Arhavi'de Heyelan: 18 Ev Boşaltıldı - Son Dakika
Güncel

Arhavi'de Heyelan: 18 Ev Boşaltıldı

Arhavi\'de Heyelan: 18 Ev Boşaltıldı

Artvin'in Arhavi ilçesinin Kireçli köyünde meydana gelen heyelanda dağ kütlesi koptu, vadi tabanı toprak ve balçıkla doldu. 18 ev tedbir amaçlı boşaltıldı.

17.11.2016 14:00  Güncelleme: 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin'in Arhavi ilçesinde etkili olan şiddetli yağış nedeniyle Kireçli Köyü'nde meydana gelen heyelanda dağ kütlesi koptu, vadi tabanı yaklaşık 2 kilometre boyunca 60 metre yüksekliğinde toprak ve balçıkla doldu.

TEHLİKE ARZ EDEN 18 EV BOŞALTILDI

Tehlike arz eden 18 ev boşaltıldı. Vadide önü devrilen ağaçlarla kesilen tonlarca toprak kütlesinin yeniden hareket etmesi olasılığı, Kavak Köyü'nü de tehdit etmeye başladı. Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, dağın adeta yürüdüğünü, toprak kütlesinin yıllarca sürecek çalışma ile bile boşaltılamayacağını belirterek tehlikeye dikkat çekti.

DAĞ YAMACINDAN KÜTLE KOPTU

Arhavi İlçesi'nde 5 kilometre uzaklıktaki Kireçli Köyü'nde bir hafta önce etkili yağışların ardından Kireçli Dağı'nda toprak kaymaları başladı. Aralıklarla süren heyelanlar önceki gün dağın yamacından büyük bir kütlenin kopmasına neden oldu.

VADİ 2 KİLOMETRE BOYUNCA TOPRAKLA DOLDU

Ağaç ve toprak kütleleri Kireçli Deresi Vadisi'ni yaklaşık 2 kilometre boyunca, 60 metre yüksekliğinde toprakla doldurdu. Kireçli deresi yatağını tıkanmasıyla tehlike oluşturan çevredeki 18 ev boşaltıldı. Tonlarca toprağın vadiyi doldurduğu bölgede Kireçli Köyü'nün yolu da ulaşıma kapandı.

Arhavi'de Heyelan: 18 Ev Boşaltıldı

KÖY HEYELAN TEHDİDİ ALTINDA KALDI

Artvin Valiliği İl Özel İdare ekipleri ile DSİ ekipleri bölgede Kireçli Deresi yatağını boşaltmak için çalışma başlattı. Kireçli Köyü bitişiğindeki Kavak Köyü'de heyelan tehdidi altında kaldı. Vadide biriken toprak kütlesinin yağışlarla birlikte yeniden hareket ederek köye doğru ilerlemesinden endişe duyuluyor.

"DOZERİ ALAN ARAZİYE GİRDİ, BÖYLE OLDU"

Kireçli Köyü'nde evleri tehdit altında kalan Sevim Özgen, dedelerinin kendilerine bölgenin afet riski taşıdığını yıllarca önce anlattığını belirterek, şöyle dedi:

"Dedelerimiz bizleri, 'Arazi ile oynamayın' diye defalarca uyardı. Araziye dozerlerin girmesi sağlıklı değildi. Çay arazilerine yol isteyen herkes dozerle vadiye girdi, toprak kitleleri oynadı. Eskiden herkes çayını sırtında taşırdı. Şimdi herkes hanım oldu. Araba ile taşıyalım diye yol yaptılar. Böyle olunca heyelanlara neden oldular. Dağ koptu geldi. Şimdi biz ne yapacağız? Çok büyük tehlike altındayız."

"KORKU İÇERİSİNDE OTURUYORUM"

Gidecek yeri olmadığını anlatan çevre sakinlerinden Emine Uzunhasanoğlu 'da "Korku içerisinde oturuyorum. Arazim, her şeyim gitti" dedi, devletten yardım beklediklerini söyledi. Ayşe Uzunhasanoğlu'da, "Böyle bir yağmur hiç görmedik. Gece gündüz çalışılıp toprağın boşaltılması lazım. O toprak her an köyümüzü alabilir diye korkuyoruz" dedi, gidecek başka yerleri olmadığını söyledi.

Arhavi'de Heyelan: 18 Ev Boşaltıldı

"TOPRAK KÜTLESİNİN TAHLİYESİ YILLAR SÜREBİLİR"

Kireçli Köyü'nde incelemelerde bulunan Arhavi Belediye Başkanı Ak Partili Coşkun Hekimoğlu da, 2 yıldır ilçede yağışlarda artış olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Kireçli Köyü'nde çok ciddi bir kütle heyelanla hareket etti. Kireçli Köyü'nden kopan dağ kitlesi Kavak Köyü'ne kadar geldi. Bu kütlenin tahliyesi yıllar sürebilir. Doğanın yanlış kullanımının ve küresel ısınmanın etkileri var. Benzer afet ve sonuçları her an görebiliriz. Ciddi tedbirler almamız lazım. Vatandaşların büyük bir tedirginliği var. Bunu gidermek için çalışma yapmalıyız. Son yıllarda çizmeyle gezip kravat takamaz hale geldik. Bu önemli değil ama insanların yıllardır, yüzyıllardır yaşadıkları topraklardan olması üzücü. Doğu Karadeniz'deki heyelanların Bakanlıklar düzeyinde ele alındığını biliyoruz. Ancak heyelanların önüne geçecek çalışmaların bir an önce yapılması lazım."

DRONE İLE BÖLGEYİ İNCELEDİLER

Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, bölgede teknik ekiplerle birlikte incelemelerde bulundu. Drone ile havadan köyü görüntületen Başkan Hekimoğlu'nun çevresine toplanan vatandaşlar boşalttıkları köyün durumunu Drone ekranından izlemeye çalıştı.

DERE YATAĞI ÜZERİNE LOJMAN

Bu arada, Kireçli Köyü deresi üzerine yapılan çay alım yeri ve üzerine inşa edilen cami lojmanı da sel riski ile karşı karşıya kaldı. Dere yatağının toprak ve balçıkla kaplanması nedeniyle dere suları binanın hizasına kadar yükseldi. Ekipler bölgede dere yatağını boşaltmak için çalışıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Arhavi'de Heyelan: 18 Ev Boşaltıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement