Afganistan'daki "Kararlı Destek" Misyonu - Son Dakika
Güncel

Afganistan'daki "Kararlı Destek" Misyonu

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Afganistan'da NATO çatısı altında bulunan Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) misyonunun 2014'ün aralık ayında sona ermesinin ardından yerine geçen "Kararlı Destek" (Resolute Support) misyonunu 2016'da da sürdürmek istediklerini söyledi.

23.11.2015 21:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Afganistan'da NATO çatısı altında bulunan Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) misyonunun 2014'ün aralık ayında sona ermesinin ardından yerine geçen "Kararlı Destek" (Resolute Support) misyonunu 2016'da da sürdürmek istediklerini söyledi.

Leyen, Kararlı Destek misyonu kapsamında Afganistan'da askerleri bulunan ülkelerin temsilcileri,  Kararlı Destek Misyonu Komutanı General John F. Campbell ve Afganistan Savunma Bakanı Masum Stanikzai ile Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya geldi.

Toplantının ardından açıklama yapan Leyen, Afganistan'a destek konusunda mutabakata vardıklarını belirterek "Afganistan'da 'Kararlı Destek' misyonunu 2016'da da sürdürmek istiyoruz" dedi.

Bunun iyi bir sonuç olduğuna, ancak bu konuda gerekli siyasi kararların alınması gerektiğine de işaret eden Leyen, bu toplantının önceden planlama yapma açısından önem taşıdığını kaydetti.

Leyen, söz konusu misyonun içeriğinin  gelecek yıl da değişmeyeceğini  ifade ederek, "Afganistan halkına, onların yanında durduğumuzun  sinyalini  vermek istiyoruz"  değerlendirmesinde bulundu.

Afganistan'da uzun vadeli bir istikrarın sağlanmasını hedeflediklerini dile getiren Leyen, ancak Afganistan'ın da ülke için gerekli olan siyasi reformları yerine getirmesini istedi.

Afganistan Savunma Bakanı Stanikzai da Afgan ulusal güvenlik kuvvetlerinin işbaşında bulunduğunu ancak yine de terörle mücadelenin  bir ülkenin tek başına üstesinden gelebileceği bir görev olmadığını söyledi.

Son dönemdeki saldırıların, terörle mücadelenin çok daha geniş katılımlı uluslararası mücadelenin gerekliliğini ortaya koyduğunu vurgulayan Stanikzai, terörün yalnızca Afganistan değil, tüm ülkeler için ortak bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Afganistan'da barışın ve istikrarın sağlanması için, bölgesel işbirliğinin ve Afganistan'ın içinde uzlaşma sürecinin taşıdığı önemin altını çizen Stanikzai, "Daha güçlü bir işbirliği ve Afganistan'da istikrarın sağlanması bölgenin genelinde istikrara katkıda bulunacaktır" şeklinde konuştu.

Stanikzai, Afganistan'da istikrar ve güvenliğin sağlanmasının,  ülkeden göçün sonlanmasını da berberinde getireceğini kaydetti.

Kararlı Destek Misyonu Komutanı General Campbell ise Afganistan'da güvenlik ve istikrar alanında ilerleme sağlandığını, bu süreçte uluslararası toplumun Afganistan'daki  ulusal birlik hükümetine desteğini sürdürmesinin önem taşıdığına işaret etti.

Afgan ordusu ve polis kuvvetlerinin ülkede güvenlik alanında sorumluluğu devralma konusunda ilerleme sağladıklarını da belirten Campbell,  Afganistan'ın geleceği konusunda umutlu olduğunu söyledi.

Campbell, "Bugünkü toplantımızın ve bu masa etrafında ifade edildiğini gördüğüm taahhütlerin çok güçlü bir mesaj verdiğini düşünüyorum. Buradan Afganistan'a, Afgan halkına, Afgan güvenlik kuvvetlerine ve Taliban'a da güçlü bir mesaj verildiğini düşünüyorum. Bölge ülkeleri ve koalisyon, Afganistan'a desteğini sürdürecek. Taliban'ın silahı bırakması, barış sürecinde yer alması, Afganistan'ın bölgesinde istikrarlı bir ülke haline gelmesine yardımcı olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Toplantıya söz konusu misyon kapsamında askerleri bulunan ve Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 21 ülkenin temsilcisi katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan'daki 'Kararlı Destek' Misyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement