Arıtma Çamurunda Yetişen Ayçiçekleri Fark Attı - Son Dakika
Yerel

Arıtma Çamurunda Yetişen Ayçiçekleri Fark Attı

Arıtma Çamurunda Yetişen Ayçiçekleri Fark Attı

İzmir Büyükşehir Belediyesi "Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi"nde kurutulan ve çürütülen arıtma çamurların “organik gübre” olarak kullanıldığı ayçiçeklerin, normal toprakta büyüyenlere göre, iki kat daha fazla boy verdiği bildirildi.

08.09.2014 10:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi "Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi"nde kurutulan ve çürütülen arıtma çamurların "organik gübre" olarak kullanıldığı ayçiçeklerin, normal toprakta büyüyenlere göre, iki kat daha fazla boy verdiği bildirildi.

Büyükşehir belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Çiğli'deki tesisten çıkan çamur, tarımda ve yeşil alanlarda değerlendirildi.

Arıtma çamurunun tarımda kullanılabilirliğini test etmek için Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma sahası içinde 480 metrekarelik deney alanı oluşturan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, alanı ikiye bölerek 240 metrekarelik normal toprağa 1,5 kilogram ayçiçeği tohumu ekti.  Diğer 240 metrekarelik alana da aynı miktarda ayçiçeği ekilerek tesiste kurutulan ve çürütülen arıtma çamuru gübre olarak kullanıldı.

Bir ay boyunca sulanan alanda ayçiçekleri boy vermeye başladı. İki ayın sonunda arıtma çamurunun kullanıldığı toprakta büyüyen ayçiçeklerinin boyu ortalama 1 metre 55 santimetreye ulaşırken, normal toprakta yetişen ayçiçeklerinin boyu ortalama 70 santimde kaldığı ve arıtma çamurunda yetişen ayçiçeklerinin daha canlı bir görünüme sahip olduğu belirtildi.

Açıklamada, içinde ağır metal bulunmadığı bildirilen "organik" arıtma çamurlarının, tarım ve kentsel yeşil alanlarda kullanımına ilişkin bilimsel çalışmaların başladığı kaydedildi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Arıtma Çamurunda Yetişen Ayçiçekleri Fark Attı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement