Ankara'daki Terör Saldırısına Tepkiler - Son Dakika
Güncel

Ankara'daki Terör Saldırısına Tepkiler

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenler, Ankara'da düzenlenen terör saldırısını kınadı.

10.10.2015 17:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenler, Ankara'da düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, AA muhabirine, Türkiye'nin çok vahşi bir katliamla karşı karşıya olduğunu, bu saldırıda ülkenin tamamının hedef alındığını söyledi.

Coşkun, saldırının çeşitli amaçları olduğunu ifade ederek, "Çatışma atmosferinin canlı tutulmak istendiğini, çatışma, kan ve gözyaşının olduğu bir ortamın yaratılmaya çalışıldığını görüyoruz" dedi.

"Büyük ve şiddetle lanetlenmesi gereken bir katliam"

Coşkun, seçim sürecinin provoke edilmesi, seçimlerin yapılabilirliği ve sonuçları hakkında meşruiyet sorunu yaratılmasının da diğer amaçlar arasında olduğunu anlattı.

Coşkun, şunları dile getirdi:

"Türkiye'nin bölgedeki genel olarak Ortadoğu'da devam eden sıcak durumla bu patlamanın bir ilgisi kurulabilir. Türkiye'ye bunun üzerinden bir mesaj verilerek, Ortadoğu'daki politikasını bunun üzerinden tanzim etmek amacı da olabilir."

"Büyük ve şiddetle lanetlenmesi gereken bir katliam" diyen Coşkun, hayatını kaybedenlere başsağlığı, ailelerine de sabır diledi.

"Türkiye'nin kritik döneminde bu tür eylemler ortaya çıkıyor"

DÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan da bu tür saldırıları kritik dönemlerde, seçim öncesinde, ülkeyi kaosa götürecek olaylar ve eylemler olarak değerlendirdiğini söyledi.

"Türkiye'de istikrar hedef alındı" ifadesini kullanan Erkan, Türkiye'de herkese büyük sorumluluklar düştüğünü vurguladı.

Erkan, "Olaylar yer ve zaman olarak çok ciddi şekilde planlanıyor. Tam Türkiye'nin kritik döneminde bu tür eylemler ortaya çıkıyor. Burada duyarlı olunmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi de saldırıyı şiddetle kınadı.

Toplumun birlikte, demokratik ve özgür bir ülkede yaşama arzusunu hiçbir karanlık odak ve vahşi saldırının yok edemeyeceğine dikkati çeken Elçi, "Adli ve idari makamların hızla faillere ulaşarak ve bu vahşi saldırının arkasındaki tüm karanlık tabloyu ortaya çıkarması önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

Mardin

Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, patlamayı "şok edici, vahşi bir eylem" olarak nitelendirdi.

"Patlamayı iç siyaseti dizayn etmek isteyen küresel güçlerin, taşeronları aracılığıyla yaptırdığını düşünüyorum" ifadesini kullanan Akgül, vatandaşlara sağduyu çağrısında bulundu.

Akgül, şunları ifade etti:

"Ne yaparlarsa yapsınlar, toplumun hafızası eskisi gibi değil. Anadolu'da düşünen, sorgulayan ve önüne konulanı olduğu gibi kabul etmeyen bir insan profili var artık. Ne var ki bu değişimi fark eden küresel aktörler, tıpkı Suruç olayında gencecik 32 fidanın acımadan ölümüne neden olduğu gibi, Ankara'daki patlamada da  sivilleri acımadan katlederek bu toplumsal hafızayı zedelemek adına daha daha vahşi yöntemlere girişmiş durumdalar. Ne yaparlarsa yapsınlar, dünya siyasetinde emin adımlarla ilerleyen bir ülke var artık."

Elazığ

Elazığ Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Bahşi de patlamaya ilişkin, "Bu insanlık suçunu ancak aklı, ruhu ve vicdanı iflas etmiş kişiler ve gruplar işleyebilir" dedi.

Bahşi, milletin birlik ve beraberliğini bozmaya yönelik saldırıyı kınayarak, şöyle konuştu:

"Saldırılardaki tek amaç ülkede kaos ortamı oluşturmak, barış ve kardeşlik ortamını bozmaktır. Gündemde seçimin olduğu bir dönemde 7 Haziran seçiminden önce Diyarbakır'da gerçekleştirilen patlamaya benzer bir saldırı var. Bu seçime giden ülkede bir karışıklık oluşturma arayışına benziyor. Uyanık olmalıyız. Ortak akıl ve sağduyu ile hareket etmeliyiz.

Geleceğini kan ve rant üzerine kurmuş terör örgütlerini lanetliyoruz. Hain terör saldırısının faillerinin, azmettiricilerinin bir an önce tespit edilerek, haklarında gerekenin yapılmasını istiyoruz."

Batman

Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir, patlamanın hedefinin Çözüm Süreci olduğunu anlattı.

Demir, saldırının Türkiye'yi kaosa sürüklemek amacıyla yapıldığını değerlendirdiğini belirterek, birlik ve beraberliğe karşı işlenen saldırıyı şiddetle kınadı.

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Şube Başkanı Suat Özdemir de "Bu saldırı seçimleri baltalamak, seçimlere şaibe karıştırmak ve seçimleri gayrimeşru hale getirmek için yapılmıştır" diye konuştu.

Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Ergin, Türkiye'de huzur ve barışın sağlandığı dönemlerde gizli ellerin devreye girerek kaos oluşturmaya çalıştığına dikkati çekerek, patlamada sivil ve masum insanların yaşamını yitirmesinden duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Menfur olayı şiddetle kınayan Ergin, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.

Batman Baro Başkanı Ahmet Sevim de saldırıyı kınadı.

"Ankara'da meydana gelen saldırıyla açıkça toplumsal barış taleplerine meydan okundu" diyen Sevim, sorumlularının bir an evvel ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Sevim, yaşam hakkına, toplanma ve ifade özgürlüğüne, en önemlisi barış taleplerine yönelik saldırıların sorumlularının bulunması, derhal adli ve idari soruşturma başlatılmasını beklediklerini söyledi.

Siirt

Tüm Eğitim Sen Genel Başkanı Selman Aksu, saldırıda Türkiye'nin hedef alındığını düşündüğünü ifade etti.

İnsanların huzurunu, mutluluğunu, birlik ve beraberliğini hedef alan tüm terör eylemlerini kınadıklarını kaydeden Aksu, hiçbir gerekçe ve sorunun sivilleri hedef almayı haklı gösteremeyeceğini anlattı.

Aksu, bu vesileyle kutsal yaşam hakkını hiçe sayan, insanların huzurunu, mutluluğunu, birlik ve beraberliğini hedef alan bu ve buna benzer tüm terör eylemlerini kınadıklarını kaydederek, bu ve benzeri saldırıların son bulmasını temenni etti.

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Murat Şeker de Ankara'daki terör saldırısının ülkenin birlik ve beraberliğini hedef aldığını söyledi.

Herkesi sağduyulu olmaya davet eden Şeker, şunları belirtti:

"Yüzyıllarca birlikte kardeşçe yaşadığımız topraklarımıza, birlikte yaşama isteğimize nifak tohumları ekmeye çalışanları kınıyoruz. Milletimize düşen görev sağduyulu olmak, terör örgütlerinin ve onları kurgulayan oyun kurucuların tuzağına düşmemektir. Hain terör saldırısının faillerinin, azmettiricilerinin bir an önce tespit edilerek, haklarında gerekenin yapılmasını istiyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ankara'daki Terör Saldırısına Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement