Antalya'daki Orman Yangını - Son Dakika
Güncel

Antalya'daki Orman Yangını

Antalya\'daki Orman Yangını

Antalya Orman Bölge Müdürü Türk: "Alanda otel ya da inşaat yapılacağı yönünde vatandaşlar arasında çeşitli spekülasyonlar dolaşıyor.

02.07.2014 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk, Adrasan'daki orman yangınıyla ilgili vatandaşlar arasında bölgede otel ya da inşaat yapılacağı yönünde çeşitli spekülasyonların dolaştığını, bunların doğru olmadığını belirterek, alanın bu yıl içerisinde ağaçlandırılacağını söyledi.

Adrasan'da, yanan sahada helikopterle incelemelerde bulunan Türk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bundan sonraki süreçte alanda yeniden ağaçlandırma çalışmalarının yapılabilmesi için sahanın temizleneceğini söyledi. Yanan materyaller temizlendikten sonra yol ile uygun bölgelere teras yapılacağını anlatan Türk, kasım ayının sonuna kadar bu hazırlıkları bitirmeyi ve hava şartları müsait olduğunda da ağaçlandırma çalışmalarına başlamayı planladıklarını kaydetti.

Türk, bu yıl içerisinde ağaçlandırma yapılmadığı takdirde en geç gelecek yıl şubat ya da mart ayında fidanların dikilmiş olacağını bildirdi.

Yanan bölgeye otel ya da farklı inşaat çalışmalarının yapılacağı yönündeki iddiaların asılsız olduğuna işaret eden Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Alanda otel ya da inşaat yapılacağı yönünde vatandaşlar arasında çeşitli spekülasyonlar dolaşıyor. Bunların kesinlikle bir dayanağı yoktur. Orman Genel Müdürlüğü olarak anayasamızın vermiş olduğu güçle, direktifle bu sahalar kesinlikle yıl içerisinde ağaçlandırılacaktır. Bir karış toprağın kimsenin hakkına geçmesine müsaade etmeyiz eğer edersek suç işlemiş oluruz. Bundan kimsenin endişesi olmasın."

Yangının çıkış nedeninin henüz belli olmadığını dile getiren Türk, sabotaj iddiaları konusunda da ellerinde herhangi bir belge ya da bilginin bulunmadığını belirtti. Yangının çıkışı hakkında gerekli soruşturmanın devam ettiğini bildiren Türk, "Yangının çıkış noktasına baktığımızda piknik yapmaya çok müsait olduğunu görüyoruz. Bu açıdan büyük ihtimalle yangının piknik ateşinden çıkmış olabileceğini tahmin ediyoruz, bu tabi sadece tahmin, öyle bir ihbar yok" dedi.

Türk, yangına neden olan kişi ya da kişilerin tespit edilmesi durumunda olayın adli mercilere intikal edeceğini kaydetti.

18 saatte yandı, 20 yılda eski haline gelmesi bekleniyor

Antalya Orman Bölge Müdürü Türk, 28 Haziran saat 13.30 sıralarında başlayan yangında ilk ihbarın gelmesinden 12 dakika sonra arazözlerle müdahale edildiğini ve ertesi gün saat 07.00 sıralarında yangının kontrol altına alındığını söyledi.

Helikopterin de ihbar verildikten 18 dakika sonra bölgede olduğunu dile getiren Türk. "Müdahale konusunda herhangi bir zafiyet söz konusu değildir. Yangının bu şekilde büyümesinin nedeni havanın tamamen çok sıcak, rüzgarın şiddetli ve sürekli yön değiştiriyor olmasıdır" diye konuştu.

Türk, komuta konusunda herhangi bir kargaşanın da yaşanmadığını ifade etti. Şiddetli rüzgarın hızlı yön değiştirmesi sonucu yangının kısa sürede otellere sıçradığını öne süren Türk, bu durumda da tüm ekipmanlarla vatandaşların canını ve malını kurtarmak adına müdahale ettiklerini kaydetti.

Yangına 23 arazöz, 10 su ikmal aracı, 5 helikopter, 2 uçak, 4 dozer ve bir greyder ile müdahale edildiğini ve ekip konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını vurgulayan Mustafa Türk, "Tek şanssızlığımız yanan sahada yol ağının olmaması, alanın kayalık ve şiddetli rüzgarın olmasıydı. Mevcut saha, kızılçamla ağaçlandırılması halinde 15 ya da 20 yıl içinde eski haline gelir" dedi.

Vatandaşlara uyarı

Ormanlık alanların yangınlara kurban gitmemesi için vatandaşlara daha dikkatli olmalarını öneren Türk, özellikle ormanlık alanlarda ateşli piknik yapmamalarını, izmaritlerini söndürmeden atmamalarını ve anız yangınlarına karşı daha duyarlı olmalarını istedi. Ayrıca Türk, vatandaşların duman görmeleri halinde ilk olarak "Alo 177" yangın ihbar hattını aramaları yönünde çağrıda bulundu. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Antalya'daki Orman Yangını - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement