Bastona Sanatsal Değer Katmak İçin Üniversiteye Başladı - Son Dakika
Güncel

Bastona Sanatsal Değer Katmak İçin Üniversiteye Başladı

Bastona Sanatsal Değer Katmak İçin Üniversiteye Başladı

Ahlat'ta 30 yıldır baston işleyen Refa Gökbulak, sanatını geliştirmek, bastona sanatsal değer katmak ve dünyaya tanıtmak için 44 yaşından sonra üniversiteye başladı Bitlis Eren Üniversitesi ...

29.11.2013 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SELCAN BAYAR - Ahlat'ta 30 yıldır baston ustalığı yapan 44 yaşındaki Refa Gökbulak, sanatını geliştirmek, bastona sanatsal değer katmak ve dünyaya tanıtmak için üniversiteye başladı.

Yaklaşık 500 yıllık ceviz ağaçlarından ham olarak üretilen bastonların her birini sanat eserine dönüştürmek için üniversite okumaya karar veren Gökbulak, ilçenin geleneksel el sanatı olan bastona sanatsal değer katmak ve adını dünyaya duyarmak için Bitlis Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Yüksekokulu (MYO) El Sanatları Bölümüne kayıt yaptırdı.

Bastonlarında desen çeşitliğini artırmak, insanların çeşitli desen ve türlerdeki baston taleplerini karşılamak için okumaya karar verdiğini belirten Gökbulak, AA muhabirine okuma serüvenini anlattı.

Gökbulak, baba mesleği olan baston sanatına 14 yaşından bu yana devam ettiğini, el sanatının binlerce yıllık tarihe sahip olduğunu belirterek, "Bastonlarda genelde Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait motifleri kullanıyorum. Babamdan öğrendiklerim ve 30 yıllık birikimimle sanatımı bugüne kadar getirdim. Ancak baston gerçekten çok büyük bir kültürün izlerini taşıyor. Kullanmış olduğumuz motiflerden bazıları 4 bin yıllık geçmişi yansıtıyor" dedi.

-Bastonda ebru, tezhip ve Rumi izleri

Baston sanatını bugüne kadar taşıyarak, büyük bir mesafe katettiğini vurgulayan Gökbulak, daha önce Ahlat'ta sadece birkaç model baston üretilirken şimdi kendi çabasıyla onlarca çeşit baston üretebildiğini söyledi.

Gökbulak, sanatta sınır olmadığı için kendini çok daha fazla geliştirmek ve 4 bin yıllık kültürü daha iyi yansıtmak için çeşitli çalışmalar yaptığına değinerek, şunları kaydetti:

"Bitlis Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü hocalarından önceki yıllarda destek alarak tezhip, Rumi ve ebru sanatını bastonla birleştirdim. Bu oldukça iyi sonuç verdi. Bastonlarımıza çok daha fazla sanatsal değer katmış olduk. Bu amaçla ebru, tezhip ve Rumi sanatını bastona daha iyi işleyebilmek için üniversiteye girmeye karar verdim. 1986 yılında liseden mezun olmama rağmen, yeniden hazırlanarak üniversite sınavlarına girip kazandım ve tek tercihim olan el sanatları bölümüne kayıt yaptırdım. Şu an birinci sınıftayım. Değerli hocalarımızın çok büyük katkı ve emekleriyle okuluma devam ediyorum. Tek hedefim baston sanatına çok daha fazla zenginlik katmak, öğreneceğim motifleri yapacağım bastonlar üzerinde yaşatmaktır. Okulumu bitirdiğimde bastona çok daha fazla sanatsal değer katacağıma inanıyorum." - Bitlis

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bastona Sanatsal Değer Katmak İçin Üniversiteye Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement