Artvin Devlet Hastanesinde Kapalı Böbrek Kanseri Ameliyatı Yapılıyor - Son Dakika
Yerel

Artvin Devlet Hastanesinde Kapalı Böbrek Kanseri Ameliyatı Yapılıyor

Artvin Devlet Hastanesinde ilk kapalı böbrek kanseri ameliyatı başarıyla yapıldı.

12.05.2015 14:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin Devlet Hastanesinde ilk kapalı böbrek kanseri ameliyatı başarıyla yapıldı.

Artvin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Kerim Yeşildağ, yaptığı açıklamada, Artvin Devlet Hastanesi üroloji uzmanları Op. Dr. Serkan Özcan, Op. Dr. Ömer Faruk Yağlı ve Hopa Devlet Hastanesi üroloji uzmanı Op. Dr. Özay Demiray tarafından kapalı böbrek kanser ameliyatı yapılmaya başlandığını söyledi.

Yeşildağ, 6 Mayıs'ta, 71 yaşındaki sol böbrek kanseri teşhisi konulan hastaya, kapalı böbrek kanser ameliyatının başarıyla uygulandığını ve hastanın ameliyat sonrası 2. gün taburcu edildiğini anlatarak, ameliyatı gerçekleştiren doktorlara teşekkür etti.

Yaklaşık bir yıldır Artvin Kamu Hastaneleri Birliği bünyesinde böbrek taşı tedavisinde perkutan nefrolitotomi ve retrograd intrarenal cerrahi (RIRC) tekniklerinin uygulandığını belirten Yeşildağ, bu kapalı ameliyatlara bir yenisinin eklendiğini, başarıyla laparoskopik radikal nefrektomi ameliyatı uygulandığını ifade etti.

Laparoskopik nefrektominin, böbreğin çıkartılması işleminin laparoskopik yöntemle, az travmaya yol açarak yapılması işlemi olduğunu kaydeden Yeşildağ, şunları söyledi:

"Bu cerrahi yöntem, infeksiyon, taş, tıkanma, doğuştan gelişememe ve böbrek damar darlıklarına bağlı yüksek tansiyon gibi nedenlerle böbrek fonksiyonu kaybedilmiş hastalarda böbreğin çıkarılmasına uygulanmaktadır. Laparoskopik radikal nefrektomi ise böbrek kanserinde tümörlü böbreğin çıkartılmasında yapılan ameliyata denir. Laparoskopik nefrektomide cerrahi süre yaklaşık 2-3 saat iken, özellikle basit nefrektomide bu süre 45 dakikaya kadar iner, diğer taraftan böbrek etrafına yapışık ve büyük kanserlerde bu süre 4 saate kadar uzayabilmektedir. Tümörler büyük olsa bile genelde hasta ameliyattan sonraki birinci ya da ikinci gün evine gönderilmektedir."

Yeşildağ, laparoskopik nefrektominin avantajının büyük bir yara yerine birkaç mini kesi olmasının ameliyat sonrası ağrıyı azalttığını, iyileşme dönemini kısalttığını ve günlük hayata dönüşü hızlandırdığını belirterek, "Laparoskopik ameliyatlarda kan kaybı daha azdır, bu nedenle ameliyatta kan veya kan ürünü alma gereksinimi ve ameliyat sonrası halsizlik daha azdır. Bu kapalı ameliyat üroloji branşında ilimiz bünyesinde ilerleyen günlerde devam edecektir" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Artvin Devlet Hastanesinde Kapalı Böbrek Kanseri Ameliyatı Yapılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement