyesinden bir görevlinin ABD uçaklarının Emirli halkına insani yardım attırdığını, bunun da açlıktan kıvranan halkın acılarının bir miktar olsa da hafiflettiğini anlatılıyor.

ACİL YARDIM ÇAĞRISI

Türkmen milletvekili Mimaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak ordusunun Peşmerge güçleri, Şii milisler ve ABD uçaklarının hava desteğiyle, Amerli'de terör örgütü IŞİD kuşatmasını kırdığını belirtti. Bu sayede artık Amerli'ye karadan ulaşılabileceğini dile getiren Mimaroğlu, Irak hükümetinin ve uluslararası yardım kuruluşlarının bölgeye acil insani yardım malzemesi ulaştırması gerektiğini vurgulayarak, "Amerli'ye 80 gündür karadan girilemiyordu. İnsanların yiyecek, içecek ve ilaca ihtiyacı var. Ayrıca bölgeye acil doktor gönderilmeli" dedi.

56 IŞİD MİLİTANI TESLİM OLDU

Öte yandan güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, Irak ordusunun Amerli çevresindeki operasyonunda IŞİD üyesi 56 kişinin teslim olduğu, bu militanların,12'sinin Irak vatandaşı olmadığı tespit edildi.

ABD Türkmen Kasabasında IŞİD\'i Vurdu, Irak Ordusu Tahliyeye Başladı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya ABD Türkmen Kasabasında IŞİD'i Vurdu, Irak Ordusu Tahliyeye Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (26)

  • can: la arkadaş soydaşlarınızı kurtarmışlar siz nerdeyse adamlara küfür edeceksiniz nasıl bi toplum bu allah belanızı versin ne diyim 20 5 Yanıtla
  • kurd: peşmergenin orda ne işi var kardeşim türkmenler kimin umrunda önemli olan kürdistan topraklarının güvenliğidir ypg yada pkk oralarda çatışmaya giriyorsa derhal çekilmelidir türkmenlerin araplardan hiçbir farkı yarın öbürgün kurdistan a ihanet edecekler bunu herkes biliyor türkiyede şuan kılını bile kıpırdatmadığı türkmenleri bahane ederek kurdistan ın içişlerine karışacak buna hiç gerek york onlara türkler yardım etsin bu kadar basit 8 14 Yanıtla
  • türkmen kızı: kürtlerden allah razı olsun onlar olmasaydı namusumuz bin para olurdu 17 5 Yanıtla
    nhdm: İNSANLARA ÇAMUR ATMA TÜRKMEN NİCKLİ . . . SEN GİT IRAKA TÜRKMENLERE SOR SANA GERÇEĞİ ANLATIRLAR 0 0
  • harbi: BAŞARI PEŞMERGE HPG YPG YPJ PJK YBŞ Şİİ TÜRKMEN VE KJK NINDIR. . BAŞARIYI IRAK ORDUYA MALETMEYE ÇALIŞIYOR :D 16 4 Yanıtla
  • acizlik: Isidi pkk ypg puskurttu. ordaki turkmenleride pkk ypg pesmerge kurtarmistir bunu tum turk milletinin bilmesi lazim. 11 4 Yanıtla
  • amed gezer: HPG hewal doğru süyliyorsun güzünü kapatan gündüzü kendisine gece yapar bu yaptıkları bile bir haksızlık hak yemek 10 4 Yanıtla
  • türkmeneli: ülkücü kardeşlerimizide bekleriz 10 3 Yanıtla
    tarih öğretmeni: bekle bekle ülkücüler ve başbuğları bozkurtları alıp türkmenlere yardıma gelecek daha çok beklersiniz bizim ülkemizde ülkücüler slogan milliyetçiliği yapar başkada bi işe yaradığını gören varmıdır 0 0
  • kürt: yahu ırak orduu diye bir şey mi kalmış güldürmeyin insanı be::)) 3 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement