Batman'da Petrol Kirliliği - Son Dakika
Yerel

Batman'da Petrol Kirliliği

Batman\'da Petrol Kirliliği

Batman'da TPAO ve TPİC'e ait kuyuların etrafında petrol kirliliği tespit edildi.

05.01.2015 09:13  Güncelleme: 09:31

Kozluk ilçesi yakınlarında bulunan petrol sahasında yıllarca toprağa gömülen zehirli kimyasal atıklar, gün yüzüne çıkmaya başladı. Garzan çayına akan atıklar, canlıları tehdit ediyor.

TOPRAKTAN ZEHİR FIŞKIRIYOR

Kozluk ilçesi yakınlarında bulunan Kuzey Arıkaya 2 petrol sahasında yapılan sondajların ardından ortaya çıkan zehirli kimyasal atıklar, kazılan çukurlara doldurularak üzeri toprakla örtüldü.

Aradan geçen uzun zamanın ardından toprak örtüsünün deforme olmasıyla atıklar gün yüzüne çıkmaya başladı. Yapışkan ve akıcı haldeki atıklar, yakınlardan geçen Garzan çayına akmaya başladı.

Zaman zaman balık ölümlerinin yaşandığını belirten çevredeki köylüler, zehirli atıkların çocukları ve hayvanlar için büyük tehlike yarattığını ifade ettiler.

Petrol sahası yakınındaki 10 dönümlük alanda gömülen ve tekrar yüzeye çıkan atıkların hem insanların, hem de diğer canlıların yaşamını tehdit ettiğini belirten Kozluk İlçesine bağlı Çayönü Köyü sakinleri, bu duruma tepki gösterdi.

Canlıların yaşamının hiçe sayıldığını ifade eden köylülerden Şemsettin Konuk, "Kuzey Arıkaya 2 petrol kuyusundan çıkan zehirli attık kimyasal maddeler ölüm tehlikesi saçıyor. Garzan çayına yakın bulunan petrol kuyusundan çıkan kimyasal zehirli attık maddeler Garzan çayına akıyor. 10 dönümlük arazi üzerinde sıkıştırılan zehirli attıklar gün yüzüne çıkıyor. Çıkan zehirli kimyasal maddeler hayvanlara ölüm tehlikesi saçıyor. Köyümüzde bulunan hayvanların ölmesinden endişeliyiz. İnsanlarımız ve hayvanlarımızın can güvenliğini tehdit ediyor. Zehirli kimyasal maddeler Garzan çayına akması büyük tehlike arz ediyor. Garzan Çayı'nı önemli ölçüde kirletiyor. Çaydaki kimyasal ve zehirli atıklara dayanamayan balıklar telef oluyor. Türkiye'nin petrol üretiminin büyük bölümü bu bölgeden çıkıyor ve bu petrolün Garzan Çayı'na ve çevreye yarattığı ekolojik felaket dışında hiçbir faydası yok. Yetkilerin biran önce bu duruma sahip çıkmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Batman'da Petrol Kirliliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement