Arü, "Farkındalık Yaratmaya" Devam Ediyor - Son Dakika
Yerel

Arü, "Farkındalık Yaratmaya" Devam Ediyor

Arü, "Farkındalık Yaratmaya" Devam Ediyor

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Engelsiz Üniversite Birimi, ses getiren faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyor.

03.04.2014 16:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Engelsiz Üniversite Birimi, ses getiren faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyor.

Birim, "Engelsiz Üniversite" sloganı çerçevesindeki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Birim "2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü" nedeniyle, 2 Nisan 2014 Çarşamba günü "2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık ve Bilinçlendirme Toplantısı" adlı bir konferans düzenledi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Veli Yıldırım programda konuşmacı olarak yer aldı.

ARÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu'nda saat 10.30'dan itibaren başlayan konferansa Ardahan Devlet Hastanesi Genel Sekteri Op. Dr. Gökhan Demiral, ARÜ Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Barış Aşçı, ARÜ Göle Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Vesile Düzgüner, Ardahan Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Başkanı Engin Boztepe, ARÜ'lü akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın açış konuşmasını yapan Engelsiz Üniversite Birimi Sorumlusu Öğr. Gör. Betül Aşçı, otizm hakkında kısa bir bilgi verdi.

Programda konuşan Yrd. Doç. Dr. Veli Yıldırım, otizmi "çocukları sosyal ilişki ve iletişim kuramaz hale getiren bir durum" olarak niteledi. Otizmi önlemek için çeşitli öneriler de sıralayan Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, "Çocuklar için doğru bakım metodları konusunda aileleri bilinçlendirmek gerekiyor. Ayrıca anne sütü ile beslenmenin korunması, desteklenmesi ve özendirilmesi şart. Öte yandan çocuğa günde en az 4 defa olmak üzere 20'şer dakika süre ile birebir zaman ayırmak da önemli" dedi. Öte yandan Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, televizyon izlemenin çocuklar için zararlı olduğuna dikkat çekerek, özellikle 0-3 yaş arası çocukların televizyon izlememesinin faydalı olacağını belirtti.

Otizmde erken teşhisin önemine de vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, "İsmine bakmaz, ilgisiz, umursamaz davranır. TV sesini, özellikle de reklamları ve müziği duyup konuşur. El sallamaz. Anne-babanın gidip gelmesine çok tepki vermez. Bir yaşındaki çocuk 'al, ver, koy' sözcüklerini anlar, ama otistikler pek anlamaz" diyerek, otizmin belirtilerini bazı örnekler ışığında sıraladı.

Otistiklerin belirli bir düzeyde tedavi edilebildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, iyi bir eğitim alarak 'dahi' olarak nitelenebilecek otistik kişilere rastlandığını dile getirdi. Konferansın sonunda Yrd. Doç. Dr. Yıldırım'a, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Barış Aşçı tarafından "Teşekkür Belgesi" takdim edildi. - ARDAHAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Arü, 'Farkındalık Yaratmaya' Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement