Akil İnsanlar: Silahlar Derhal Susmalı, Çatışmazlık Haline Dönmeli - Son Dakika
Güncel

Akil İnsanlar: Silahlar Derhal Susmalı, Çatışmazlık Haline Dönmeli

Akiller toplantısı sonrası açıklama yapan Ali Bayramoğlu, "Silahlar derhal susmalı, çatışmazlık haline dönmeli" dedi.

01.08.2015 16:02  Güncelleme: 23:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan bir grup, İstanbul'da gerçekleştirdikleri toplantı sonrasında silahların susması çağrısında bulundu. Grup adına ortak açıklamayı okuyan gazeteci Ali Bayramoğlu, "Bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki çözüm süreci ölümcül bir kopuş yaşamaktadır. Silah ve şiddet perdesi yeniden açılmış ve savaş kapımıza yeniden gelmiştir" dedi.

ORTAK AÇIKLAMA

Akil İnsanlar Heyeti'nden bir grup, gazeteci Ali Bayramoğlu, sinema sanatçısı Kadir İnanır ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın çağrısıyla, İstanbul'da toplandı. Yaklaşık 2.5 saat süren toplantı sonrası grup adına ortak bir çağrı yapıldı.

ÇÖZÜM SÜRECİ BÜYÜK UMUTLAR DOĞURMUŞTU

Ortak çağrıyı okuyan gazeteci Ali Bayramoğlu, "Türkiye 30 yıldır insani, siyasi, ahlaki büyük bedeller ödenen, demokrasiyi boğan ve on binlerce insanın hayatına mal olan büyük bir çatışma yaşıyor. Bundan 2.5 yıl önce başlayan çözüm süreci ve eylemsizlik hali çatışmanın bitirilmesi istikametinde toplumda büyük umutlar doğurmuştu. Demokratik ve siyasi alanın genişleme, taraflar arasında görüşmeler, silahlara kısmen geri çekilmesi gibi önemli adımlarla çeşitli krizlere ve iniş çıkışlara rağmen tarafların çözüm iradesi de bu umutları derinleştirmiştir. Bizler akil insanlar heyetleri olarak farklı görüşlerimize rağmen barış ikliminin toplumda yaygınlaşması, tartışılması için yapılan bir çağrıyı kabul etmiş ve sorumluluk almıştık" ifadelerini kulandı.

"SİLAHLAR SUSMALI"

2014 sonbaharından itibaren yaşanan gelişmeler ve sürece yeni dahil olan dinamiklerin barış iklimini tersine çevirdiğini vurgulayan Bayramoğlu, "Bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki çözüm süreci ölümcül bir kopuş yaşamaktadır. Silah ve şiddet perdesi yeniden açılmış ve savaş kapımıza yeniden gelmiştik. Bizler vicdani ve demokratik sorumluluk içinde şu çağrıyı yapıyoruz. Derhal silahlar susmalı ve mutlak çatışmasızlık haline dönülmeli. Meydan okuyucu, ayrımcı tahkir dilden uzak durulmalıdır. Basından kanaat önderlerine, siyasi iktidardan muhalefet partilerine kadar her anlamda siyasetin hareket alanını boğacak tüm önerilerden kaçınılmalıdır. Çözüm çabalarına geri dönmek için diyalog kurulmalıdır. Bizler üzerimize düşen tüm sorumluluğa hazırız" dedi.

"VEKİL SEÇİLEN ARKADAŞLARI ÇAĞIRMADIK"

Bayramoğlu, Akil İnsanlar heyetinde yer alan tüm isimlerin toplantıya çağrılmaması ile ilgili eleştirileri de yanıtlayarak "Bu bir Akil İnsanlar Heyeti'nin genel toplantısı değil. Okuduğum metinde akiller içerisinde bir grup insanın bir araya gelerek aldığı bir insiyatif. Akil insanların faaliyeti sona erdikten sona akiller içinden çeşitli gruplar belirli insiyatifler aldılar. Bu hızlı bir hareket için kurduğumuz grup. Sadece dikkat ettiğimiz milletvekili seçilen arkadaşları davet etmemek oldu. Biz akiller grubunu temsil etmiyoruz, bir dönem akil insan işlevi yapmış bir grup insanı temsil ediyoruz" diye konuştu.

Bayramoğlu oluşturdukları insiyatifin vicdani ve demokratik sorumluluğu gereği bir adım attığın, gerektiğinde yeni sorumluluklar da alabileceklerinin altın çizdi.

"GEREKİRSE O ADIMLARI ATARIZ"

Toplantıların devam edebileceğini söyleyen Bayramoğlu, "Etme ihtimali elbette olabilir. Bu gerginlik, bu çatışma devam ederse bizler ya da bizim dışımızda pek çok insan bu tür adımlar atacaktır. Hepimiz farklı eğilimlerde olmak ile birlikte birbirimizi tanıyan insanları, gerekirse o adımları atarız" dedi.

25 KİŞİ DAVET EDİLMİŞTİ

Basına kapalı toplantıya, Ali Bayramoğlu, Kadir İnanır, gazeteci Oral Çalışlar, hukukçu Kezban Hatemi, KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de aralarında bulunduğu 10 kişi geldi. Toplantıya, 25 kişi davet edilmişti.

TOPLANTIYA KATILAN İSİMLER

Toplantıya katılan 10 isim şöyle: Kadir İnanır, Ali Bayramoğlu, Öztürk Türkdoğan, Tarık Çelenk, Kezban Hatemi, Oral Çalışlar, Zübeyde Teker, Vahap Coşkun, Lami Özgen ve Celalettin Can.

Akil İnsanlar: Silahlar Derhal Susmalı, Çatışmazlık Haline Dönmeli

Son Dakika Güncel Akil İnsanlar: Silahlar Derhal Susmalı, Çatışmazlık Haline Dönmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (197)

  • ERBAA: UYAN MİLLET UYAN...AT GÖZLÜĞÜYLE BAKMA...BALIK HAFİZALİ OLMAYALİM.... HAİN SOLCULAR VE CHP ARKASİNA DHKPC Yİ ALMIŞ... HAİN HDP ARKASİNA PKK Yİ ALMIŞ.... ASKER,POLİS ÖLDÜRÜYORLAR...KİME OY VERDİN İYİ DÜŞÜN... ŞEHİTLERİN HAKKINDA KALMA. 119 4 Yanıtla
  • N.M.T.D....: Akiller geldi tamam bitti. Terör merör kalmadı.Yahu şimdiye kadar neredeydiniz.....Yürüyün gidin işinize ulaaann......Oradaki şapşiklerin hepsi hdp ye oyverenler.Arkada birisi var.sendika başkanı.Geçen gün pyd li teröris çıktı sendika binasından..,Bence bunlar hiç karışmasın..Sonsuza dek sussunlar 121 1 Yanıtla
  • şah ismail.: kürtler ortadoğunun aziz şerefli ve kahraman evlatlarıdır. 11 71 Yanıtla
  • ERBAA: HAİNLER...TERÖR ORGUTU SİLAHLARİ DEVLETE TESLİM ET...NİYE DEMİYORSUNUZ...SUÇLU PKK TERÖR ORGUTUDUR NİYE DEMİYORSUNUZ.... 57 3 Yanıtla
  • kusadasi: bu savas kimseye fayda getirmez onlar saraylarinda zevku sefa icinde yasasin sizde burda kendinizi yirtin... ulke diken ustunde cumhurbaskani cin de kizu cevirsin ne kadar guzel.. asil siz milliyetciler guzluklerinizi cikarim . biraz objektif olun her iki taraftan olenler gariban cocuklari hangi zenginin oglu askerlik yapiyor ya curuk cikiyor yada bedelli askerlik yapiyor..uyan ey turkiye halklari.. YASASIN HALKLARIN KARDESLIGI.. 37 11 Yanıtla
  • amed serhildan: Kadir inanir sen gerçek bir kahramansin. 5 42 Yanıtla
  • TURAN: pardon siz kimsiniz... 33 14 Yanıtla
  • Reis: Dağdaki serefsizler silah bıraksın.it oğlu itler. Devlet silah bırakmaz. 25 12 Yanıtla
  • urfali: Sizin zamanınız geçti hainler topluluğu, yürüyün anca gidersiniz, maymun gözünü açti. 32 5 Yanıtla
  • Gercekci olun: Pkk sizimi gorevlendirdi eger durursa operasyonlar bunun altindan kalkilamaz... 22 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement