Almanya'da İş Dünyası Güven Endeksi Yükseldi - Son Dakika
Ekonomi

Almanya'da İş Dünyası Güven Endeksi Yükseldi

Almanya'da nisan ayı IFO iş dünyası güven endeksi beklentileri aşarak 110,7 puandan 111,2 puana yükseldi Capital Economics Kıdemli Avrupa Ekonomisti McKeown: "Alman IFO nisan ayı anketi, diğer anketlerden gelen istikrarlı toparlanmanın devam ettiği mesajını destekliyor"

24.04.2014 14:52

Almanya'da nisan ayı IFO iş dünyası güven endeksi beklentileri aşarak 110,7 puandan 111,2 puana yükseldi.

IFO Enstitüsü açıklamasında zaten olumlu olan mevcut iş durumunda biraz düzelme gerçekleştiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Şirketler de gelecekteki iş gelişmeleri konusunda daha fazla güven duyuyor. Ukrayna'daki krize rağmen Almanya ekonomisinde olumlu hava hakim. Üretimdeki olumlu iş ortamı endeksi 2011 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Üreticiler fraksiyonel olarak mevcut iş durumu hakkındaki değerlendirmelerini azaltmış olsalar da, kendi iş görünümleri konusunda oldukça iyimserler."

Açıklamada, ihracat umutlarının iyi gittiği ve kapasite kullanımının da yaklaşık bir puan artarak yüzde 84,3'e yükseldiği ifade edildi.

- Perakendeciler mevcut iş durumunu daha az olumlu değerlendirdi

İş ortamı endeksinin toptan ticaret alanında da belirgin şekilde yükseldiği vurgulanan açıklamada, "Mevcut iş durumu değerlendirmeleri oldukça gelişti ve 2012 baharından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Kısa vadeli iş görünümüne ilişkin değerlendirmeler de ışık vermeye devam etti. Perakendecilikteki iş ortamı endeksi ise yüksek seviyede olmasına rağmen, aşağı yönlü belirlendi. Perakendeciler mevcut iş durumunu daha az olumlu değerlendirdi. Ancak bununla birlikte gelecekteki iş gelişmeleri konusunda biraz daha iyimserler" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca, inşaat sektöründeki iş ortamı endeksinin marjinal şekilde canlandığı ve mevcut iş durumu değerlendirmelerinin açıkça geçen aya göre daha olumlu gerçekleştiği bildirilirken, 6 aylık iş görünümünde ise üç aylık başarının ardından bozulma görüldüğü belirtildi.

"Alman IFO nisan ayı anketi, diğer anketlerden gelen istikrarlı toparlanmanın devam ettiği mesajını destekliyor"

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Capital Economics Kıdemli Avrupa Ekonomisti Jennifer McKeown, Alman IFO nisan ayı anketinin diğer anketlerden gelen istikrarlı toparlanmanın devam ettiği mesajını desteklediğini kaydetti.

IFO'daki toparlanmanın, mevcut koşullar ve beklenti endekslerindeki küçük artışlardan destek bulduğunu dile getiren McKeown, özellikle önceki iki aylık düşüşten sonra beklentiler endeksindeki artışın cesaret verici olduğunu ifade etti.

McKeown, Almanya'nın büyüme hızına ilişkin ise, "Almanya'nın hala 2014 yılında yüzde 1,5 ve 2015 yılında da yüzde 2 oranında büyüyeceğini düşünüyoruz. Bu makul bir performans olabilir, ancak Avro Bölgesi'nde hızlı bir toparlanmayı başlatma ve daha fazla politika eylemi için ECB'nin üzerindeki baskıyı kaldırma konusunda yeteri kadar güçlü değil" değerlendirmesinde bulundu. - Hessen

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Almanya'da İş Dünyası Güven Endeksi Yükseldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement