Bayramdan Bayrama Işıldayan Bıçaklar - Son Dakika
Güncel

Bayramdan Bayrama Işıldayan Bıçaklar

Bayramdan Bayrama Işıldayan Bıçaklar

Bıçak bileme işiyle uğraşan esnaf, Kurban Bayramı'nın yaklaştığı bugünlerde yoğun mesai yapıyor Bileyici Taranlar: "Normalde haftada 150 200 bıçak biliyoruz ama Kurban Bayramı öncesi bu yoğunluk kat kat artıyor.

24.09.2014 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEYHAN KIRICI - Kurban Bayramı mesaisine yaklaşık bir ay önce başlayan bileyiciler, kendilerine getirilen bıçakları keskin hale getiriyor.

Balıkesir'de, bıçak bileme işiyle geçimini sağlayan ailenin 4'üncü kuşağından İlhan Taranlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramları öncesi işlerinin yoğun geçtiğini ve bundan dolayı bazı günler sabaha kadar çalıştıklarını söyledi.

Her mesleğin bir dönemi olduğunu belirten Taranlar, "Bizim mesleğin de en yoğun olduğu dönem Kurban Bayramı. Normalde haftada 150-200 bıçak biliyoruz ama Kurban Bayramı öncesi bu yoğunluk kat kat artıyor. Her yıl bayram öncesi bir ayda ortalama 15-20 bin bıçak biliyorum" dedi.

Bileyiciliğin inceliklerini anlatan Taranlar, öncelikle müşterilerinin getirdiği bıçakların cinsine baktıklarını ifade etti.

Bu ürünlerde kullanılan metalin kalitesinin önemli olduğunu vurgulayan Taranlar, şöyle konuştu:

"Kurbanda en çok vatandaşlar, Sürmene ve Bursa işi bıçak kullanıyor. Bize getirilenlerin yüzde 90'ı böyle. Önce bıçağın ağız kısmını makinede aşındırıp iyice keskin hale getiriyoruz. Daha sonra yağ taşıyla cilalıyoruz. Bunun ardından en keskin şekilde bıçaklarımızı sunuyoruz. Kağıt parçasına sadece sürtüyoruz ve kesiyor. Keskinliğini tırnak üzerinde ve parmak uçlarımızla test edebiliriz ancak vatandaşlar böyle yapmasın, parmakları yaralanabilir. Kurban Bayramı dolayısıyla müşterilerimiz en az 3 bıçak getiriyor. Et kesmek için bir bıçak yeterli ama getirmişken evdeki tüm bıçakları elden geçirtiyorlar. Bizde yoğunluk oluşuyor ama bu sezonda ekmek yiyoruz. İnsanlar bırakıyor, sıra veriyoruz ve iki gün sonra bıçaklarını alıyorlar. Bıçak da satıyoruz. Normal sezonda genellikle müşterilerimiz lokanta işletmecileri ve kasaplardır."

Bayram döneminde her bıçağın işlevinin farklı olduğunu dile getiren Taranlar, et bıçağının aşırı keskin, deri yüzmede kullanılacakların uçlarının biraz daha oval olması gerektiğini, kemik ve kıkırdak parçalama amacıyla satır tercih edilmesini önerdi.

Bileme fiyatlarının bıçaklarda 2, satırlarda 3 lira olduğu bilgisini veren Taranlar, kurban bıçaklarının 15-50, satırların da 30-50 lira arasında satıldığını sözlerine ekledi. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bayramdan Bayrama Işıldayan Bıçaklar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement