Bayramda Güvenli Yolculuk İçin Bunlara Dikkat - Son Dakika
Güncel

Bayramda Güvenli Yolculuk İçin Bunlara Dikkat

Uzmanlar, Kurban Bayramı öncesi yola çıkacak sürücüleri, aniden bastırabilecek kış koşullarına karşı araçlarının kışlık bakımlarını zaman geçirmeden yapmaları yönünde uyarıyor Bayram tatilinin hüzne dönüşmemesi için, gece yolculuğundan kaçınılması, uzun yolculuklarda mola verilmesi ve günde en fazla 9 saat araç kullanılması öneriliyor Konya Torna, Kaynak ve Oto Tamircileri Odası Başkanı Baranok: "Sürücüler, yola çıkmadan 1 saatlerini aracın bakımına ayırsınlar.

02.10.2014 11:38

MUHAMMED BOZTEPE/ UFUK ERTOP - Kurban Bayramı öncesi yola çıkacak sürücüleri, aniden bastırabilecek kış koşullarına karşı uyaran uzmanlar, araçların kışlık bakımlarının ihmal edilmemesi uyarısında bulundu.

Uzmanlar, sürücülerin, araçlarının soğuk havalarda sorunsuz şekilde çalışması ve güvenli seyahat edebilmeleri için mutlaka kışlık bakımların yapılması gerektiğini belirtiyor. Araçlara yazlık ve kışlık olmak üzere yılda en az iki kez bakım yapılması zorunlu. Özellikle kışlık bakımda araçların yağı, suyu, filtreleri, bujileri, fren tertibatları, silecekleri, hortumları, akü ve lastiklerinin kontrol edilmesi büyük önem taşıyor.

Konya Torna, Kaynak ve Oto Tamircileri Odası Başkanı Emin Baranok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakım yapılmamasının özellikle kış şartlarında araca büyük zararlar verebildiğini söyledi.

Bakımsız aracın sürücü ve sürüş güvenliğini de olumsuz yönde etkilediğine dikkati çeken Baranok, "Bir başka deyişle sürücüler 200-300 lira masraftan kaçayım derken 5-6 bin liralık faturalarla karşılaşabiliyorlar" dedi.

Baranok, bayram öncesi araçlarıyla yola çıkacak sürücülere tavsiyelerde bulunarak, şunları kaydetti:

"Dikkat edeceğimiz ilk husus lastiklerdir. Diş kalınlıklarına bakmamız ve yanaklarında çatlak olup olmadığına dikkat etmemiz lazım. Önemli konulardan biri de aküdür. İnsan kalbinin duracağı günün belli olmadığı gibi akünün de ne zaman biteceği belli değildir. Akü suyu eksik olursa alt plakaları sertleşir. Yola çıkıyorsak far ayarlarına baktırmamız gerekir. Ayarları yüksek olursa karşımızdan gelen sürücüler etkilenebilir. Ayrıca motor yağının seviyesi de önemlidir. Her sürücü rahatça bakabilir."

Güvenliğiniz için 1 saatinizi ayırın

Yol güvenliği için cam sileceklerinin kontrol edilmesinin de büyük önem taşıdığına değinen Baranok, şöyle devam etti:

"Silecek lastiklerinin yırtık ve gevrek olmaması lazım. En önemli konulardan bir tanesi ön düzen kontrolüdür. Motor arıza verir, çeker bakarsın ancak ön düzen öyle değildir. Hayati önem taşıyor. Yürüyen aksama kesinlikle çıkmadan önce bakılması lazım. Sürücüler, yola çıkmadan 1 saatlerini aracın bakımına ayırsınlar. 1 saatlik bakımla hem kendilerini hem de ailelerini risklerden koruyabilirler."

Gece yolculuğundan kaçınılmalı

Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Fuat Şeker de bayram tatilinin hüzne dönüşmemesi için, sürücülerin gece yolculuğundan kaçınması gerektiğini bildirdi.

Şeker, bayram tatillerinde aşırı hız ve uykusuzluk nedeniyle meydana gelen trafik kazalarında istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalındığını anımsattı.

Kurban Bayramı dolayısıyla trafik yoğunluğunun artacağını belirten Şeker, uykusuz ve yorgun araç kullanılmaması gerektiğini ifade etti.

Bayramlarda trafik kazalarının arttığına işaret eden Şeker, "Sürücüler aşırı hız yapmamalı, uykusuz araç kullanmamalı. Özellikle bayramlarda daha dikkatli araç kullanmalıyız. Uzun yola gidecek sürücüler geceden yola çıkmamalıdır. Gece yolculuğu çok tehlikelidir. Sabaha karşı yolculuk yapma deneyimi olmayan insanların uykusu daha fazla geliyor. Güneşin ilk doğduğu zamanlar sürücüler için çok tehlikeli anlardır" diye konuştu.

Şeker, günde en fazla 9 saat araç kullanılması tavsiyesinde bulunarak, uzun yolculuklarda zaman zaman mola verilmesi gerektiğini aktardı.

Bayramlarda toplu taşıma araçlarının tercih edilmesini isteyen Şeker, "Şehirlerarası taşımacılık yapılan araçlarımız oldukça iyi. Ayrıca deneyimli kaptanlar nezdinde gitmek daha mantıklıdır. Bayramlarda trafikteki araç sayısı en az 10 kat artıyor. Toplu taşıma araçlarını tercih edersek trafik yoğunluğunu da azaltmış oluruz" ifadelerini kullandı. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bayramda Güvenli Yolculuk İçin Bunlara Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement