Asmmmo İnşaat Muhasebesi ve Vergi Uygulamaları Semineri - Son Dakika
Yerel

Asmmmo İnşaat Muhasebesi ve Vergi Uygulamaları Semineri

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (ASMMMO) İnşaat Muhasebesi ve Vergi Uygulamaları Semineri, Oda Başkanı Mehmet Okkalı’nın katılımıyla gerçekleşti.

30.01.2016 17:51

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (ASMMMO) İnşaat Muhasebesi ve Vergi Uygulamaları Semineri, Oda Başkanı Mehmet Okkalı'nın katılımıyla gerçekleşti.

ASMMMO'nun İnşaat Muhasebesi ve Vergi Uygulamaları Semineri Kocatepe Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Seminerin açılışında bir konuşma yapan ASMMMO Başkanı Mehmet Okkalı, geçen hafta Perşembe günü 71 odanın katılımıyla Başkanlar Kurulu toplantılarının yapıldığını hatırlatarak, "Başkanlar Kurulu toplantısında en önemli gündem maddelerinden bir tanesi e-birlik sisteminin 2016 yılında nasıl uygulanacağıydı. Genel kanaat yeni yılda da sözleşme yapılması şeklinde oda başkanlarının görüşleri var" diye konuştu.

Ankara Odası olarak görüşlerini tekrar ettiklerini belirten Okkalı, "Damga vergisiyle ilgili problemde karşımızda. Damga vergisi olayı da mahkemede çözüldü. Mahkeme kararına göre, her yıl sözleşme yapmamıza gerek olmadığı yeni yılda damga vergisi ödememize gerek olmadığı şeklinde karar da var. Ancak TÜRMOB'un görüşü meslek yasamızdan kaynaklı olduğu için her yıl sözleşmelerin yapılması şeklinde. Birkaç gün sonra başkanlar kurulu kararı ilan edilecek" ifadelerini kullandı.

Yeni gelen mükelleflerle sözleşmelerin mutlaka yapılmasını tavsiye eden Okkalı, şunları kaydetti:

"2 milyon 400 bin sözleşme var her yıl yenilenmesi gereken. Aşırı bir iş yükünüz var bu sözleşmeleri Şubat ayının sonuna kadar tamamlamanız gerekiyor. iş yükü olarak görüyoruz. Yoksa zaten biz müşterimizle sözleşmeyi en başta yaptığımız zaman her yıl güncellemesini yapabiliyoruz. TÜRMOB'daki sisteme de aynen bunu önerdik."

Perşembe günü Maliye Bakanı Naci Ağbal ile yaptıkları toplantıyı da anlatan Okkalı, SGK ile Maliye Bakanlığı'nın veri sistemi arasında da iki yıllık bir fark olduğunu kaydederek, "Alt yapıları da müsait değil bu ortama. Bu hatanın düzeltilmesini talep ettik. Damga vergisiyle ilgili talebimizde var. Boş beyanname verdiğimiz veya ödemesi çıkmayan firmalarda katma değer vergisi beyanlarında damga vergisi bizim için problem oluyor. Müşterimizin ödemesi çıkması bile kendisine tahakkuku göndermek zorunda kalıyoruz. Onlarında ödeme yapması sorunları kalıyor. Ödenmediği zamanda maliye tarafından takip açılması gerekiyor. Hem onlara hem bize angarya bir iş. Bunu da şöyle önerdik, yılbaşında beyanname verdiğimiz zaman ilk katma değer vergisinde 12 tane katma değer vergisi toplu olarak tahakkuk etsin" dedi.

Oda olarak yeni bir hizmet daha vermeye başladıklarını ifade eden Okkalı, "Sizlerden gelen taleplerle dava dilekçelerimizi nasıl yapacağız, dava türü ile ilgili sıkıntılarımız neler, vergi danışmanlığımızın yanında sizlere dava danışmanı da organize ettik. Bu hizmeti Çarşamba günleri veriyoruz" şeklinde konuştu.

Okkalı, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bakanlık katma değer vergisi iade sisteminin daha iyi çalışabilmesi için bazı düzenlemeler yapmak istiyor. Bunlardan bir tanesi de işletme defterlerinde de BA-BS çalışması şeklinde düşünceleri var. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Şuan zaten BA-BS' deki üzerimizde yoğun baskı var. Neredeyse ayın son üç gününde devamlı telefonlarla işlem yapmaktan başka iş yapamıyoruz. Bu da bizi yoruyor. BA-BS otokontrol sisteminin biran önce hayata geçirilerek hatalı beyannamelerin bildirimlerin 10 günlük süre içerisinde cezasız olarak ziyaret edilmesini tekrar hatırlattık. İşletme defterinde kesinlikle BA-BS'yi kabul etmeyeceğiz. Mücadelesini vereceğiz. Amacımız bu mesleği bir yerlere taşıyabilmek." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Asmmmo İnşaat Muhasebesi ve Vergi Uygulamaları Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement