Avcılar'da Tüketici Heyeti Güçlendirildi, Karara Bağlanan Dosya Sayısı Aylık 180'den 4 Bine Çıktı - Son Dakika
Güncel

Avcılar'da Tüketici Heyeti Güçlendirildi, Karara Bağlanan Dosya Sayısı Aylık 180'den 4 Bine Çıktı

Avcılar\'da Tüketici Heyeti Güçlendirildi, Karara Bağlanan Dosya Sayısı Aylık 180\'den 4 Bine Çıktı

Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan 'Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun' ile birlikte büyük oranda dosyanın yığıldığı Avcılar'daki Tüketici Hakem Heyeti, yeniden yapılandırılarak aylık sonuçlandırılan dosya sayısı 180'den 4 bine çıkarıldı.

02.05.2016 11:30

Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan 'Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun' ile birlikte büyük oranda dosyanın yığıldığı Avcılar'daki Tüketici Hakem Heyeti, yeniden yapılandırılarak aylık sonuçlandırılan dosya sayısı 180'den 4 bine çıkarıldı.

Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan, çıkarılan yasa ile 2 bin liraya kadar olan konularda şikayetlerin ilçelerde Tüketici Hakem Heyeti'ne yapıldığını, 2014 yılı Ekim ayında göreve geldiklerinde hiçbir işlem yapılmayan 23 bine yakın dosya yığıldığını gördüklerini söyledi. Kaymakam Doğan, bu yığılmaya karşılık 3-4 görevlinin yetersiz kaldığını başvuruların uzun süre beklediğini gördüklerini belirterek şöyle konuştu:

'Tüketici Hakem Heyeti'ni güçlendirdik. 20 kadar personeli bir araya getirdik. Yer, araç gereç, donanım ihtiyaçlarını da gidererek hızlı bir faaliyete başladık. Yaklaşık 30 binin üzerinde dosyamızı karara bağladık. Ayda ortalama 4 bine yakın karar çıkıyor. Bu da şu an İstanbul veya Türkiye'de en iyi karar veren ilçelerden biriyiz. İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü verileri de bunu gösteriyor. İnşallah Mayıs ayı sonu itibariye hiç bekleyen dosya bırakmamış olacağız"

'KARARLARA İTİRAZ ORANI YÜZDE 1.3"

Avcılar Mal Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Yılmaz Okatali de tüketicilerin özellikle banka kredileri ile ilgili binlerce başvuru yaptıklarını bunu kapıdan satışlar, ayıplı mal ve ürün hizmetleri ile ilgili şikayetlerin izlediğini anlattı. Okatali, yasal prosedür nedeniyle bir başvurunun sonuçlanması için 2 aya yakın süre geçtiğini belirtirken, şöyle konuştu:

'Göreve başladığımız dönemde 6502 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi ile yoğun başvuru vardı. Yoğunluktan bunlarla ilgili işlem yapılamamış sadece başvuru alınmış dosyalar yığılıydı. Devam eden süreç içerisinde 40 bin başvuruya ulaştı. Kaymakamımızın isteği üzerine yeni sistem oluşturuldu. 40 bin başvurunun tamamını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Tüketici Bilgi Sistemi'ne (TÜBİS) sistemine girmesini sağladık. Tüm başvuruları kayıtlı, TC kimlik ve e-devlet şifreleri ile vatandaşımız girdiklerinde rahatlıkla bunları görebilme imkanı var. Bugün itibariyle 32 bin kadarını karara bağladık. 1.5 ay içerisinde bunları yasa ile birlikte sonuçlandıracağız. Enkaz gibi ciddi bir yığılmayı halletmiş olacağız. Çok uzun bir başvuru olmadan sonuçlanmış olacak. Kararlarımıza yüzde 1.3 oranında çok düşük bir itiraz davası açıldığını görüyoruz."

Okatali, düzenli bir arşiv oluşturduklarını, yasa uyarınca alınan başvuruların muhataplarından savunmalarını yapmaları içen yazıları postaladıklarını, gelen yanıtları ilişkilendirerek raportörlere ilettiklerini, kararların tek tek yazıldığını ve taraflara postalandığını vurgularken, 'Üretim bandı gibi ayrı ekipler oluşturduk. İlk başladığımızda aylık 180 civarında karar vardı. Bunu ilk iki ayda 700'e, sonra 2 bine, geçen Nisan itibariyle aylık 4 bin 300'e çıkardık. Yani aylık 180'den 4 bin dosya sonuçlandırma rakamına ulaştık" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Avcılar'da Tüketici Heyeti Güçlendirildi, Karara Bağlanan Dosya Sayısı Aylık 180'den 4 Bine Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement