Ayrault, Halep Yerel Yönetim Başkanı Hasan Ile Görüştü - Son Dakika
Politika

Ayrault, Halep Yerel Yönetim Başkanı Hasan Ile Görüştü

Halep Yerel Yönetim Başkanı Breta Hacı Hasan, Halep'te sivillerin şehirden çıkışına acilen yardım edilmesi gerektiğini söyledi.

30.11.2016 19:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halep Yerel Yönetim Başkanı Breta Hacı Hasan, Halep'te sivillerin şehirden çıkışına acilen yardım edilmesi gerektiğini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean- Marc Ayrault, Halep Yerel Yönetim Meclis Başkanı Hasan ile Dışişleri Bakanlığında görüştü.

Görüşmenin ardından basın açıklamasında bulunan ikili, Halep'teki son gelişmeleri değerlendirdi.

Ayrault, Fransa'nın Suriye'de ve Halep'te yaşananlara seyirci kalamayacağını ve gerek insani gerek siyasi olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Merkez sağın cumhurbaşkanı adayı seçilen ve Suriye'de rejim yanlısı fikirleriyle bilinen François Fillon'u işaret eden Ayrault, "Esed'in suç ortağı olmayacağız, onun yaptıklarına kayıtsız kalmayacağız. Fransa'da bazıları Esed'in sivilleri koruduğunu düşünebilir ama bugün olan sivil halkı tamamen yok etmektir." ifadelerini kullandı.

Ayrault, Fillon'un Esed'le masaya oturmaya yönelik dış politika vaadlerini işaret ederek Esed'in yaptıklarını göz yummanın çok ağır bir sorumluluk olduğunu kaydetti.

Halep Yerel Yönetim Meclis Başkanı Hasan ise Fransa'ya Suriye krizinde sivil halkın yanında duran tavrı için teşekkür ederken uluslararası topluma Halep'teki sivil halka yardım çağrısında bulundu.

Hasan, Suriye'de hem Rus güçlerinin hem Esed rejiminin hem de İranlı milislerin katliama devam ettiğini ve artık Halep'in tam bir kuşatma altında olduğunu söyledi.

Şu an Halep'te 250 bin sivilin yardım çığlığı attığını kaydeden Hasan, bölgede artık ne hastanenin ne yiyeceğin ne de bu insanların gidebileceği güvenli bir alan kaldığını dile getirdi.

Hasan uluslararası topluma "Sivillerin Halep'ten çıkmasına izin verin. Sivilleri koruyun. Sivillerin şehri terk etmelerini sağlayacak güvenli bir koridor oluşturun." çağrısında bulundu.

Şu anda şehri terk etmek isteyen sivillerin rejim güçleri tarafından öldürüldüğünün de altını çizen Hasan, özellikle güvenlik koridoru için acilen harekete geçilmesini istedi.

Hasan, Halep'te 40 yaş altı tüm erkeklerin tutuklandığını yada öldürülüğünü kadın ve çocukların ise durumunun çok kötü olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin Halep'teki kuşatmada insani rolüne ilişkin sorulan bir soru hakkında ise Hasan şunları söyledi:

"Erdoğan, Suriye'de muhalifleri destekliyor, DEAŞ'la savaşıyor ve Fırat Kalkanı operasyonunu yürütüyor. Ancak bu kadar operasyona rağmen hiçbir sivilin kılına dahi zarar gelmedi. DEAŞ'la mücadele ederken hiçbir şekilde sivillere yönelik bir katliamda bulunmadı. Türkiye, Halep'in doğusunda hala DEAŞ'la savaşmaya devam ediyor ama şu an için Halep'in içerisinde değiller."

Fransa, dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Halep'le ilgili acil toplanma çağrısında bulunmuştu. BM Güvenlik Konseyi'nin bugün toplanması bekleniyor.

Öte yandan Ayrault, dün, 10 Aralık'ta Paris'te Türkiye'nin de katılacağı uluslararası Suriye toplantısı düzenleyeceklerini duyurmuştu. T

Ayrault, Halep Yerel Yönetim Başkanı Hasan Ile Görüştü
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Ayrault, Halep Yerel Yönetim Başkanı Hasan Ile Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement