Barhal Çayı'na Kırmızı Benekli Alabalık Bırakıldı - Son Dakika
Yerel

Barhal Çayı'na Kırmızı Benekli Alabalık Bırakıldı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce 2005 yılında başlatılan "Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması" projesi kapsamında Yusufeli ilçesinin Altıparmak köyündeki Barhal Deresi'ne markalanmış bin kırmızı benekli alabalık yavrusu bırakıldı.

24.06.2015 17:55

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce 2005 yılında başlatılan "Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması" projesi kapsamında Yusufeli ilçesinin Altıparmak köyündeki Barhal Deresi'ne markalanmış bin kırmızı benekli alabalık yavrusu bırakıldı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Başçınar, Barhal Deresi'nde belirlenmiş noktalarda, ortam uyumluluğu ve suyun debisine yönelik ölçüm yaptı. Ardından markalanmış kırmızı benekli alabalıklar, suya salındı.

Salınım sonrası açıklama yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Artvin Şube Müdürü Yunus Aydemir, Genel Müdürlük ve KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde markalanmış bin alabalığın, Barhal Çayı'na salındığını söyledi.

Markalanmış alabalıkların, daha önce dereden topladıkları ve Trabzon Altındere Alabalık Üretme Çiftliği'nde yetiştirilen yavru alabalıklar olduğunu belirten Aydemir, "Markalama çalışmasıyla balıklarımızı izlemeye alacağız. Balıklar ne kadar alanda göç ediyorlar. Büyüyüp üreme yeteneği kazanabiliyor mu? Bu çalışmayla bunların cevaplarını bulmuş olacağız" dedi.

Aydemir, derelerde yavru alabalıklandırma çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, "Önümüzdeki süreçte de alabalık bırakma çalışmalarımız devam edecek. Artvin'de geçen yıl 650 bin balık salındı. Bu seneki programımızda da 550 bin alabalığı Artvin'de derelerimize bırakmayı hedefliyoruz. Genetik özelliklerinin bozulmaması için bir dereden aldığımız balığı yine aynı dereye bırakıyoruz" diye konuştu.

Yusufeli Kaymakamı Ömer Dereci de kırmızı benekli alabalığın korunmasına yönelik projede akademisyenlerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu kaydederek, "Buranın turizme de ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum. El birliğiyle doğadaki bütün canlıları korumaya, izlemeye çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Projeyle markalanarak akarsulara bırakılan doğal alabalık yavrularının, doğal ortamlardaki davranış, akarsu boyunca yapacakları göç mesafeleri, büyüme, yumurta üretip üretmeyecekleri, ürettiği yumurtanın miktarı ve büyüklüğü, doğal renklenmeye geçip geçmedikleri, adaptasyon konularında bilimsel veri toplanması hedefleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Barhal Çayı'na Kırmızı Benekli Alabalık Bırakıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement