AK Parti Seçim Beyannamesi - Son Dakika
Güncel

AK Parti Seçim Beyannamesi

AK Parti'nin milletvekili seçimlerine ilişkin seçim beyannamesinde, genc¸lerde evliligˆin tes¸vik edilmesi amacıyla destek modelleri "C¸eyiz Hesabı" gelis¸tirileceği bildirildi.

04.10.2015 18:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti'nin milletvekili seçimlerine ilişkin seçim beyannamesinde, genc¸lerde evliligˆin tes¸vik edilmesi amacıyla destek modelleri "C¸eyiz Hesabı" gelis¸tirileceği bildirildi.

AK Parti'nin 1 Kasım'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin açıkladığı seçim beyannamesinde "Aile, C¸ocuk ve Dinamik Nu¨fus" başlığında, "AK Parti olarak, aile kurumunu gu¨c¸lendirmeyi, c¸ocuklarımızın sayısını artırarak nitelikli bir bic¸imde yetis¸melerini sagˆlamayı insan merkezli kalkınma politikalarımızın ana ekseni olarak kabul ediyoruz" ifadesine yer verildi.

AK Parti'nin iktidara geldigˆi ilk gu¨nden sagˆlam bir aile yapısına sahip olmak için politikalar u¨rettiği ifade edilerek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgˆının 2011'de kurulduğu, aileye yo¨nelik sunulan o¨zel danıs¸manlık hizmetlerinin etkililigˆinin artırılması amacıyla gerekli du¨zenlemelerin yapıldığı aktarıldı.

Aile Egˆitim Programının hazırlandığı ve Evlilik O¨ncesi Egˆitim Programının u¨lke genelinde uygulandığı anlatılarak, sosyal desteklerle aileyi odagˆa alarak, bu¨tu¨ncu¨l bir perspektifle yeni programlar gelis¸tirildiği belirtildi. Bu kapsamda Aile Sosyal Destek Programının başlatıldığı, Kırıkkale ve Karabu¨k illerinde pilot c¸alıs¸maların yapıldığı kaydedildi.

Evlat edinme, is¸c¸i annenin o¨lu¨mu¨ ve prematu¨re dogˆumlarda izin haklarının genis¸letilmesinin sağlandığı, es¸i dogˆum yapan is¸c¸iye babalık izni verilmesinin düzenlendiği, genc¸lerde evliligˆin tes¸vik edilmesi amacıyla destek modellerinin geliştirildiği anlatıldı.

Yetis¸tirme yurtlarında kalmıs¸ olup 2828 sayılı kanun kapsamında kamu kurum ve kurulus¸larında istihdam edilen kis¸i sayısının 2015 yılı Ekim ayı itibarıyla 40 bini geçtiği, 2015 yılında da bin 876 kis¸inin atamasının gerçekleştirildiği ifade edildi.

Kurum bakımından aile bakımına do¨nen c¸ocuk sayısının ise 2002 yılında 268 iken, 2015 yılı Mayıs ayı sonu itibarıyla 10 bin 762'ye ulas¸tığı bildirildi. 2002 yılında koruyucu aile yanında bakılan c¸ocuk sayısının 520 iken, 2015 yılı Mayıs ayı itibarıyla bu sayının 4 bini as¸tığı kaydedildi.

Koruyucu ailelere c¸ocuk bas¸ına harc¸lık dahil ortalama aylık 908 lira o¨deme yapıldığı belirtildi.

14 bin çocuk evlat edindirildi

2002 yılına kadar toplam yaklas¸ık 7 bin c¸ocuk evlat edindirilmis¸ken, 2015 yılı Mayıs ayı itibarıyla toplam yaklas¸ık 14 bin c¸ocuğun evlat edindirildiği duyuruldu. Hizmet do¨nu¨s¸u¨mu¨ kapsamında, yurt ve yuvalardaki c¸ocukların yu¨zde 90'ının sevgi evi, çocuk evi gibi ev tipi bakım birimlerine yerles¸tirildiği açıklandı.

2002 yılında 3 sevgi evinde 250 c¸ocugˆa hizmet sagˆlanırken, 2015 yılı Mayıs ayı itibarıyla 77 sevgi evi sitesinde toplam 4 bin 610 c¸ocuğa hizmet sağlandığı, 2005 yılında ac¸ılan 4 c¸ocuk evinde hizmet verilen c¸ocuk sayısının 21 iken 2015 yılında c¸ocuk evi sayısının bin 15'e, hizmet verilen c¸ocuk sayısının ise 5 bin 251'e ulas¸tığı aktarıldı.

Beyannamede, "TU¨I·K'in yaptıgˆı uzun do¨nem nu¨fus projeksiyonlarına go¨re, tedbir alınmaması halinde, dogˆurganlık hızının 2050 yılına kadar 1,65 c¸ocuk seviyelerine kadar gerileyecegˆi tahmin edilmektedir" bilgisi paylaşılarak, bu kapsamda nu¨fus politikasında değişikliğe gidildiği ve 2000'li yıllara kadar uygulanan dogˆurganlıgˆı azaltmaya yo¨nelik politikalar yerine dogˆurganlıgˆı artırmaya yo¨nelik politikalara gec¸is¸in sağlandığı kaydedildi.

ASDEP aşamalı olarak hayata geçirilecek

AK Parti'nin seçim beyannamesinde, önu¨mu¨zdeki do¨nemde de ailenin bu¨tu¨nlu¨gˆu¨nu¨n korunmasına, gu¨c¸lendirilmesine ve sosyal refahının artırılmasına yo¨nelik aile egˆitimi programları c¸alıs¸malarının yaygınlas¸tırılarak devam ettirileceği bildirildi.

Aile Sosyal Destek Programının (ASDEP) alt yapısının tamamlanacağı, bir bilis¸im altyapısının kurulacağı ve yeterli sayıda nitelikli personel istihdam ederek ASDEP'in as¸amalı olarak hayata gec¸irileceği belirtildi.

Aile bazında egˆitim, sagˆlık, istihdam, gelir gibi alanları ic¸eren sosyal risk haritasının çıkarılacağı bildirilen beyannamede şunlar yer aldı:

"Aile, bebek ve c¸ocuk dostu ku¨ltu¨rel ortam ve mekanlar olus¸turacagˆız. Konut, egˆitim, sosyal gu¨venlik ve gelir dagˆılımı politikaları ile aile bu¨tu¨nlu¨gˆu¨nu¨n korunması ve gu¨c¸lendirilmesi politikalarımızı birbirini tamamlayıcı bir anlayıs¸la uygulayacagˆız. Genel olarak toplumsal degˆerlerin, o¨zel olarak aile degˆerlerinin gelis¸tirilmesi, korunması, su¨rdu¨ru¨lmesine do¨nu¨k faaliyetlere o¨ncelik verecegˆiz, aile degˆerlerini o¨ne c¸ıkaran ku¨ltu¨r, sanat, egˆitim, TV programları gibi c¸alıs¸maları tes¸vik edecegˆiz.

Aile ic¸i s¸iddet, ihmal ve istismarın o¨nlenmesi, ko¨tu¨ alıs¸kanlıkların ve bagˆımlılıkların azaltılmasına yo¨nelik hizmetlerin gelis¸tirilmesini sagˆlayacagˆız.

Sokakta yas¸ayan, c¸alıs¸an, c¸alıs¸tırılan ve risk altında oldugˆu tespit edilen c¸ocuklar ile koruma altında olup uyus¸turucu bagˆımlılıgˆı tedavisi tamamlanan c¸ocuklar ve ailelerine yo¨nelik psikolojik ve sosyal destek programları olus¸turacagˆız. Belediyelere kres¸ ac¸ma zorunlulugˆu getirecegˆiz."

C¸ocuk hizmetlerinde toplumun tu¨m kesimlerinin katıldıgˆı ve sorumluluk u¨stlendigˆi toplumsal duyarlılıgˆın ve farkındalıgˆın olus¸tugˆu, c¸ocugˆa kars¸ı ihmal, s¸iddet ve istismarın olmadıgˆı bir ortam olus¸turulacağı, çocuk haklarının ulusal bir strateji olarak benimsendigˆi ve tu¨m kamu kurum ve kurulus¸ları ile uygulamaya gec¸irildigˆi bir Tu¨rkiye'nin hedeflendiği vurgulandı.

Suç mağduru çocuklar topluma kazandırılacak

Beyannamede, "O¨nu¨mu¨zdeki do¨nemde de koruma ve bakım altındaki c¸ocuklar, uygunsa ailesinin yanına bu mu¨mku¨n degˆilse, akrabalarından bir ailenin yanına, bu da mu¨mku¨n olmuyorsa, koruyucu ailenin yanına yerles¸tirilmek suretiyle kurulus¸ bakımının kapsamını en aza indirecegˆiz. C¸ocuk hizmetlerinde yapısal do¨nu¨s¸u¨mle, kurum bakımından aile yanına bakıma, kogˆus¸ sisteminden ev ortamına gec¸is¸i sagˆlayacagˆız. Hizmet do¨nu¨s¸u¨mu¨ kapsamında halihazırda hizmet vermekte olan yurt ve yuvalar kapatılacak, c¸ocuk bakım hizmetleri sadece ev tipi kurulus¸lar aracılıgˆıyla devam ettirilecektir" bilgileri paylaşıldı.

Uyus¸turucu bagˆımlısı c¸ocukların tedavi ve psiko-sosyal rehabilitasyonunu ic¸eren kurumsal yapıların hayata gec¸irileceği, çocuklar ic¸in ihtisaslas¸tırılmıs¸ rehabilitasyon sistemine gec¸ilerek, suc¸un magˆduru ya da suc¸a su¨ru¨klenen c¸ocukların en su¨ratli s¸ekilde topluma kazandırılmalarının sağlanacağı kaydedildi.

C¸ocukların insani ve ahlaki degˆerlere sahip, bilinc¸li, iyi egˆitimli, saygılı ve kendine gu¨venen fertler olarak yetis¸tirilmelerinin sağlanacağı, her bir c¸ocugˆun fırsat es¸itligˆi c¸erc¸evesinde egˆitim almalarına imkan verileceği belirtildi.

Doğum hediyeleri geliyor

Tu¨rkiye'nin ekonomik ve sosyal gelis¸mesini desteklemek u¨zere dinamik nu¨fus yapısının korunması, aile kurumunun gu¨c¸lendirilmesi ve bo¨ylece sosyal refah ve sosyal sermayenin artırılması amacıyla, "Ailenin ve Dinamik Nu¨fus Yapısının Korunması O¨ncelikli Do¨nu¨s¸u¨m Programı"nın hazırlandığı bildirilen beyannameye şöyle devam edildi:

"Program kapsamında, çalıs¸anların dogˆuma bagˆlı izin ve haklarını gu¨c¸lendirmek u¨zere Devlet Memurları Kanunu ve I·s¸ Kanununda gerekli degˆis¸iklikleri yapacagˆız. Bu¨tu¨n annelerimize 'Dogˆum Hediyesi' programı kapsamında, ilk c¸ocuk ic¸in 300 lira, ikinci c¸ocuk ic¸in 400 lira, u¨c¸ ve u¨zerinde c¸ocuklar ic¸in 600 lira o¨demenin yapılmasına imkan verecek hukuki ve kurumsal du¨zenlemeleri yerine getirecegˆiz.

Memurlarımızın sahip oldugˆu dogˆuma bagˆlı izin ve hakların I·s¸ Kanununa tabi c¸alıs¸anlarla uyumlulas¸tırılmasını sagˆlayacak du¨zenlemeler yapacagˆız. Kaliteli, hesaplı ve kolay eris¸ilebilir kres¸ imkanlarının yaygınlas¸tırılmasına yo¨nelik olarak kres¸leri tes¸vik edecek du¨zenlemeleri hayata gec¸irecegˆiz.

Genc¸lerde evliligˆin tes¸vik edilmesi amacıyla destek modelleri (çeyiz hesabı) gelis¸tirecegˆiz. Mevcut c¸ocuk ve anne dostu sagˆlık uygulamalarını gelis¸tirecegˆiz. Yerel yo¨netimlerde c¸ocuk dostu s¸ehirler modeli olus¸turacak ve yaygınlas¸tıracagˆız. C¸ocuk dostu sosyal ve ku¨ltu¨rel bir ortamın olus¸turulmasına yo¨nelik destek programları hazırlayacagˆız. Aile ve is¸ hayatının uyumunun gu¨c¸lendirilmesi ic¸in farkındalıgˆın artırılmasını sagˆlayacagˆız. Okul saatlerinin c¸alıs¸ma saatleriyle uyumunu sagˆlayacagˆız. Nu¨fus kayıt sistemini iyiles¸tirecegˆiz. Yas¸lılarımızın ekonomik ve sosyal hayata daha aktif olarak katılmaları ic¸in Yas¸lanma Ulusal Uygulama Programımızın daha etkin bir s¸ekilde hayata gec¸irilmesini sagˆlayacagˆız. Go¨c¸ alanında gu¨venilir bir veri sistemi olus¸turacagˆız. Go¨c¸ ve uluslararası koruma alanında hukuki ve kurumsal du¨zenleme eksikliklerini tamamlayacagˆız. Uluslararası korumadan faydalananlar ic¸in sagˆlık, barınma ve egˆitim sorunlarının giderilmesi ic¸in uyum politikaları ve uygulamalarını planlayarak, go¨nu¨llu¨ geri do¨nu¨s¸ler ic¸in o¨zel programlar hazırlayacagˆız."

Sosyal koruma ve yoksullukla mu¨cadele

AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan "Sosyal Koruma ve Yoksullukla Mu¨cadele" başlığında, yoksullugˆun ortadan kaldırılmasını, ihtiyacı olan herkese sosyal destek sunulmasını ve sosyal desteklere duyulan ihtiyacın azaltılmasının temel görevler arasında görüldüğü kaydedildi.

AK Parti iktidarları do¨neminde Tu¨rkiye'nin, ekonomisini bu¨yu¨tu¨rken es¸ zamanlı olarak sosyal dengeleri iyiles¸tirebilen ender u¨lkelerden biri olduğuna işaret edilerek, şu değerlendirmeler yapıldı:

"Ku¨resel kriz ortamında birc¸ok u¨lkede gelir dagˆılımı bozulurken u¨lkemiz istihdam u¨retmeye ve sosyal politikaları gu¨c¸lendirmeye devam etti. I·zledigˆimiz politikaların sonucu olarak, Du¨nya Bankası verilerine go¨re, Tu¨rkiye'de orta sınıfın payı 2002-2011 do¨neminde ikiye katlandı. Tu¨rkiye, bu do¨nemde OECD u¨lkeleri arasında gelir dagˆılımını iyiles¸tirebilen tek u¨lke oldu.

UNDP tarafından ac¸ıklanan I·nsani Gelis¸me Endeksi sıralamasında ise Tu¨rkiye 2000 yılında 158 u¨lke arasında 80. sırada iken, 2014 yılında 187 u¨lke arasında 69. sıraya ilerlemis¸tir. Bu sıralamayla Tu¨rkiye "yu¨ksek insani gelis¸mis¸lik" kategorisinde yer almaktadır. O¨nu¨mu¨zdeki do¨nemde 'c¸ok yu¨ksek insani gelis¸mis¸lik' grubunda yer almayı hedeflemekteyiz."

AK Parti'nin iktidara geldigˆi ilk gu¨nden itibaren sosyal olarak korunma ihtiyacı olan tu¨m vatandas¸lara el uzattığı ve uzatmaya da devam edeceği kaydedilerek, "I·ktidarımız do¨neminde kamu c¸alıs¸anlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik, bilakis gelirlerini reel bazda artırdık" denildi.

2002 yılı sonundan 2015 yılı Ocak ayı sonuna kadar enflasyonun yu¨zde 185 oranında artarken, aile yardımı o¨denegˆi dahil en du¨s¸u¨k memur maas¸ının yu¨zde 435 artarak 2 bin 97 TL'ye yu¨kseldiği ve reel olarak yu¨zde 88 arttığına işaret edildi.

Sosyal yardım harcamaları ic¸in 2002 yılında 825 milyon lira kaynak aktarılmıs¸ken, bu miktarın 2015 yılında 33 milyar liraya ulaştığı bildirilerek, sosyal hizmet uygulamalarına ayrılan kaynaklara ilişkin rakamlara yer verildi.

2 milyon kis¸iye sosyal yardım kartının dağıtıldığı, 2014 yılında 9,4 milyon vatandas¸ın 6,13 milyar liralık genel sagˆlık sigortası priminin karşılandığı anlatıldı.

Neler taahhüt edildi?

AK Parti'nin seçim beyannamesinde, önu¨mu¨zdeki do¨nemde de yoksullukla hızlı bir bic¸imde mu¨cadele ve sosyal koruma politikalarının sürdürüleceği açıklandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgˆı bu¨nyesinde birles¸tirilen sosyal hizmet ve yardım kurulus¸ları arasında koordinasyon ve is¸birligˆinin arttırılacağı, bu kapsamda Aile Bilgi Sistemi'nin kurulacağı bidirildi.

Sosyal transferler ve vergi du¨zenlemelerinde en yoksul kesimi go¨zeten anlayıs¸ın sürdürüleceğinin bildirildiği beyannamede, şunlar kaydedildi:

"Sosyal yardım alanında hak temelli bir anlayıs¸ ic¸inde etkinligˆin artırılmasına yo¨nelik olarak Sosyal Yardım Kanunu c¸ıkaracagˆız. Sosyal yardım istihdam bagˆının kurulması hususunda sosyal yardım yararlanıcılarının istihdama katılımı konusunda gelis¸tirdigˆimiz mekanizmaları gu¨c¸lendirecegˆiz. Ayrıca I·S¸KUR'un bu alandaki kurumsal kapasitesini artıracagˆız. Kurum bakım hizmetlerinde standartları gelis¸tirerek, denetim sistemimizi etkinles¸tirecegˆiz. Sosyal yardımlarda aile bu¨yu¨klu¨gˆu¨nu¨ esas alacak, ailenin bu¨tu¨nlu¨gˆu¨nu¨ koruyan bir modeli hayata gec¸irecegˆiz. Sosyal destek ve hizmetlerin hak temelli olarak bu¨tu¨nles¸ik bir s¸ekilde sunuldugˆu bir sosyal destek sistemi kuracagˆız.

Sosyal Hizmet Merkezlerinde yu¨ru¨tu¨len hizmetlerimizin c¸es¸itliligˆi ve etkinligˆini artıracagˆız. Eris¸ilebilirlik konusunda uygulamayı gu¨c¸lendirerek, toplumda farkındalık yaratmaya yo¨nelik kampanyalar du¨zenleyecegˆiz. Evde bakım hizmetlerinin sosyal hizmeti de kapsayacak s¸ekilde yeniden tasarlanmasını sagˆlayacagˆız. Engelli genc¸ ve c¸ocukların kısa su¨reli gu¨ndu¨z ve yatılı bakımı ic¸in gu¨venli bir bic¸imde bırakılabilecekleri Engelli Yas¸am Merkezleri kuracagˆız.

Engelli genc¸ ve c¸ocukların gu¨n ic¸erisinde sosyal faaliyet yapabilmelerine imkan verecek s¸ekilde genc¸lik merkezlerinde ortam olus¸turacagˆız. Yas¸lıların ekonomik ve sosyal hayatta daha fazla yer almalarına ve yas¸am kalitelerinin yu¨kseltilmesine yo¨nelik daha gu¨c¸lu¨ adımlar atmaya devam edecegˆiz. Huzurevlerine daha fazla destek sagˆlayacagˆız."

(sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AK Parti Seçim Beyannamesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement