Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda Şehit Mezarlıkları Araştırılacak - Son Dakika
Yerel

Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda Şehit Mezarlıkları Araştırılacak

Artabel Gölleri Tabiat Parkı\'nda Şehit Mezarlıkları Araştırılacak

Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki 3 bin 124 rakımlı Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda, Birinci Dünya Savaşı döneminden kalma siper ve şehit mezarlıklarının bulunması için çalışma başlatıldı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Bulut: "Orman ve Su İşleri Gümüşhane Şube Müdürlüğümüzce Torul Artabel.

27.07.2014 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBRAHİM ÖZDEMİR - Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda, Birinci Dünya Savaşı döneminden kalma siper ve şehit mezarlıklarının bulunması için ağustos ayında arazi incelemesi yapılacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhane'nin önemli zirvelerinden Artabel Gölleri çevresindeki 5 bin 859 hektarlık alanının, 1998 yılında "Artabel Gölleri Tabiat Parkı" olarak ilan edildiğini belirtti.

Bu alanda ilginç jeomorfolojik yapılar, özellikle kayaçların dikkati çektiğini ifade eden Bulut, "Ana jeomorfolojik birimler ise V tipi sırtlar, keskin sırtlar ve dağ gölleridir. Artabel Gölleri Tabiat Parkı ormanları, dağ ekosistemleri, jeolojik ve jeomorfolojik yapısı, buzul gölleri, yüksek dağ dorukları, zengin flora ve fauna özellikleriyle önemli bir alandır" dedi.

"Ağustos ayı içerisinde arazide inceleme yapılacak"

Genelkurmay Başkanlığının "Birinci Dünya Harbinde Türk Harbi Kafkas Cephesi 3. Ordu Hareketi" kitabına dayanarak geçen yıl eylül ayında 3 bin 124 metre rakımlı bölgede siper ve şehit mezarlıklarının yerinin tespit edildiğini kaydeden Bulut, şunları söyledi:

"Orman ve Su İşleri Gümüşhane Şube Müdürlüğümüzce Torul Artabel köyü ve Artabel Yaylası'nda yapılan incelemede, 1916-1918 yıllarına ait olduğu düşünülen yıkık halde fırın, çeşitli bina ve mezarlıklara rastlanmıştır. Yaylanın yukarı kesimlerinde vadinin alt tarafını görecek şekilde konumlandırılmış çok sayıda mevzi bulunmaktadır. Orman ve Su İşleri Gümüşhane Şube Müdürlüğümüz koordinasyonunda konunun detaylı şekilde araştırılması ve o tarihte yaşananların gün yüzüne çıkarılması için Gümüşhane Valiliği ile oluşturulan komisyon, gerekli çalışmaları yapmaktadır. Ağustos ayı içerisinde arazide inceleme yapılacaktır." - Gümüşhane

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda Şehit Mezarlıkları Araştırılacak - Son Dakika


Advertisement