Bankaların Ölen Maden İşçileri İçin Kredi Oyunu - Son Dakika
Ekonomi

Bankaların Ölen Maden İşçileri İçin Kredi Oyunu

"Ölen işçilerin kredi borçlarını sildik" diyen bankalar aslında borcu silmiyor, parayı hayat sigortası karşılıyor.

09.11.2014 09:27

Ermenek'teki maden faciasında mahsur kalan işçilerin kredi borçları özel bankalar tarafından üç ay ertelenmiş, Halk Bankası ise borçlarınını sildiğini açıklamıştı.

Soma'da da aynısı olmuş, facia sonrası önce özel bir bankanın genel müdürü çıkıp, "Hayatını kaybeden tüm kredi müşterilerimizin kredi borçlarını silme kararı aldık." demişti. Ardından diğer bankalar da kredi borçlarını ya ertelemiş ya da silmişti.

Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan, bankaların 'borç silme' açıklamalarının ardında yatan gerçeği ise şu sözlerle açıkladı: Kişi, borç süresi içinde ölürse zararı zaten hayat sigortası karşılıyor!

İşte Doğan'ın o açıklamaları:

"KİMSE ALINMASIN AMA ORTADA SİLİNEN BİR BORÇ YOK"

"Kimse alınmasın ama ortada silinen bir borç yok. Evet, erteleniyor ama silinmiyor. Anlatayım. İster ev, ister araç, ister tüketici hangi kredi kullanılırsa kullanılsın; ister özel, ister kamu hangi bankadan olursa olsun verilen kredi ile birlikte mutlaka hayat sigortası da yapılıyor. Yapılıyor ki, eğer krediyi kullanan kişi, borç süresi içinde ölürse; banka zarara uğramasın, sigortadan parayı alabilsin.

İşte Ermenek'te de olan bu; tıpkı, Soma'da olduğu gibi.

"EĞER CANSIZ BEDENLERİNE ULAŞILIRSA SİGORTA DEVREYE GİRECEK"

Borçlar şimdilik ertelendi, çünkü 18 kişiye henüz ulaşılamadı. Eğer cansız bedenlerine ulaşılırsa ve o, 18 kişinin içinde bankalara kredi borcu olanlar varsa devreye sigorta girecek, ölen kişinin bankaya olan tüm kredi borcunu kapatacak. Üstüne de hayat sigortasından bir para kalırsa o parayı da vefat eden kişinin mirasçılarına verecek.

Daha açık şöyle anlatayım. Kredi alınmış ve hayat sigortası yapılmışsa, sigorta formunda da maden işçisi olduğu belirtilmişse kredi borcu sigorta şirketi tarafından ödenecek. Olacak olan budur, bundan ötesi yoktur. O yüzden kimse kalkıp da borcu erteledik ya da sildik demesin.

PEKİ YA KREDİ KARTLARI?

Gelin Soma'da ne olduğunu hatırlayalım. Ölen 301 maden işçisinden bankalara kredi borcu olanların tüm borçları sigortadan ödendi.

İstisnai durumlar yok mudur? Tek tük de olsa kredi ile bağlantılı hayat sigortası yapılmamış olabilir; sayısı azdır ama yine de olabilir. O zaman da bankaların, "hayat sigortası olsun olmasın işçilerin kredi borçlarını siliyoruz" demesi gerekir. Hatta bir adı daha ileri gideyim, gerçekten de maden faciasında ölenlerin ailelerine destek olmak, iyilik yapmak istiyorlarsa şunu diyebilirler: "Biz kredi borcunu siliyoruz, hayat sigortasından ödenecek tazminatı da ölenlerin ailelerine bırakıyoruz." Son olarak şunu da belirteyim: Hep bankalardan kullanılan kredilerden bahsediliyor. Peki ya kredi kartı borçları ne olacak? Çünkü bu kişilerin kredi borcu kadar, kartlara da borçları var. Üstelik orada sigorta da yok. Peki, onlar da ertelenecek mi ya da silinecek mi? (Kaynak: Hürriyet)

Bankaların Ölen Maden İşçileri İçin Kredi Oyunu
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Bankaların Ölen Maden İşçileri İçin Kredi Oyunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • ALİ OSMAN ŞENGUL: BANKALAR KADAR ADİ ŞEREFSİZ BAŞKA BİR KURUM VARMI. ONLAR PARA İÇİN 23 0 Yanıtla
  • sinan06: Hiç bir banka babasının hayrına iş yapmaz sonuçta kuruluş amacı belli 21 0 Yanıtla
  • tuhan: faizin ismi kredi oldu tefecinin ismi faktoring oldu bunlar kuruşundan vaz geçermi 20 0 Yanıtla
  • SERO: Ne ölüm dinlerler, ne hastalık, onların kitabında ne Allah var, ne iman nede vicdan kan emici vampirler. . . 8 0 Yanıtla
  • Ahmet Kahraman: Sayın Doğan 'Biz kredi borcunu siliyoruz, hayat sigortasından ödenecek tazminatı da ölenlerin ailelerine bırakıyoruz. ' diyen Banka yok mu, bir zahmet araştırsanız da bu uygulamayı hayata geçiren Bankalar var ise 'ki var' bunu da açıklasanız daha doğru bir yaklaşım olmaz mı. Siz bütüncül bir yaklaşımla iyi uygulamalar ile kötü uygulamaların hepsini bir kefeye koyuyorsunuz ve doğrunun hakkını da vermemiş oluyorsunuz. İnsanları yanlış yönlendiriyorsunuz. 2 1 Yanıtla
  • oymaci: Kardeşim ölene saygı kalmamış bu devirde 2 0 Yanıtla
  • VATANDAŞ: Eşimi kaybettikten sonra bankadan kredi kullandığını öğrendik, faiziyle birlikte hepsini ödedik, daha sonra çevremdeki kişiler neden ödediniz dedileri bankaya sorduk, dosya masrafı alınmamış dediler, o yüzden ödememiz gerekiyormuş hiç bir şey yapamadık, bu konuda bilginiz varsa paylaşırsanız duacınız olurum. 1 0 Yanıtla

Advertisement