Akhisar Çağlak Festivali'nin 557.yılında Şeyh İsa'yı Andı - Son Dakika
Yerel

Akhisar Çağlak Festivali'nin 557.yılında Şeyh İsa'yı Andı

Akhisar Çağlak Festivali\'nin 557.yılında Şeyh İsa\'yı Andı

Manisa’nın Akhisar ilçesinde bu yıl 557’ncisi düzenlenen Çağlak Festivali, ilim adamı Şeyh İsa’yı anma töreni ile başladı.

06.05.2016 15:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Akhisar ilçesinde bu yıl 557'ncisi düzenlenen Çağlak Festivali, ilim adamı Şeyh İsa'yı anma töreni ile başladı. Törende, Bosna-Hersek'ten gelen Travnik Elçi İbrahim Paşa Medresesi öğrencilerinin söyledikleri ilahiler, katılımcıları mest etti.

Akhisar Belediyesi Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün organize ettiği Yalçın Dursun'un sunduğu tören, Akhisarlı Şeyh İsa'nın vasiyeti ile başladı. Program öncesinde katılımcılara özel olarak hazırlanan Akhisar'a özgü helva dağıtımı yapıldı. Programa, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcıları Ömer İşçi, Latif Çakmak, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ve Akhisarlı vatandaşlar katıldı. Kur'an-i Kerim tilavetinin ardından Şeyh İsa Mahallesi Muhtarı Zarif Süzgün, festivalin anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. 557 yıldır Akhisarlıların bu festival için bir araya geldiğini vurgulayan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, "Bu yıl Çağlak festivalimizi terör olayları sebebiyle kutlama şeklinde değil de sade bir anma töreni gerçekleştiriyoruz. 5 bin yıllık bir tarihimiz var, 557 yıldır da bir festivali gerçekleştiriyoruz. 557 yıldır sürekli bir festivali gerçekleştirmek her şehre nasip olmaz. Bunları bizler gerçekleştiriyoruz, dolayısıyla bu çok önemli bir değerdir, bunu hep birlikte gerçekleştirdik. Şu anda huzurlarında bulunduğumuz Şeyh İsa Hazretleri de bu şehrin çok önemli bir değeridir." dedi.

"YENİ DEĞERİMİZ AYVAZ DEDE"

Son dönemlerde keşfettikleri bir değer daha olduğunu anlatan Başkan Hızlı,"Bu değer Ayvaz Dede'dir. Burada Bosna'dan gelen kardeşlerimiz var, Ayvaz Dede'nin memleketinden. Ayvaz Dede biliyorsunuz bir Akhisarlı. Burada Yatağan mahallemizden gitmiş ve oranın İslamlaşması için önemli çabalar sarf etmiştir. Dolayısıyla Akhisar'da gitmiş olması, bizim Çağlak festivalimizin, orada da Ayvaz Dede Şenlikleri'nin kutlanıyor olması keşfettiğimiz yeni bir değerdir. Hep birlikte Akhisarlılar olarak bunu da sahip çıkıyoruz ve bunu da ileri bir noktaya taşımaya gayret ediyoruz. Bosna ile Balkanlarla bütün coğrafyamız ile kurduğumuz köprü daha da bütün Akhisarlıların katkısı ile daha da sağlamlaşıyor. Biz medeniyet sınırlarımızı hatırlıyoruz. Bizim medeniyetimize ait kavramları da katarak onun üzerinden hayatımızı güncellemeye çalışıyoruz, yeni değerler üretmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

"BU GÖNÜL ERLERİNİN HER BİRİSİNE ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ"

Tüm Akhisarlıların Çağlak Festivali'ni kutlayarak sözlerine başlayan Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, "Bu gönül erlerinin her birisine çok şey borçluyuz. Vatanımız kutsiyetini ve Dünya tarihindeki eşsiz yerine bu toprakların bağrında yatan mana erlerinden almaktadır. Bugün 557. idrak ettiğimiz festivalimiz aslında bu yönüyle bir kutlama faaliyetinin ötesinde geçmişte kurduğumuz medeniyetin ipuçlarını izlerine bize hatırlatmakta ve geleceğe doğru olan yürüyüşümüzde rehberlik yapmaktadır. Geçmişimizi irdelerken tarih biliminin yeterince hakkını veremediği fetih erleri kadar bir o derece önemli dua erleri diye de adlandırılabilecek bu insanlar Osmanlı'nın maddi ve manevi gelişmesinde önemli roller oynamışlardır. Birçok açıdan yozlaşan Anadolu'nun yerli Rum halkının arasında yepyeni bir misyon ve düşünce ışığıyla giren bu insanlar, faaliyetleri ve yaşayışlarıyla İslam dininin en güzel temsilcisi olmuşlardır. Bu temsil bir yandan Osmanlı'nın çeşitli açılardan gelişmesine zemin hazırlarken diğer yandan da yerli halkın İslam'a girmesine vesile olmuştur. Osmanlı belkide asıl fethi bu insanların dini sosyal hayatta temsil etmekte gösterdikleri başarıyla sağlamıştır. Bu insanlar diyaloğa geçtiği insanlar üzerinde meydana getirdikleri tesirlerle orduların yapamayacağı asıl fethi gönül fethini gerçekleştirmişlerdir. Böylelikle imar iskan nakil ve emniyetle birlikte yeni bir devletin ilk Bali'nin sağlam olmasında ve sosyal hayatta kaynaşma için önemli olan inanç birliğine büyük katkılar sağlamıştır. Bugün bizlere düşen, şu anda yaptığımız gibi medeniyetimizin kaybolmaya unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi yeniden beyinlerimizde gönüllerimizde alimiz de inşa etme İhya etme gayreti çabası içinde olmaktır. Festivalin bu değerlerimizi hatırlama, gelecek nesillere taşıma noktasında asırlardan beri taşıdığı önemin altını çizerek sahiplenme noktasında gösterdikleri gayretten dolayı değerli Akhisarlılara belediye başkanımız şahsında yerel yönetimimize teşekkür eder misafir olarak değil bizden biri olarak gördüğümüz konuklarımıza tekrar hoşgeldiniz diyorum Şeyh Mecdüddin İsa ile beraberi bütün fetih ve dua erlerini rahmet ve şükranla yad ediyorum" dedi.

Akhisar İlçe Müftüsü Yusuf Eviş'in duasının ardından katılımcılara çeşitli ikramlar dağıtıldı. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Akhisar Çağlak Festivali'nin 557.yılında Şeyh İsa'yı Andı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement