Afrika Birliği Dışişleri Bakanları 29. Dönem Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Afrika Birliği Dışişleri Bakanları 29. Dönem Toplantısı

Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmud Ali Yusuf, Ankara'nın Afrika'nın "ana ortağı" konumuna geldiğini ve tüm alanlarda büyük bir sıçrama yaşadığını açıkladı.

15.07.2016 17:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmud Ali Yusuf, Ankara'nın Afrika'nın "ana ortağı" konumuna geldiğini ve tüm alanlarda büyük bir sıçrama yaşadığını açıkladı.

Afrika Birliği Dışişleri Bakanları 29. Dönem Toplantısı için Ruanda'nın başkenti Kigali'de bulunan Yusuf, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin başta Doğu Afrika ülkeleri olmak üzere Afrika kıtasının "ana ortağı" haline geldiğini belirten Yusuf, Türkiye ile ülkesi arasındaki ilişkilerinin son dönemde tüm alanlarda büyük bir sıçramaya sahne olduğunu ifade etti.

Yusuf, 17-18 Temmuz tarihlerinde devlet başkanları düzeyinde yapılması beklenen 27. Afrika Birliği Zirvesi çalışma programında İsrail'in gözlemci sıfatıyla üyeliğinin yenilenmesi maddesinin yer almadığına işaret ederek konunun hassasiyetinden dolayı Afrika ülkeleri arasında tartışmalara yol açmasının istenmediğini kaydetti.

"- Güney Sudan'daki çatışmalar üzüntü verici"

Güney Sudan'da ulusal birlik hükümeti kurulmasından iki ay sonra çatışmaların yeniden çıkmasının üzüntü verici olduğunu dile getiren Yusuf, Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) çatışan taraflar arasında barış anlaşmasına ulaşılması için sarf ettiği çabalara dikkat çekti.

IGAD'ın, Güney Sudan'daki olayları ele almak için Afrika zirvesinin dışında olağanüstü bir zirve daha düzenleyeceği bilgisini paylaşan Yusuf, söz konusu zirvede çatışmaların durdurulması ve kalkınma projelerinin desteklenmesi konusunda kesin tavır ortaya konmasını beklediğini söyledi.

Başta Somali olmak üzere Afrika ülkelerinin terörden mustarip olduğuna değinen Yusuf, Afrika zirvesinde ağırlıklı olarak Somali ve Güney Sudan'daki durum ve terör konularının ele alınacağını ifade etti.

Somali cumhurbaşkanlığı seçimleri

Somali'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleştirilmesi için yapılan hazırlıkları öven bakan, nezih ve şeffaf bir seçimin yapılacağı kanaatini taşıdığını belirtti.

IGAD, Afrika Birliği ve Afrika Birliği Somali Misyonu'nun (AMISOM) seçmenlerin oylarını rahatça ve güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlayacağını kaydeden Yusuf, cumhurbaşkanlığına aday isimleri seçecek milletvekillerinin belirlenmesi için akil isimlerden ve kabile liderlerinden oluşan bir komisyonun kurulduğunu açıkladı.

Cibutili tutuklular

Eritre'nin elindeki 4 Cibutili tutuklunun geçen mart ayında ülkelerine dönmesini olumlu karşıladıklarını kaydeden Yusuf, Eritre yönetiminden 13 Cibutili tutukluyu serbest bırakmasını talep ettiklerini ve arabulucu Katar'ı bu konuda bilgilendirdiklerini dile getirdi.

Eritre'nin bölgeye yönelik "düşmanca politikalarını" sürdürmesinin üzüntü verici olduğunu belirten Yusuf, ülkesinin Eritre'nin Cibuti'ye yasadışı yollarla giren silahlı grupların terör saldırılarından çekmeye devam ettiğine dikkat çekerek, söz konusu silahlı grupların Eritre tarafından eğitildiğini hatırlattı.

Cibuti'nin, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi ve ilişkilerin normalleşmesi için Eritre ile barış yolunu aradığını kaydeden Yusuf, ülkesinin bölgedeki tüm ülkelerle örnek ilişkiler kurmak istediğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afrika Birliği Dışişleri Bakanları 29. Dönem Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement