Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi İçin Yola Çıkıldı - Son Dakika
Güncel

Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi İçin Yola Çıkıldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam: ''Teknik destek bileşeni açısından, Türkiye’de uygulanan en büyük bütçeli projedir.

07.05.2014 13:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi'nin kadına karşı şiddetle mücadeleye destek amacıyla Avrupa Birliği tarafından finanse edilen en büyük proje olduğunu belirterek, "Şiddete maruz kalan veya kalma tehdidi altında bulunan kadınlar daha kaliteli hizmet alma imkanına kavuşacak" dedi.

Bakan İslam, JW Marriot Otel'de düzenlenen "Aile İçi Şiddet ile Mücadele Projesi"nin tanıtım toplantısına katıldı.

Toplantının açılışında konuşan İslam, ulusal ve uluslararası tüm gelişmelere rağmen, kadına yönelik şiddetin ne yazık ki 21'inci yüzyıla intikal eden dünya sorunlarından biri olduğunu ifade etti.

Kadına yönelik şiddetin, bir insan hakkı ihlali olduğunu vurgulayan İslam, bu problemin sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan insani gelişimi de etkilediğin belirtti.

Konunun, şiddetin kuşaktan kuşağa aktarılması, toplumda bir şiddet eğilimi oluşturması açısından da önemine değinen İslam, kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğuna dair inançla yola devam ettiklerini söyledi.

-"Başarı disiplinler arası çalışmayla mümkün"

Çalışmaların çok geniş bir yelpazede, tüm tarafların kapsamlı işbirliği ve ortak duruşuyla sürdürüldüğünü belirten İslam, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yapılan çalışmalar üzerinde durdu.

Bu mücadelenin başarıya ulaşmasının disiplinler arası bir çalışmayı gerektirdiğini ifade eden İslam, "Bu mücadelenin başarıya ulaşması, önleme çalışmaları, koruyucu hizmetler, caydırıcı düzenlemeler ve kapsamlı politikalar üretmekle mümkün" dedi.

İslam, kolluk, adalet, sağlık, sosyal hizmet gibi birçok alanın, kamu kurumları, sivil toplum, medya ve özel sektör gibi birçok tarafın, bütüncül yaklaşımlarıyla ancak uzun soluklu ve kararlı mücadelenin gerçekleştirilebileceğini düşündüklerini kaydetti.

"Çocuk ve Kadına Yönelik Şiddet Hareketleri ile Töre ve Namus Cinayetlerinin Önlenmesi için Alınacak Tedbirler" konulu Başbakanlık Genelgesi'ni hatırlatan İslam, genelgede ciddi bir toplumsal sorun olan şiddetle mücadelenin, kadınların ve ülkenin refahı ve esenliği açısından öneminin vurgulandığını söyledi.

-"71 bin polis, 21 bin diyanet görevlisi eğitildi"

Bakan İslam, şunları kaydetti:

"Kadına yönelik şiddetle mücadelede ilerleme sağlanabilmesinde yasal düzenlemeler ve kurumsal mekanizmalar kadar konuya ilişkin bilinç ve duyarlılığın artırılması, toplumsal farkındalık sağlanması büyük önem arz etmektedir. Çünkü toplumda ciddi bir farkındalık yaratılması gerekiyor ve bunun eyleme dönüştürülmesi şart."

Bu amaçla Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ile ilgili bakanlıklar arasında "Eğitim Protokolleri"nin imzalandığını aktaran İslam, bu kapsamda 71 bin polise, 65 bin sağlık personeline, 336 aile mahkemesi hakimi ve savcısına, 21 bin diyanet görevlisine, 2 bin 500 jandarma personeline, 531 yerel medya çalışanı ve iletişim fakültesi öğrencisi ile 2 bin 700 kamu çalışanına eğitim verildiğini vurguladı.

İslam, şiddet mağduru kadınların korunması ve desteklenmesine yönelik hizmet veren konukevleri ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

-"Daha kaliteli hizmet verilecek"

"Aile İçi Şiddetle Mücadele İçin Kadın Konukevleri" projesinin toplam bütçesinin 10 milyon 150 bin avro olduğu bilgisini paylaşan İslam, "Teknik destek bileşeni açısından, Türkiye'de uygulanan en büyük bütçeli projedir. Projenin bir diğer özelliği de, kadına karşı şiddetle mücadeleye destek amacıyla Avrupa Birliği tarafından finanse edilen en büyük proje olmasıdır" diye konuştu.

Projeyle yaklaşık 35 bin sağlık, 140 bin emniyet personeline eğitim verilmesinin öngörüldüğünü söyleyen İslam, "Proje kapsamında şiddet mağduru ve failine yönelik çalışmalarda bulunan hizmet birimlerimizde görev yapan personelin daha etkin ve bilinçli bir şekilde hizmet sunmaları sağlanacak ve sunulan hizmetlerin kalitesi artacaktır" dedi.

Projenin özünde aile içi şiddet konusunda faaliyette bulunan bütün ilgili tarafların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik eğitim ve işbirliği projesi olduğunu ifade eden İslam, böylece şiddete maruz kalan veya kalma tehdidi altında bulunan kadınların daha kaliteli hizmet alma imkanına kavuşacağını vurguladı.

-"Aile şiddet çatlaklara sebep oluyor"

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati de, kadın haklarının insan hakkı olduğunu ifade ederek, bu konunun tüm ülkenin demokratik işleyişindeki önemine değindi.

Konunun aynı zamanda Avrupa'da da önemli olduğunu belirten Szombati, aile içi şiddetin bazı çatlaklara yol açtığını, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ön plana çıkarılması için mevzuata ihtiyaç bulunduğunu aktardı.

Şiddetin aile içinde kalması gereken bir konu olmadığına vurgu yapan Szombati, devletin müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Kadın cinayetleri sorununun devam etmekte olan bir konu olduğunu belirten Szombati, çalışmaların sıfır toleransla devam edeceğini vurguladı. Szombati, kadın cinayetlerine ilişkin haberlere değinerek, hedeflerinin kadınları hak ettikleri yere oturtabilmek olduğunu kaydetti.

-"Araştırmayı yeniliyoruz"

Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun, projenin finans boyutuyla ilgili bilgi verdi. Projenin ülkenin geniş bir bölümünü etkileme potansiyeline sahip olduğunu belirten Altun, bakanlık ile yürütülen diğer projeleri de anımsattı.

Kadının Statüsü Genel Müdür Vekili Gülser Ustaoğlu ise 2008 yılında yapılan Aile İçi Şiddet Araştırmasını hatırlatarak, "Bu araştırma, ülke çapındaki en kapsamlı ilk araştırmadır. Bu araştırmayı Türkiye'de Kadın ve Aile Araştırması olarak 2014 yılı itibariyle yeniliyoruz. Amacımız 2008 yılından sonra alınan önlemler ve geliştirilen politikaların etki analizini yapabilmektir" diye konuştu.

Araştırmanın 26 ili kapsadığını, Avrupa Biriliği eş finansmanı ile sürdürüleceğini belirten Ustaoğlu, projeyle tam bir işbirliğinin sağlanmasının amaçlandığını kaydetti.

Projenin Ekip Lideri Rachel Wareham da, Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi hakkında bilgi vererek, projeyi tanıttı.

Aile içi şiddetin farklı şekillerde geliştiğini, bu projenin ise evdeki şiddeti kapsadığını belirten Wareham, üç yıllık projede en önemli stratejinin işbirliği olduğunu, kadınların güvenliğe erişiminin mümkün kılınmasının amaçlandığını kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi İçin Yola Çıkıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement