Aksaray, Türkiye'nin Acil Doğal Gaz İhtiyacını Karşılayacak - Son Dakika
Güncel

Aksaray, Türkiye'nin Acil Doğal Gaz İhtiyacını Karşılayacak

Aksaray, Türkiye\'nin Acil Doğal Gaz İhtiyacını Karşılayacak

Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacı acil durumlarda Aksaray’dan karşılanacak.

02.06.2014 14:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacı acil durumlarda Aksaray'dan karşılanacak. Orta Anadolu'nun en büyük projelerinden olan 'Sultanhanı Tuz Gölü Depolama Projesi' hızla devam ederken, proje tamamlandığında yeraltı mağaralarında depolanan doğal gaz yurt dışından ithal edilen doğal gazda bir kesinti olduğunda acil olarak Türkiye'deki kullanıcılara iletilecek.

Proje hakkında bilgi veren Çinli firma Chına Tıanchen Engıneerıng Corp. Şirketi Proje Sorumlusu Gao Hui Bin, Sultanhanı Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Projesi'nin Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, "Proje ile Sultanhanı bölgesinde toplam 12 adet yer altı mağarası oluşturmak için sondaj çalışması yapılacak. Şu ana kadar 8 adet sondaj kuyusu açıldı ve dokuzuncu sondaj kuyusunda çalışmalar devam ediyor. Sondaj kuyuları yerin yaklaşık bin 400 Metre ila bin 500 metreleri arasında olacak. Bu bölgenin zemininde yaklaşık bin metreden sonra çok geniş ve büyük tuz katmanları bulunuyor. Bu tuz katmanlarına araları en az bin metre mesafede olacak şekilde sondaj kuyularını açtık ve hala açıyoruz. Son 3 kuyu açma işlemi kaldı. Bu kuyulara Hirfanlı Barajı'ndan büyük borularla getirilen su pompalanarak yeraltındaki tuz katmanındaki tuzu depolayacağımız doğal gaz miktarını alacağı kadar mağaralar oluşturacağız. Zaten ilk kuyuda kuz eritme işlemine başlamış durumdayız. Bu yeraltındaki tuzları erittiğimiz tuzlu suyu ise hazırladığımız büyük havuzlara alıyoruz ve tuz oranını su ilave ederek belli bir seviyeye getirip daha sonra da bu suyu Tuz Gölü'ne aktarıyoruz. Bu sayede tuzlu suyu değerlendirmiş oluyoruz ve son yıllarda kuraklık nedeniyle küçüldüğü açıklanan Tuz Gölü'ne olumlu katkı sağlamış oluyoruz. Proje tamamlandığında Tuz Gölü'ne aktarmış olduğumuz tuzlu su sayesinde Tuz Gölü'nün derinliği 7-8 santim kadar yükselmiş olacak. Bu katkı Tuz Gölü'nün canlanması adına büyük katkı sağlayacak" dedi.

Hui Bin, proje maliyetinin yaklaşık 700 milyon dolar olduğunu ve proje kapsamında Sultanhanı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde 400'e yakın Çinli'nin olduğunu, ayrıca projenin başladığı 2012 yılından buyana bölge halkından 550 kişinin de istihdam edildiğini söyledi. Hui Bin, "Projenin ilk etabını 2016 yılına kadar tamamlayacağız ve ilk 6 kuyuda doğal gaz depolama işlemi yapılacak. Projenin ikinci etabını ise 2019 yılına kadar tamamlamayı planlıyoruz. Proje tamamlandığında toplamda 12 yer altı kuyusunda 1 milyar metreküp doğal gaz depolanabilecek" şeklinde konuştu.

Projenin yapıldığı Sultanhanı Beldesi Belediye Başkanı Fahri Solak da, bu projenin Türkiye açısından önemli bir proje olduğunu belirterek, "Aslında bu projenin Tuz Gölü'nün altına yapıldığı zannediliyor. Fakat bu proje Tuz Gölü'nün 60 kilometre güneyinde bulunan Aksaray'ın Sultanhanı beldesi sınırları içerisinde yapılıyor. Aslında Sultanhanı dünyada halı tamirciliği merkezi olarak da tanınmakta. Fakat bu proje ile Türkiye'nin en büyük yeraltı doğal gaz depolama tesisi de Sultanhanı'mıza kuruluyor. Bu proje bölgemizde istihdam sağlaması bakımından bizler için çok önemli bir proje. Farklı aralıklarla bölgemiz halkından 500'e yakın vatandaşımız bu proje kapsamında çalıştı ve 2019 yılına kadar tamamlanması planlanan projede istihdam devam edecek. Proje nedeni ile projeyi üstlenen firmanın yetkilileri ve teknik ekipleri ile birlikte şu an 400 civarı Çinli Sultanhanı'nda ikamet etmekte ve gerek alışverişleri olsun gerekse diğer ihtiyaçlarını hep bölgemizden karşılamakta. Bu nedenle de esnaflarımıza da büyük katkılar sağlamakta. Bizler Sultanhanı Belediyesi olarak misafirlerimizi Türk misafirperverliğine yakışacak şekilde ağırlamaktayız ve her konuda yardım etmekteyiz" şeklinde konuştu. - AKSARAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Aksaray, Türkiye'nin Acil Doğal Gaz İhtiyacını Karşılayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement