Ak pelikan düzenlenen operasyon ile kurtarıldı - Son Dakika
Güncel

Ak pelikan düzenlenen operasyon ile kurtarıldı

Ak pelikan düzenlenen operasyon ile kurtarıldı

Amasya'da avcılar tarafından açılan ateş ile yaralandığı belirlenen Ak pelikan düzenlenen operasyon ile kurtarıldı.

05.11.2013 13:32

Amasya'da avcılar tarafından açılan ateş ile yaralandığı belirlenen Ak pelikan düzenlenen operasyon ile kurtarıldı.

Vatandaşların Ziyaret Beldesi yakınları Yeşilırmak nehri kıyısında yaralı bir pelikan olduğu ihbarı üzerine harekete geçen Amasya Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ekipleri ile Amasya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı.

Yeşilırmak'a zodyak botla inen ekipler, suyun üstünde oradan oraya kaçan yaralı olduğu için yaklaşık 3 aydır uçamadığı öğrenilen ak pelikanı bir kaç manevranın ardından yakalayarak sudan çıkartmayı başardı.

Kurtarma operasyonunun ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Amasya Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Kemal Kartal, duyarlı vatandaşların ihbarı üzerine Yeşilırmak'ta yaralı ve uçamayan bir pelikan olduğu bilgisine ulaşmaları sonrası harekete geçerek pelikanın kurtarılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

-Ak pelikan Türkiye'de ki iki üreme noktasından biri olan Amasya'da yetişiyor

Kuşun uçamadığı için su kıyısında beslendiğini gözlemlediklerini anlatan Kartal, "Bir veteriner ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri ile pelikanı kurtardık. Yaralı olduğunu gördük. Suluova İlçesindeki Yedikır Baraj Gölü (Yedikuğular Kuş Cenneti) sahası Türkiye'de ak pelikanların ikinci önemli üreme yerlerinden birisi. Pelikanımızın gerekli tedavileri yapıldıktan sonra Yedikır göletine salacağız"diye konuştu.

Amasya Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü Veteriner Hekim Mehmet Erizgi ise ak pelikanların Türkiye'de Amasya'nın ikinci üreme noktası olduğunu belirterek, söz konusu yaralı pelikanın geçen yıl üreme kaydının yapıldığını belirtti.

İlk belirlemelere göre pelikanın avcılar tarafından saçma ile yaralandığını belirten Erizgi, "Muhtemele saçma yarası var kanadında, bur kaç aydan buyana burada bulunuyormuş kuş. Kısman düzelmiş, uçamayacak durumda olsa da kısman iyileşmiş. Tedavisi tamamlandıktan sonra Yedikır göletindeki doğal ortamına bırakacağız"şeklinde konuştu.

Pelikan daha sonra tedavisinin yapılması için Amasya Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğüne götürülmek üzere yola çıktı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ak pelikan düzenlenen operasyon ile kurtarıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement