Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi Projesi Başlıyor - Son Dakika
Güncel

Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi Projesi Başlıyor

Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi Projesi Başlıyor

İSTKA’dan destek alan Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezinin imzaları atıldı.

27.10.2015 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSTKA'dan destek alan Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezinin imzaları atıldı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi (ALUTEAM) tarafından hazırlanan, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ile Girişimci Alüminyum ve Sanayici İş Adamları Derneği (GALSİAD) ortaklığında sunulan Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi Güdümlü Proje, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA)'dan destek almaya hak kazandı.

FSMVÜ-ALUTEAM, İDDMİB ve GALSİAD tarafından birlikte yürütülecek olan Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi Güdümlü Projesi'nin protokol imzaları İstanbul Valisi ve İstanbul Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Vasip Şahin, FSMVÜ Mütevelli Heyeti Başkanı İsmail Gerçek, FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz ve GALSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kırboz'un yanı sıra alüminyum sektörünün ileri gelenlerinin katılımıyla İstanbul Valiliğinde atıldı. 6.5 milyon TL'nin üzerinde bir yatırımla hayata geçirilecek olan projeyi İSTKA yüzde 75 oranında finanse edecek. İstanbul Kalkınma Ajansı olarak destek verilen projelerin özelliklerine değinen İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Güdümlü projenin üniversitemize, sanayimize ve İstanbul'a hayırlı olmasını temenni ediyorum. Burada aranan en önemli özelliklerden biri inovatif olmasıdır. İkincisi yenilikçi ve mümkün olduğunca ihracata yönelik olması veya yönelik değilse en azından ithalatı önleyici yatırımlar olmasına dikkat ediyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'DE ALÜMİNYUM, DEMİR-ÇELİKTEN SONRA EN FAZLA İTHAL EDİLEN HAMMADDE"

Alüminyumun Türkiye'de demir-çelikten sonra en fazla ithal edilen hammadde olduğunu vurgulayan Şahin, "Biz bugün imzaladığımız bu protokolle alüminyum sektörünün test ve eğitim noktasındaki altyapısına destek vermeyi amaçladık. Türkiye ancak bunu sağladığı takdirde yoluna devam edebilecektir. İnşallah bereketli, faydalı sektöre ve üniversitemize ciddi katkılarda bulunacak bir proje olmasını temenni ediyorum. Bundan sonra artık iş, sektöre ve üniversiteye düşüyor" diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesini girişimlerinden dolayı tebrik eden Şahin, açıklamalarına şöyle devam etti: "Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesini ayrıca tebrik ediyorum. Ciddi ve desteğe değer projeler getiriyor. Biliyorsunuz destek bizim değerlendirmemizle belli aşamalardan ve objektif safhalardan geçerek sonuçlanıyor. İnşallah bundan sonra da aynı tür projelere devam edeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun."

"2023 HEDEFLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN REKABETİN İÇİNDE YER ALMALIYIZ"

Gerçek, bu projeyle esas hedeflenen amacın alüminyum sektörünün katma değeri yüksek yeni ürünler üretmesi olduğunu belirterek "Çünkü sektör şu an bu tür Ar-Ge faaliyetlerine ve üretim geliştirme faaliyetlerine yeteri kadar insan kaynağı ve maddi kaynak ayıramıyor. Çünkü bunlar maliyetli şeyler" diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İsmail Gerçek, Kalkınma Ajansı'nın desteği ve üniversitenin de ev sahipliği yapmasıyla finansal kaynağın büyük oranda çözüldüğünü ifade etti.

Kurulacak merkezin niteliklerine değinen Gerçek, açıklamalarına şöyle devam etti: "Özel sektörle kamu sektörü ve eğitim kurumu arasındaki işbirliği ile bir taraftan burada bir test merkezi kuracağız ve bu yolla daha kaliteli, katma değeri daha yüksek alüminyum üretilmesi sağlanacak, öte yandan üretilen alüminyumların testi yapılmak suretiyle uluslararası rekabette üstünlük sağlamayı hedefliyoruz. Çünkü artık dünyada rekabet çok arttı. Artık firmalar sadece kendi ülkelerinde satış yapmıyor. 2023 hedeflerine baktığımızda, Türkiye'nin alüminyum sektöründen 8 milyar dolarlık bir ihracat bekleniyor. Bu ihracatı sağlayabilmek için mutlaka rekabetin içerisinde bir yer bulmamız gerekiyor. Artık kalitesi düşük alüminyum, dünya alüminyum sektöründeki satışlarda pazar payı bulamıyor. Pazar payını bulabilmemiz için kaliteyi artırmamız gerekiyor. İnşallah bu üçlü sacayağı, Kalkınma Ajansı'nın desteği ve özel sektörümüzle birlikte bunu sağlamayı hedefliyoruz."

"ALÜMİNYUM SEKTÖRÜNÜN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK BİR PROJE"

Projenin amaçlarını anlatan FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, bu projenin alüminyum sanayicilerimizin çok önemli ihtiyaçları olan, onların üretiminde bir katma değer sağlayacak olan araştırma geliştirme ve üretim alanlarıyla ilgili test ve araştırma merkezini içeren önemli, güdümlü bir proje olduğunu söyledi. Proje çalışmalarının iki yıl süreceğini anlatan

Duman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizin 8 milyar dolar hedeflediği ihracat kaleminin kalitesini, katma değerini, üretim niteliklerini artıracak ve bunu sağlayacak bir proje olarak tasarlandı. Haliyle yeni Türkiye'mizin hedefleri arasında yer alan 2023 sanayi-ihracat hedeflerimizin gerçekleştirilmesinde de önemli katkı sağlayacak."

"AKADEMİSYEN AÇIĞININ KARŞILANMASI ÖNÜMÜZÜ AÇACAK"

Projenin ihtiyaçlarına değinen GALSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kırboz da, "Öncelikle bizim akademisyen açığımız var. Akademisyenler konusunda üniversiteden destek alacağız. Bu çok önümüzü açacak bir pozisyon. Sonra laboratuvar anlamında yapılacak şeyler var orada da önümüz açılacak. Bir de bu projenin içinde direk metalden çalışan metal prototipleme merkezimiz olacak. Bu da bizim için kalıpsız imalatta ve örnek malzeme üretiminde son derece olumlu bir durum. Başlangıçta taleplerin karşılanacağı ümidindeyiz, sonrasında geliştirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi Projesi Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement