Adaleti "Beyaz Baston"La Arıyorlar - Son Dakika
Güncel

Adaleti "Beyaz Baston"La Arıyorlar

"beyaz baston"la arıyor.

04.04.2013 12:05

Mehmet Tosun - Ankara Barosuna bağlı görme engelli avukatlar, mesleklerini yaparken yaşadıkları sorunlara rağmen, adaleti

"beyaz baston"la arıyor.

Ankara Barosu Engelli Avukatlar Kurulunun başkanlığını yapan doğuştan görme engelli Avukat Olgun Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki yaklaşık 200 görme engelli avukattan 30'unun Ankara'da görev yaptığını belirtti.

Konya Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdiği 1992'den beri avukatlık yaptığını ifade eden Yılmaz, görme engelli olmasının, müvekkillerinde ilk başta "soru işareti" yarattığını ancak bunu işe hakim olduğunu göstererek aştığını kaydetti.

Müvekkillerini, tanıdıklarının referansıyla seçtiğini anlatan Yılmaz,

"Elimde beyaz bastonum olduktan sonra her duruşmaya gidip gelirim. İl dışına bile gidiyorum. Görmemdeki engel, işimi yapmama mani olmuyor" dedi.

Teknolojik imkanların, sesli programların işlerini kolaylaştırdığını belirten Yılmaz, bilgisayarda her türlü işlemi kısa sürede yapabildiklerini söyledi.

Mesleklerini yaparken çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını, engelli avukatların, ceza ve tevkif evleriyle adliyeye ulaşmada sıkıntı yaşadığını kaydeden Yılmaz, bu durumun kendilerini de müvekkillerini de mağdur ettiğini ifade etti.

Ankara Adliyesi'ndeki asansörlerin sesli hale getirilmesinin ve binadaki salonlara kabartmalı yazılar konulmasının işlerini kolaylaştırdığını belirten Yılmaz, adliyelerin, engellilere engel çıkarmayacak şekilde yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Ankara Barosunca kurulan engelliler kütüphanesindeki 650 kitabı, programlar aracılığıyla okuma fırsatı bulduklarını ifade eden Yılmaz, "engelli hukuku"nun bütün hukukçulara anlatılması gerektiğini kaydetti.

-"Algı değişmeli"-

Görme Özürlü Evrensel Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Şerif Ali Mutlu da ailesindeki bir hastalık nedeniyle lise 3'e kadar kısmen gören gözlerini tamamen kaybettiğini anlattı.

Engelli avukatların, hukuki sorunu olan kişilerin "güvenini sağlama" noktasında sıkıntılar yaşadığını belirten Mutlu, "Engelli avukatların, hukuki sorunları çözme konusunda bir sorunu yok. Bu algının değişmesi gerekiyor. Bununla ilgili medyaya ve meslek kuruluşlarına görev düşüyor" diye konuştu.

Türkiye'de özel hukuk büroları ve devletin çeşitli kurumlarında çalışan görme engelli yaklaşık 200 avukatın bulunduğunu belirten Mutlu, bilgisayarlardaki programlar aracılığıyla, her türlü veriyi sesli dinleyebildiklerini ve istedikleri işlemleri yapabildiklerini söyledi.

Kamu kurum ve kuruluşlarında, engellilerin mesleklerine göre daha çok istihdam edilmesini isteyen Mutlu, Türkiye genelindeki adliyelerle ceza ve tevkif evlerinin engelliler gözetilerek dizayn edilmesi gerektiğini vurguladı.

-"Çalışma azmi kırılıyor"-

Sağlık Bakanlığında 22 yıldır hukuk müşaviri olarak görev yapan Avukat Nurhan Çulhaoğlu da gözünün yüzde 10 gördüğünü, bir hastanede santral memurluğu yaparken hukuk okumaya karar verdiğini ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandığını anlattı.

Kamu kurumlarındaki teknolojik donanımın, görme engelliler için yeterli düzeyde olmadığını savunan Çulhaoğlu, "Sesli okuma programları yaygınlaştırılmalı. Bana yardımcı olan bir memurla çalışıyorum. Bu da beni ve karşımdakini yoruyor" şeklinde konuştu.

Engellilerle empati kurulmadığını, bu nedenle de yaptıkları işe güven duyulmadığını ifade eden Çulhaoğlu, şunları kaydetti:

"Bankalarda numara alırken bile görme engelliler sorunlar yaşıyor. Birçok kamu kuruluşunun binası engelliler için yetersiz. Toplu taşımada, otobüs duraklarında ve otobüslerde sesli uyarı sistemleri yok. Birçok kurumun internet sayfasında, görme engellilerin kullanabileceği programlar bulunmuyor. Bunlar görme engellilerin çalışma azmini kırıyor."

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Adaleti 'Beyaz Baston'La Arıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement