Afganistan'da Kabine Güvenoyu İçin Meclise Sunuldu - Son Dakika
Güncel

Afganistan'da Kabine Güvenoyu İçin Meclise Sunuldu

Afganistan\'da Kabine Güvenoyu İçin Meclise Sunuldu

Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani, haziran ayında yapılan seçimle iktidara gelmesinin ardından yeni kabine için 24 bakan adayı ile istihbarat şefi ve Merkez Bankası başkan adaylarını güvenoyu için parlamentoya sundu.

20.01.2015 13:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani, haziran ayında yapılan seçimle iktidara gelmesinin ardından yeni kabine için 24 bakan adayı ile istihbarat şefi ve Merkez Bankası başkan adaylarını güvenoyu için parlamentoya sundu.

Devlet Başkanı Eşref Gani, parlamentoda yaptığı konuşmada, ülkesi ilgili beş yıllık planını anlatarak, kabinenin parlamentoya karşı sorumlu olacağını söyledi. Gani, "Ben size kabul edebileceğiniz bir kabine sunmayı çalıştım, gerisi sizin ellinizde" dedi.

Gani, ülkesinin güçlü enerji ve tarım kaynaklarına sahip olduğunu ancak hala her şeyi dışarından ithal ettiğini ve bu durumun değişeceğini ifade etti.

Ülke genelinde artan güvenlik sorunlarına işaret eden Gani, "Güvenliğin Kabil kapılarında değil, sınırlarda sağlanması gerek. Ayrıca cami imamlarının de güvenliğin sağlanmasında önemli payı var. İmamlar camilerde verdikleri vaazlarla şiddet olaylarını önleyebilir. Halkımız imamların söylediklerine çok önem veriyor" diye konuştu.

Devlet Başkanı Gani, ülke genelinde yaklaşık iki milyon çocuğun okula gidemediğini belirterek, hükümetin ülkedeki eğitim alanının genişlemesi ve kaliteli eğitim verilmesi için çalışacağını, iyi maddi imkanları olan Afganların fakir çocukları okula göndermesi gerektiğini vurguladı.

Afganistan'da üretilen uyuşturucunun ülke için ciddi bir sorun olduğunu, uyuşturucu üretiminin gelecek yıllarda ciddi bir şekilde önlenmesi gerektiğini aktaran Gani, hükümetin ülkede bulunan imkanları kullanacağını ve hep yapılan yabancı yardımlara bağlı kalmayacağını duyurdu.

Bakan adaylarında değişiklik -

Parlamento İşleri Bakanı Gulam Nabi Farahi, Afgan hükümetinde yer alan 25 bakanlık makamı için 24 adayın isimlerini parlamentoya bildirdi. Farahi, bakan adayların geçmişi, eğitim seviyesi ve kimliği ile ilgili milletvekillerine bilgi verdi. Farahi, kalan bir bakanlık koltuğuna ne zaman aday gösterileceği konusunda bilgi vermedi.

Devlet Başkanlığı, kabinede yer alan 25 bakan adayı ile istihbarat şefi ve Merkez Bankası başkanı adaylarının isimlerini açıklamıştı. Ancak Tarım Bakanlığı için aday gösterilen Muhammed Yakub Haydari'nin İnterpol takibi altında olmasının bilinmesi ve iki kişinin adaylıktan vazgeçmesi üzerine kabine listesinde değişiklik yapıldı.

İnterpol takibi altında olan Haydari'nin bakan adaylığı iptal edildi ve henüz yerine başka aday gösterilmedi. Daha önce Maliye Bakanı adayı olarak gösterilen Celani Popal ve Enerji Bakanı adayı Mahmut Seykel adaylıktan vazgeçti. Bu kişilerin yerine yeni listeye Maliye Bakanlığı için Eklil Hakimi ve Enerji Bakanlığı için Abdul Rahman Salahi'nin isimleri eklendi.

Afganistan parlamentosu, güven oylaması için henüz net bir tarih belirlemedi. Parlamentonun oylamayı gelecek hafta yapması bekleniyor.

Parlamentoda alınan bir karara göre, Afganistan'ın yanı sıra başka bir ülkenin vatandaşlığına sahip adaylara güvenoyu verilmeyecek. Eşref Gani'nin listesinde 14 bakan adayının Afganistan dışında başka ülkelerin vatandaşı oldukları belirtiliyor.

Afganistan'da devlet başkanlığı seçimi 14 Haziran'da yapılmış, eski Maliye Bakanı ve bir dönem Dünya Bankası'nda ekonomist olarak çalışmış Eşref Gani'nin seçimi kazandığı eylül ayında açıklanmıştı. - Kabil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan'da Kabine Güvenoyu İçin Meclise Sunuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement