AYM'den TİB'in Site Kapatma Yetkisine Fren - Son Dakika
Güncel

AYM'den TİB'in Site Kapatma Yetkisine Fren

AYM, TİB'in "Millî güvenlik", "kamu düzeninin korunması" gibi nedenlerle bir internet sitesini 4 saat içinde kapatma yetkisini Anayasa'ya aykırı gördü ve iptal etti.

02.10.2014 17:57  Güncelleme: 10:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi'nden (AYM), Hükümet'e torba yasa şoku geldi. CHP'nin başvurusu üzerine AYM, torba yasadaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) "Millî güvenlik", "kamu düzeninin korunması" ve "suç işlenmesinin önlenmesi" gibi nedenlerle ve "gecikmesinde sakıncalı bulunan hallerde" bir internet sitesini 4 saat içinde kapatma yetkisini anayasaya aykırı gördü ve iptal etti.

CHP İTİRAZ ETTİ

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin torba kanunla ilgili itirazlarını karara bağladı. Buna göre görev yeri değiştirilen üst düzey bürokratlar açtıkları davayı kazanırsa bir ay içinde görevlerine iade edilecek. Mevcut uygulamada iade için 2 yıla kadar beklenebiliyordu. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın yetkileri de kısıtlanacak.

TİB'İN YETKİSİNE FREN

İptalle TİB başkanının talimatıyla 4 saatte site kapatma ve internet trafik bilgilerini toplama yetkisi yargı kararıyla kaldırılmış oldu. TİB, artık, internete müdahale edemeyecek. Site kapatma ancak yargı kararıyla mümkün olabilecek.

Anayasa Mahkemesi, TİB ile ilgili düzenleme ile mahkeme kararlarının yerine getirilmesine ilişkin maddelerin yürütmesini de durdurdu.

ÖZELLEŞTİRME KONUSU

Hükümet'in özelleştirme kararını müteakip devir teslim üzerinden 5 yıl geçtikten sonra daha önce iptal verilmiş olan mahkeme kararları uygulanmayacağı şeklindeki, idari yargı kararlarına uyulmamasına yasal güvence de anayasaya aykırı bulunarak iptal edildi.

KAMU GÖREVLİLERİNİN GÖREVDEN ALINMASI

Anayasa Mahkemesi, üst düzey bürokratların mahkeme kararıyla geri dönüşünü engelleyen yasayı iptal etti. AYM, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarının ardından "paralel" kadrolara görevden alma operasyonu kapsamında Daire Başkanı ve üzerindeki kadrolar ile Emniyet personelinin görevden alınması halinde, bu işlemin iptaline dair mahkeme kararlarının iki yıl boyunca uygulanmamasını öngören düzenlemeyi de iptal etti. Bu mahkeme kararlarını uygulamayanlara ceza soruşturması yapılmayacağı da anayasaya aykırı bulunarak iptal edildi. AYM, yürürlüğü de durdurma kararı verdiği için bu mahkeme kararları mevzuat çerçevesinde iki yıl ertelenmeden uygulanacak.

AYM\'den TİB\'in Site Kapatma Yetkisine Fren
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel AYM'den TİB'in Site Kapatma Yetkisine Fren - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • rte: Ulan ben bu mahkemeyi kaldırmayı nasıl unutmuşum. Davuuut sen kanunu çıkar ben bunları kaldırayım zaten anayasa yokki mahkemesi olsun. Ben ne dersem o olur. Davuuut davuuut. 26 2 Yanıtla
    selhatin demirtaş: bu iyidi 0 0
  • TOPUZ: Şimdi sayın Cumhurbaşkanımız 'Cüppelerinizi çıkarıp gelin'der haberiniz olsun. 21 4 Yanıtla
  • ali: Chpaym....baska lafa gerek kalmadi 6 11 Yanıtla
  • adil: akp bu iptal olan uygulamaları anayasa mahkesinden döneceğini bilerek boşu boşuna milleti oyalama mahkemeye meşgul etmekten başka yaptığı bir şey yok chp dava açmasaydı ne olacaktı işin vahim tarafı burası. ama adelet geçde olsa yerini buluyor. 13 2 Yanıtla
  • vatandaş: Chp ve AYM olmazsa bunlar at meydanına çevirirler memleketi. 7 7 Yanıtla
  • davut: Danıştay 12 kapanmalı memuru hemen ihraç eder beraat etse dahi 6 0 Yanıtla
  • ali: Danıştay 12 hemen çık hayatımızdan 6 0 Yanıtla
    sait: Çok yuva yıktı çok bu DANIŞTAY 12 0 0
  • asım: Danıştay 12 bir çok memurun ihracını onadı beraat ettiği halde 5 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement