Anadolu'nun Zirvesinde Güneşten Elektrik Üretecekler - Son Dakika
Yerel

Anadolu'nun Zirvesinde Güneşten Elektrik Üretecekler

Atatürk Üniversitesi ve KUDAKA işbirliğiyle yürütülen "Güneş Yeni Umutlarla Artık Daha Bir Başka Doğacak" Projesi kapsamında kurulacak güneş enerji santraliyle Atatürk Üniversitesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin elektrik ihtiyacı karşılanacak Proje Koordinatörü Doç. Dr. Kundakçı: "Yaklaşık olarak yılda 30 bin liranın üzerinde elektrik maliyetini biz bu tesis sayesinde karşılayarak üniversitemize girdi sağlamış olacağız" "Erzurum'daki havanın yazın en sıcak günlerinde 30 derece civarında olması bu anlamda bir avantaj sağlıyor.

03.01.2015 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZEHRA MELEK ÇAT - Atatürk Üniversitesi ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) işbirliğiyle yürütülen "Güneş Yeni Umutlarla Artık Daha Bir Başka Doğacak" Projesi ile Atatürk Üniversitesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

KUDAKA'nın 2014 yılı Yerel Kapasitenin Artırılması Mali Destek Programı kapsamında desteklenen "Güneş Yeni Umutlarla Artık Daha Bir Başka Doğacak" Projesi ile 50 kilovat gücünde bir güneş enerji santrali kurulması hedefleniyor.

Proje Koordinatörü Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Katıhal Fiziği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Kundakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk Üniversitesi Güneş Enerjisi Santrali projesinin KUDAKA tarafından desteklendiğini ifade etti.

Atatürk Üniversitesi'nin eş finansman olduğu projede, 50 kilovatlık kurulu güce sahip bir güneş enerjisi santrali yapılacağını belirten Kundakçı, " Erzurum'da ilk defa Atatürk Üniversitesi'nin öncülüğünde yapılan bu projeyle örnek bir çalışma amacı gütmekteyiz. Bu proje sayesinde Atatürk Üniversitesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin elektrik ihtiyacını tamamen bu tesisle karşılamayı planlıyoruz" dedi.

Kundakçı, 50 kilovat gücündeki tesisin maliyetinin 180 bin lira olduğunu dile getirerek, yıllık 80 bin kilovat/saat elektrik üreteceğini söyledi.

Şu anki elektrik fiyatlarıyla bir hesaplama yapılırsa tesisin 5,5-6 yılda kendini amorti edeceğini vurgulayan Kundakçı, "Burada kurulan tesiste panellerin 30 yıl ömrü olduğunu düşündüğümüzde 24 yıl boyunca bedava elektrik üretecek bir tesis. Yaklaşık olarak yılda 30 bin liranın üzerinde elektrik maliyetini biz bu tesis sayesinde karşılamış olacağız ve üniversitemize girdi sağlamış olacağız. Bu projeden aldığımız çıktılar ilerisi için rehberlik edecek. Daha büyük bir tesisin kurulumunu gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Kundakçı, Erzurum'un kar ve soğuk hava ile tanındığını ancak güneşli gün sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Erzurum aylık bin 700 saatlik güneşlenme ortalamasıyla Türkiye standartlarının üzerinde ve günlük 8,02 saatlik ortalama ile güneşlenme olarak Türkiye ortalamasının üzerinde. Erzurum'un soğuk olması aslında biraz avantaj teşkil ediyor. Çok sıcak bölgelerde panel verimleri özellikle yaz aylarında düşebiliyor. Erzurum'daki havanın yazın en sıcak günlerinde 30 derece civarında olması bu anlamda bir avantaj sağlıyor. Seçilen paneller sıfırın altında 40 dereceye kadar dayanıklı paneller. Dolayısıyla bunun kışın dezavantajı olmayacak. Panel yüzeyleri sıcak olacağı için de yağan kar panel üzerinde tutunamayacaktır. Hatta kardan yansıyan ışınlar da elektrik üretimi için bir avantaj olacaktır."

Kundakçı, elektrik bağlantı işlemlerinin ardından tesisin bir ay içinde faaliyete gireceğini sözlerine ekledi. - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Anadolu'nun Zirvesinde Güneşten Elektrik Üretecekler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement