'Babıali'nin Usta Kalemi Gürbüz Azak'a Saygı' Gecesi - Son Dakika
Yerel

'Babıali'nin Usta Kalemi Gürbüz Azak'a Saygı' Gecesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A

04.12.2010 09:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER), 'Babıali'nin Usta Kalemi Gürbüz Azak'a Saygı' gecesi düzenledi.

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ve gazeteci, yazar ve ressam Gürbüz Azak'ın da katıldığı gecede konuşan Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Kültür A.Ş'nin, kültür hayatına emeği geçmiş duayenler adına onlar hayattayken bu tür etkinlikler düzenlediğini belirtti. Bayhan, Gürbüz Azak'ın, Babıali'nin yokuşlarını çıkarken yüklendiği değerleri ve misyonu, bir kenara bırakmadan günümüze kadar geldiğini vurguladı.

İstanbul'un nüfusu ve kültür sanat etkinlikleriyle 'adeta bir ülke' olduğunu vurgulayan Bayhan, 'İstanbul'a vilayet dersek küçümsemiş oluruz. Bu tür değerleri ile çoğu Avrupa devletini geride bırakmıştır. İstanbul, sadece 2010 yılında Avrupa'nın kültür başkenti değil, kurulduğu günden beri dünyanın kültür başkentidir. Bu kültür başkentliği sıfatını da ona yakıştıran, içindeki kültür ve sanat adamlarıdır. İstanbul şerefliyse, ona emek veren büyükler ve duayenler sayesindedir' diye konuştu.

ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım ise Gürbüz Azak'a ilişkin, 'O tek başına bir bayraktır, semboldür. Onun ismi bize Babıali'yi, Türk edebiyatını, denemenin hasını hatırlatır. Onun yetiştirdiği yüzlerce yazar, ressam vardır' ifadelerini kullandı.

Gazeteci-yazar Üstün İnanç da Gürbüz Azak'ın yıllardır sanatta, resimde, şiirde, nesirde, gazetecilikte sayısız hizmetlere imza attığını ifade ederek, onunla yakın arkadaşlık kurmasının kendisine sunulmuş bir lütuf olduğunu dile getirdi.

Gürbüz Azak'ın yüreğinin bir 'İstanbul kadar büyük olduğunu' ifade eden İnanç, onun kendisinden çok başkalarının hakkını savunan bir yapıda olduğunu anlattı.

- 'TÜRK AYDINI DİYE GÖSTEREBİLECEĞİM NUMUNE İNSAN'-

Yapımcı-yazar Mustafa Nadir Onay da Gürbüz Azak'ın her zaman iyi insanları aradığını, çevresine hep iyi şeyler verdiğini belirterek, Azak'ın edebiyatta çığır açtığını söyledi. Onay, kendisinin 'Türkiye'de bir aydın nasıl olmalı?' sorusuna vereceği cevabın, Gürbüz Azak olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Benim Türk aydını diye numune olarak gösterebileceğim tek insan kendisidir. O, her zaman sanat, edebiyat, resim alanında güzel eserler verdi. Gürbüz Azak'ın yaptığı resimler şiir gibidir. Birebir fotoğraf etmez resimleri. Onun resimlerinde çok mükemmel tasavvurlar bulursunuz. Onun gibi olağanüstü bir insanla hemşehri olmaktan dolayı şeref duyuyorum.'

Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürlüğü İstihbarat Şefi şair Ekrem Kaftan da Gürbüz Azak'ı tanıdıktan sonra meslek hayatının değiştiğini ifade ederek, onun sözlerini prensip edindiğini söyledi. İstanbul'un insanlara zararının vefasızlık olduğunu dile getiren Kaftan, 'Yoğunluktan dolayı birbirimizi maalesef arayamadığımız oluyor. Her şeye rağmen burada bu kalabalığı görmek Gürbüz Azak'ın ne kadar kalıcı olduğunun göstergesidir.'

Toplantının sonunda söz alan Gürbüz Azak, başta Nevzat Bayhan ve Mehmet Nuri Yardım olmak üzere organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti. Yazarlığı ve ressamlığı aynı anda yapmak zorunda kalmasından dolayı bölündüğünü anlatan Azak, 'Yine de bu sanatlar sayesinde dostlar tanıdığım için memnunun, mutluyum' dedi.

Gecede, Nevzat Bayhan'ın Gürbüz Azak'a plaket takdim etmesinin ardından, Türk Sanat Müziği Sanatçısı Mehmet Akça konser verdi.

(UĞR-SOY-ARD) - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Babıali'nin Usta Kalemi Gürbüz Azak'a Saygı' Gecesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement