Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2) - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2)

Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2)

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Programda (OVP) hem bu yıl hem de gelecek üç yıl için en iyi tahminlerin ortaya konulacağını belirterek, "Büyümede bir miktar aşağı yönlü, cari açıkta bir miktar yukarı yönlü gibi değerlendirmeler yapılabilir.

22.09.2016 13:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Programda (OVP) hem bu yıl hem de gelecek üç yıl için en iyi tahminlerin ortaya konulacağını belirterek, "Büyümede bir miktar aşağı yönlü, cari açıkta bir miktar yukarı yönlü gibi değerlendirmeler yapılabilir." dedi.

Şimşek, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları değerlendirdi.

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz kararının nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Şimşek, söz konusu kararın sürpriz olmadığını, genel anlamda piyasa beklentilerine paralel olduğunu söyledi.

Fed'in, aralıkta muhtemel faiz artışına gideceğine açık bir şekilde işaret ettiğini belirten Şimşek, "Amerikan ekonomisindeki momentum aslında fena değil ama bunu devam ettirebilir mi, soru işaretleri yok mu? Var. Aralık ayında Fed faizleri bir miktar yukarı doğru ayarlama yaparak, ileride bir sıkıntı yaşarsa kendisine politika alanı yaratma düşüncesiyle hareket etse bile doğru bir yaklaşım olur. Bir miktar normalleşme fiyatlarda zaten var, yeter ki öngörülebilir olsun, büyük sürprizler yaşanmasın. Dolayısıyla dün bir sürpriz yaşanmadı. Aralıkta da muhtemelen o anlamda bir sürpriz yaşanmayacak." diye konuştu.

Dünya ekonomisinin çok ciddi yapısal ve kalıcı sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu dile getiren Şimşek, bu sorunlar varken, faizlerin küresel anlamda yukarı doğru çok hızlı çıkma ihtimalinin zayıf olduğunu, ancak negatif faiz uygulamalarının da işe yaramadığını söyledi.

Küresel ekonominin düşük büyüme tuzağına girdiğini anlatan Şimşek, verimlilik artışının yapısal reform gerektirdiğini, dünya için siyasi ortamın da reform yapmaya elverişli olmadığını ifade etti.

Şimşek, reform ve yatırım yapmadan verimliliği artırmanın çok zor olduğuna dikkati çekerek, verimlilik artışı olmadan küresel büyümeyi kalıcı bir şekilde kriz öncesindeki yüksek büyüme patikasına oturtmanın da mümkün olmadığını dile getirdi. Şimşek, "Böyle bir resimle karşı karşıyayız. Fed'in bu faiz artışlarını, bu adımları o çerçevede görmek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Asgari ücrette vergi dilimi düzenlemesi

Asgari ücrette vergi dilimine yönelik alınacak tedbirin 1 milyar liralık ilave maliyet yaratacağının açıklandığının hatırlatılarak, bunun kamu hesaplarında denge bozucu unsur olup olmayacağının sorulması üzerine Şimşek, "Bu en tolere edilebilecek seçenekti. Bir sürü başka seçenekler vardı. 1 milyar lira tabii ki bütçe açısından çok büyük bir rakam değil ama bütün bunlar OVP çerçevesinde değerlendirilecek. Yine de bunların telafisi için, belli bir büyüklüğe ulaşırsa, oturulur, çalışılır ama şu aşamada ilave bir çalışma öngörmüyoruz." cevabını verdi.

Türkiye'nin bütçe performansının çok etkileyici ve güçlü olduğunu belirten Şimşek, bu kadar zor şartlarda ülkenin mali disiplinini koruyor olmasını muazzam bir kazanım olarak değerlendirdi.

İşsizlik rakamlarına da değinen Şimşek, "Türkiye'de tarımda bir çözülme var. İhracatın zayıf seyretmesi sanayi istihdamını etkiliyor. Bu sene ilaveten hizmetler sektöründeki istihdamda bir yavaşlama oldu. Ancak bu sıkıntılara içerisinde bile son 12 ayda yaklaşık 400 bin kişiye istihdam sağlandı." diye konuştu.

Türkiye'nin istihdam konusunda başarılı olduğunu vurgulayan Şimşek, ülkenin küresel kriz sonrası dünyada istihdam artışında ilk 3'te yer aldığını, bunun büyük bir başarı olduğunu söyledi.

OVP'de revizyon

Şimşek, yeni OVP'de ekonomik hedeflerde bir revizyon ihtiyacının bulunup bulunmadığının sorulması üzerine de şu değerlendirmede bulundu:

"Biz geçen sene bu vakitlerde ilk OVP'yi tasarlarken, daha sonra da yıl sonunda gözden geçirirken, o günün öngörüleri, varsayımları, şartları, o gün itibarıyla dünya ekonomisine ilişkin beklentiler, o çerçevede gerçekleşmedi. Küresel büyüme rakamları IMF, OECD tarafından sürekli aşağıya çekildi. Aynı şekilde Türkiye hiç öngörülmedik bir şekilde bir darbe girişimi yaşadı. Başarısız oldu ama bu büyük bir şok. Bunun ötesinde Avrupa'daki büyüme öngörülenden çok daha yavaş gidecek. Etrafımızdaki sıkıntılar bitmedi, terör daha da azdı. Neredeyse bütün dünyadaki belli başlı terör örgütlerinin bir araya gelip Türkiye'ye musallat olduğu bir dönemden bahsediyorsunuz. Şimdi tüm bunları dikkate almamız lazım. Çünkü bunlar tüketicilerin, yatırımcıların beklentilerini, yatırım kararlarını etkiliyor. Bunlar bölgesel bazda ekonomik aktiviteyi etkiliyor. Bu, belli bazda bizim diğer değişkenlerimizi etkiliyor. Terör nedeniyle turizmde ciddi bir daralma yaşandı."

Bütün bunların değerlendirileceğini, gözden geçirileceğini belirten Şimşek, hem bu sene için hem önümüzdeki üç yıl için en iyi tahminlerin ortaya koyulacağını bildirdi. Şimşek, "Büyümede bir miktar aşağıya yönlü, cari açıkta bir miktar yukarı yönlü gibi değerlendirmeler yapılabilir ama nihai şeklini vermediğimiz için, bu çalışmalar devam ettiği için spesifik bir konuda yorum yapmam doğru olmaz." dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement