"Batı Toroslar'da Vaşak Popülasyon Yoğunluğunun İzlenmesi" Semineri - Son Dakika
Yerel

"Batı Toroslar'da Vaşak Popülasyon Yoğunluğunun İzlenmesi" Semineri

Biyolog Batur Avgan, vaşakların, genellikle yabani tavşanlarla avlandığını belirterek, yabani tavşan sayısına göre vaşakların da azalıp çoğaldığını söyledi.

25.11.2011 17:20

Biyolog Batur Avgan, vaşakların, genellikle yabani tavşanlarla avlandığını belirterek, yabani tavşan sayısına göre vaşakların da azalıp çoğaldığını söyledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından düzenlenen "Görünmeyeni Gözlemek: Batı Toroslar'da Vaşak Popülasyon Yoğunluğunun İzlenmesi" etkinliğine katılan Avgan, takibi zor olan hayvanları fotoğraflamada kullanılan foto kapan yöntemi hakkında bilgi verdi.

Antalya'daki Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı'nda, vaşak popülasyonunun foto kapanlar yöntemiyle takip edildiğini belirten Avgan, "Dünyanın en yoğun Avrasya vaşağı, bu bölgede bulunuyor. Bölgede 17 adet vaşak, 320 kilometrekarelik bir alanda yaşıyor. Bu çalışma bir ilk niteliği taşıyor. Ayrıca dünyada kaydedilen en büyük yoğunluk bu çalışmada elde edildi" dedi.

Bölgedeki vaşak popülasyonu hakkında da bilgi veren Avgan, "Yaptığımız çalışmalarda 15 farklı vaşağın fotoğrafı çekildi. Fakat istatistikler sonunda, alanda 17 bireyin yaşadığı ortaya çıktı. Bununla birlikte vaşaklar, avlanmayı tilkiden öğrenir. Vaşakların temel avı, yabani tavşanlardır. Yabani tavşanların oranına göre vaşaklar da azalıp çoğalıyor. Vaşakların yaşamını sürdürmesi için, bölge, koruma altına alınmalı. Vaşağın önemi anlatılmalı. Kaçak av durdurulmalı" diye konuştu.

- SAKARYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Batı Toroslar'da Vaşak Popülasyon Yoğunluğunun İzlenmesi' Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement