Başkan Türel'den Yağmur Suyu Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Başkan Türel'den Yağmur Suyu Açıklaması

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, Antalya'da kuvvetli yağış sonrası yaşanan su baskınlarından kendilerinin sorumlu tutulmasının gerçekçi olmadığını belirtti.

14.12.2014 14:19  Güncelleme: 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'da kuvvetli yağış sonrası yaşanan su baskınlarından kendilerinin sorumlu tutulmasının gerçekçi olmadığını belirtti.

Türel, yaptığı yazılı açıklamada, geçtiğimiz günlerde meydana gelen şiddetli yağış ve beraberindeki su baskınları üzerinden yapılan eleştirilere değindi.

Metrekareye 200 kilogram yağış düşen şiddetli yağışlar sırasında bazı çevrelerin sosyal medyada mevcut Büyükşehir Belediye yönetimine eleştirilerde bulunduklarını hatırlatan Türel, il sınırlarının büyükşehir kapsamında olmasından sonra geçen ay ASAT Meclisinde Yağmur Suyu Master Planı çalışmasını onayladıklarını ve ilçelerde yağmur suyu drenaj çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Antalya'da 2002 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul döneminde başlatılan yağmur suyu drenaj çalışması olduğunu kaydeden Türel, şöyle devam etti:

"O dönemde 6 kilometre bir yağmur suyu drenaj çalışması başlatılmıştı. Bunlardan biri Antalyaspor ve Falez kavşağındadır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. O 6 kilometre hat o dönemde işe yaramıştır. Biz o kavşakları yaparken, hatları kaldırarak yeniledik. Biz o dönemde başlayan çalışmalara Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra hız vererek beş yıllık dönemimizde 80,5 kilometre ekledik. Beş senede Antalya'nın bütün ana caddeleri, kavşak altları, içleri ve bulvarların yağmur suyu problemi çözdük. Geçtiğimiz günlerde yaşanan o şiddetli yağmurlarda metrekareye 200 kilogram düşen yağmurlu günlerde o caddelerde, ana bulvarlarda yağmur suyu ile ilgili bir sıkıntı olmadı. Kavşak içlerinde bir yağmur suyu sıkıntısı olmadı. Bugün ana caddelerde yapılan çalışmalar yapılmasaydı, Antalya'da birçok vatandaş ana caddeyi kullanamaz, memleketin bir yerinden bir başka yerine ulaşamaz hale gelirdi."

O dönemde özellikle ara sokaklarda, kılcal damarlarda yağmur suyu çalışması yapılması, bunun ilçe belediyeler tarafından yürütülmesi gerektiğini hep ifade ettiği anlatan Türel, şunları kaydetti:

"Ancak belediye başkanlarımız bu konuda bir çalışma yapmak yerine bu yetkinin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması gerektiği yönünde hukuka başvurmak gibi bir tercih gösterdiler. Bu dönemde ana caddelerde yağmur suyu problemini çözmüş biri olarak yolumuza devam ederken, bu ana bulvarlara destekleyen ara sokaklarda, kılcal damarlarda yağmur suyu drenaj çalışmasını başlatacağız. Bugün yağmur suyu drenaj çalışmalarıyla uğraşırken, bizim beş senede yaptığımız 80,5 kilometre gözükmeyip 7 aylık bir belediyenin bu konularda ne yapabileceği ortada iken yağmur suyu ile ilgili idaremizin sorumlu gösterilmeye çalışılması aslında Antalya'nın son beş senede bir adım atmamasına yönelik ayıbının örtülmesinden ibarettir. Bizim yaptığımız yağmur suyu drenaj çalışmaları dörde dört buçuk bakslarda iki aracı üst üste koyduğunuzda o kanalların içerisinden geçecek şekildedir. Biz geçmişte bu çalışmalar yaparken, araba ile inşaatlarda gezdiğimiz hatırlıyorum."

ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay'dan geçmiş beş yıllık dönemde yapılan yağmur suyu drenaj çalışmaları hakkında bilgi aldığını da ifade eden Türel, beş yılda ana hat olarak 3,5 kilometre yağmur suyu çalışmasının yapıldığını belirtti.

Türel, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

"Neyin yapılıp yapılmadığının kamuoyu tarafından bilinmesini istiyorum. 3,5 kilometre. Biz beş senede 80,5 kilometre yapmışız, üstüne beş senede 3,5 kilometre ekleme başarısını göstermişler. Bu başarıyı gösterenlere teşekkür ediyorum. 7 aylık bir belediye çalışmalara yeni başlamışken, bir şey yapabilme şansımızın olmadığı bilinmesine rağmen bu meselelerde idaremizin sorumlu tutulmaya çalışması geçmişte bu rakamları unutturmaya yönelik bir gayretten ibarettir. Yağmur suyu ile ilgili ilçelerimizde de çalışmalara başlıyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Başkan Türel'den Yağmur Suyu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement