Akseki'de Pekmez Kazanları Kaynıyor - Son Dakika
Güncel

Akseki'de Pekmez Kazanları Kaynıyor

Akseki\'de Pekmez Kazanları Kaynıyor

ÜZÜM bağları ve pekmezleriyle ünlü Antalya'nın Akseki İlçesi'nde her yıl eylül ayının ilk haftasında üzüm bağları bozularak, toplanan üzümlerden pekmez yapılıyor.

20.09.2016 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÜZÜM bağları ve pekmezleriyle ünlü Antalya'nın Akseki İlçesi'nde her yıl eylül ayının ilk haftasında üzüm bağları bozularak, toplanan üzümlerden pekmez yapılıyor.

Akseki'de bağ bozumu ve pekmez dönemi ağustos ayının sonu, eylül ayının ilk haftasından itibaren başlıyor. Özenle toplanan üzümler, çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra özel olarak hazırlanan ocaklarda bakır kazanlara konularak kaynatılıyor. Üzüm üreticileri elde ettikleri bu pekmezleri kilosu 30 liradan satışa sunuyor.

Taşlıca Mahallesi'nde oturan emekli Mevlüt Özer, bu yıl üzüm rekoltesinin normalin üzerinde olduğunu söyledi. Yaklaşık 10 kilo üzümden 1 kilo pekmez elde edildiğini anlatan Özer, pekmez yapımını şöyle anlattı:

"Önce bağlarda yetişen üzümlerin toplanmasıyla işe başlanıyor. Toplanan üzümler daha sonra özel yapılan çuvallara konularak üzüm ezme havuzlarında -biz buna 'şırana' da diyoruz- çuvallardaki üzümleri ayakla eziyor şıra haline getiriyoruz. Daha sonra üzümlerden elde edilen şırayı kazanlara koyarak, içerisine karıştırılan özel bir toprakla yüksek odun ateşiyle kaynatıyoruz. Daha sonra dinlenmeye bırakılan üzüm şırası soğuduktan sonra süzülerek tekrar ateşe koyuyoruz. Normal ateşte uzun bir kaynama sonrası pekmez haline, sofralık hale geliyor."

- Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Akseki'de Pekmez Kazanları Kaynıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement