Almanya Seçime Hazır - Son Dakika
Güncel

Almanya Seçime Hazır

Almanya Seçime Hazır

Almanya'da yaşayan 1 milyon 385 bin 141 seçmen, Cumhurbaşkanı seçimi için, 7 farklı bölgede kurulan 498 sandıkta oy kullanacak.

31.07.2014 10:16  Güncelleme: 10:27

Almanya'da yaşayan 1 milyon 385 bin 141 seçmen, Cumhurbaşkanı seçimi için, 7 farklı bölgede kurulan 498 sandıkta oy kullanacak.

Berlin, Hannover, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Münih ve Karlsruhe kentlerinde oluşturulan seçim merkezlerinde hazırlıklar tamamlandı.

Yarın başlayacak ve 3 Ağustos'a kadar sürecek seçimlerin ilk turunda vatandaşlar, kurulan 498 sandıkta oy kullanacak.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Almanya'ya gönderdiği oy pusulaları ve diğer malzemeler başkonsolosluklarda oluşturulan güvenli odalarda saklanıyor. Kullanılacak oy pusulalarının da koruma altına alınacağı söz konusu oda, 3 farklı kilitle korunuyor. Söz konusu odanın anahtarları Seçim Komisyon Başkanı ve kura ile belirlenen 2 parti temsilcisine verildi.

- Berlin Olimpiyat Stadı hazır

Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, oy verme işleminin yapılacağı Berlin Olimpiyat Stadı'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımız yurt dışında ilk kez oy kullanacakları için büyük bir heyecanla hazırlıklarımızı yaptık, tamamladık. Vatandaşlarımızı oy vermek üzere Berlin Olimpiyat Stadı'na bekliyoruz" dedi.

Berlin'de 140 bin kayıtlı seçmen bulunduğunu, Berlin Olimpiyat Stadı'nın VIP salonlarında 51 adet sandık odası oluşturduklarını belirten Başkonsolos Şen, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'den YSK'nın gönderdiği paravanları kurduk, oy sandıklarını yerleştirdik. Şeffaf sandıklar geldi. Yarın saat 08.00'de oy verme işlemi başlayacak ve 4 gün sürecek. Türkiye ile online bağlantı kurarak vatandaşlarımızın kimliklerini, seçmen olduklarını saptayarak onlara oy kullandırmayı düşünüyoruz."

- Sandık kurulları oluşturuldu

Her bir sandık odasında 5 sandık üyesinin görev yapacağını belirten Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sandık kurulu üyelerinden ikisi buradaki büyükelçilik, konsolosluk ya da burada görevli öğretmenlerden görevlilerinden oluşuyor. Onun dışında her bir sandık kurulunda siyasi partiler tarafından kimlikleri YSK'ya bildirilen ve YSK tarafından onaylanarak isimleri bize bildirilen parti temsilcileri görev yapacak. Aynı zamanda partilerin görevlendireceği gözlemci müşahitler de bu alanlara girip çıkabilecekler. Oy verme işlemlerini takip edebilecekler."

- Özel çuvallara koyulup mühürlenecek

Seçimlerin güvenliği hakkında da bilgi veren Başkonsolos Şen, "Biz her günün akşamı sandıkların mührünü kırıp, zarfları açmadan oyları sayacağız. Her bir sandıkta kaç oy kullanmış olduğunu saptayacağız. Daha sonra YSK'nın gönderdiği özel çuvallara oylar konulacak ve ağızları mühürlenecek" şeklinde konuştu.

Her günün sonunda güvenli alanda bu çuvalların saklanacağını belirten Başkonsolos Şen, oyların sayımının ise Türkiye'de gerçekleştirileceğini vurguladı.

Şen, şunları kaydetti:

"4 günün sonunda topladığımız bütün oylar diplomatik kargo torbalarına konulup, diplomatik kargo mührü yapılarak Türkiye'den gelecek olan kargo uçağına teslim edilecek. Bütün bu süreç içinde siyasi parti temsilcileri bizlerle beraber olacak. Onlarla çuvalları uçağa götüreceğiz. Burada uçakla gelen siyasi parti temsilcilerin de olacağı gruba, tutanakla çuvalları teslim edeceğiz. Oyların açımı ve sayımı Türkiye'de gerçekleştirilecek."

Berlin Olimpiyat Stadı'nda seçim için son hazırlıklar yapılırken, güvenlik konusunda alınan önlemler de gözden geçirildi. Alman polisinin, özel eğitimli köpekler aracılığıyla sandıkların kurulduğu VIP odalarda arama yapması dikkati çekti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya Seçime Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement