Batman Hasankeyf'in Şifalı Karadut'u Ailelerin Geçim Kaynağı - Son Dakika
Güncel

Batman Hasankeyf'in Şifalı Karadut'u Ailelerin Geçim Kaynağı

Batman Hasankeyf\'in Şifalı Karadut\'u Ailelerin Geçim Kaynağı

Hasankeyf'in şifalı Karadut'u ailelerin geçim kaynağıBatman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde bir çok aile Karadut üretimi yaparak geçimini sağlıyor.

25.05.2016 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hasankeyf'in şifalı Karadut'u ailelerin geçim kaynağı

Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde bir çok aile Karadut üretimi yaparak geçimini sağlıyor. Bir çok hastalığa şifa kaynağı olduğu belirtilen Karadut, ağaçlardan toplanarak tarihin gölgesindeki evlerin damlarında kurutuluyor. Karadut'un şifa kaynağı olduğunu ve bir çok hastalığa iyi geldiğini belirten Batman Bölge Devlet Hastanesinde diyetisyen Özlem Erin, "Diyabete iyi gelen Karadut, kemik sağlığı ile kan hücrelerini korur. Hemoroide de iyi gelen Karadut, kansere yakalanma riskini de azaltır" dedi.

Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'te kırmızı, siyah ve beyaz dut'u damlarda kurutan üreticiler, kış hazırlığı için kolları erken sıvadı. İlçede bir çok ailenin pekmez ve hoşaf'a dönüştürerek geçimini sağladığı Karadut'un bir çok hastalığa da şifa kaynağı olduğu belirtiliyor. Aileler tarafından ağaçlardan toplandıktan sonra tarihin gölgesindeki evlerin damına serilen Karadut hem kurutulmuş olarak, hem de pekmez ve hoşaf olarak satılıyor. Karadut'un merkezinin Hasankeyf olduğu iddia eden Karadut üreticilerinden Şirin Bıçakcı, "Dut'un merkezi bir yerde Hasankeyf'tir. Kendisine has tadı ve şekli dışında zengin besin maddeleri içerir. Bu maddelerin sağlık açısından birçok faydası var. Protein açısından da oldukça zengin olan Dut'tan pekmez ve hoşaf yapıyoruz. Yılda ortalama 5 ton dut hoşaf ve pekmeze dönüştürülüyor. Şimdi de damlarda kurutulan dut'u toplayan birçok aile geçimini bu üründen sağlıyor" dedi.

ŞİFA KAYNAĞI

Batman Bölge Devlet Hastanesinde diyetisyen Özlem Erin ise, A,E,C ve K vitaminleri açısından oldukça zengin olan dut'un, kalsiyum ve demir, kaynağı olduğunu belirterek, 'Dut aynı zamanda antioksidanlar açısından da zengindir. Bu özelliği sayesinde birçok hastalığın tedavisinde ve aynı zamanda cilt bakım malzemlerinde kullanılıyor. Dut ayrıca antosiyanin, flavonoidler, lutein, zea-ksantin, B karoten ve A karoten açısından oldukça zengindir. Diyabete iyi gelen Karadut, kemik sağlığı ile kan hücrelerini korur. Hemoroide de iyi gelen Karadut, kansere yakalanma riskini de azaltır" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Batman Hasankeyf'in Şifalı Karadut'u Ailelerin Geçim Kaynağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement