Bakan Ergün, Haziran Ayı Kapasite Kullanım Oranını Değerlendirdi - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Ergün, Haziran Ayı Kapasite Kullanım Oranını Değerlendirdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranları 2012 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 azalarak 74,6 seviyesinde gerçekleşmiştir."

25.06.2012 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranları 2012 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 azalarak 74,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. İmalat sanayi kapasite kullanımı bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 2,1 azalmıştır" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Merkez Bankası tarafından açıklanan Haziran ayı 'İmalat Kapasite Kullanım Oranları'nı değerlendirdi. Ergün, Türkiye'nin güçlü üretimine istikrarlı bir şekilde devam ettiğine dikkat çekerek, Haziran ayı 'Kapasite Kullanım Oranı' verilerinin Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan büyüme beklentisinin gerçekleşeceğini teyit ettiğini belirtti. Orta Vadeli Program'ın büyüme beklentisinin dünyadaki çalkantılar ve bunların Türkiye üzerindeki olası etkileri öngörülerek belirlendiğini hatırlatan Ergün, "Haziran ayı Kapasite Kullanım Oranı'nda yaşanan bu azalma da bizim zaten farkında olduğumuz, hesaba kattığımız, dikkate aldığımız bir durumdu. Mühim olan Türkiye'nin orta vadeli planlarını başarıyla uygulamaya devam etmesidir" şeklinde konuştu.

Yaşanan küresel çalkantılara rağmen Türkiye'nin Haziran ayındaki başarısının uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da takdir edildiğini söyleyen Ergün, "Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin kredi notunun artırıldığına şahit olduk. Fakat altını çizmek isterim ki bu not artırımları doğru olmakla birlikte geç kalınmış kararlardır. Üstelik Türkiye'nin notu halen olması gereken yerin altındadır. Nitekim yatırımcıların ülkemize olan ilgisi ve Türkiye'nin borçlanma koşulları bu durumu açıkça göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Krizin kaynağı ülkelerde kamu borçlarının, bütçe açıklarının ve işsizliğin bankacılık ve finans sistemi üzerinde büyük riskler oluşturduğunu kaydeden Ergün, "Türkiye'ye baktığımızda ise Avrupa ortalamalarının çok altında kamu borcu ve bütçe açığıyla her geçen gün azalan işsizlikle ve devamlı üretken bir sanayici ve girişimci yapısıyla karşılaşıyoruz. Üstelik buna ilaveten ülkemizde istikrarlı bir siyasi atmosfer hakim. Tüm bunlar ışığında sanayinin daha da gelişmesinin önünde herhangi bir engel yoktur" dedi.

Yeni teşvik sistemini güncellediklerini ve yeni teşvik sistemi ile birlikte sanayicinin işini kolaylaştıracaklarını ve sanayi de katma değerli ürünlere dönük değişimi yapmayı hedeflediklerini ifade eden Ergün, "Nitekim ilaç, savunma, test merkezi gibi yüksek katma değerli sektörlerde yapılan yatırımlar ya da bakanlığımızca desteklenen Ar-Ge projeleri neticesinde geliştirilen ürünlerin üretimine dönük yatırımlar öncelikli yatırımlar olarak belirlenmiş ve özel olarak desteklenmiştir. Ayrıca Ar-Ge'ye de özel bir önem verilmiştir ve Ar-Ge yatırımlarına teşvik sisteminde yer verilmiştir. Bunun haricinde gerek bakanlığımız, gerekse TÜBİTAK, KOSGEB gibi ilgili kuruluşlarımız eliyle Ar-Ge'ye verdiğimiz destekler devam etmektedir. Türkiye, artık yüksek katma değerli sektörlerde bir atılım gerçekleştirecektir. Bu gerçeği son olarak ABD'de katıldığımız Biyoteknoloji Fuarı'nda da bir kere daha görmüş olduk. Dünyaca ünlü birçok firma yetkilisiyle yaptığımız görüşmelerden önümüzdeki dönemde ülkemizde çok nitelikli yatırımlar yapılacağının sinyallerini aldık" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Ergün, Haziran Ayı Kapasite Kullanım Oranını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement