Beylikdüzü'nde İlk Kez Yapılan Yağlı Güreş Peşrevlerle Geldi - Son Dakika
Güncel

Beylikdüzü'nde İlk Kez Yapılan Yağlı Güreş Peşrevlerle Geldi

Beylikdüzü pehlivanları ağırladı. 655 yıllık Yağlı Güreşler, bu yıl ilk kez Beylikdüzü Belediyesi'nin katkılarıyla Yakuplu Koruluk Alan'da gerçekleşti.

30.05.2016 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Onlarca sporcu Er Meydanı'nda hünerlerini sergiledi. Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Beylikdüzü Kurucu Güreş Ağası İskender Duriç'in önderliğinde gerçekleşen ve duayla başlayan güreşlerde pehlivanların çektiği peşrevler göz doldurdu. 2011-2012 yıllarında Kırkpınar Baş Pehlivanı olan Ali Gürbüz yine birinciliği kaptırmadı. İmamoğlu, Gürbüz'e, "Bu güreşlerin kazananı sensin fakat bana göre kaybedeni yok" dedi.

Pehlivanlar, 655 yıllık ata sporu olan Yağlı Güreşleri Beylikdüzü'ne taşıdı, Beylikdüzü Er Meydanı'na dönüştü. Yakuplu Koruluk Alan'daBeylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Beylikdüzü Kurucu Güreş Ağası İskender Duriç'in önderliğinde gerçekleşen Yağlı Güreşler tüm gün yoğun ikramlar ve davul zurna eşliğinde devam etti. Şehitlere saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın söylendiği güreşler, gelenek olarak duayla başladı. Baş Cazgır Şükrü Kayabaş'ın manileriyle renklenen etkinlikte Minik 1, Minik 2, Teşvik 1, Teşvik 2, Tozkoparan, Ayak, Deste Küçük, Deste Orta, Deste Büyük, Küçük Orta Küçük, Küçük Orta Büyük, Büyük Orta, Baş Altı ve Baş kategorilerinde güreşler yapıldı.

Baş Pehlivanlar Kol Bağladı

Birçok il ve ilçeden güreş ağalarının, belediye başkanlarının, siyasi parti ve STK temsilcilerinin, muhtarların, yerel ve ulusal basının katıldığı etkinlikte, kıspetlerini giyen ve yağlanan güreşçiler rakiplerini yenmek için kıyasıya mücadele etti. Baş pehlivanların kol bağladığı ve kalabalık hakem heyetinin bulunduğu güreşler centilmence gerçekleşti. Yüzyıllardır süregelen nadir sporlardan olan güreşin her dakikası görsel bir şölen oluşturdu. Gelecek yılın güreş ağasını seçmek için ağalık ihalesi yapıldı. Güreş Ağası Duriç, 2016-2017 yılında gerçekleşecek güreşler için ağalığı İş Adamı Ufuk İnan'a devretti. Bu yıl ilki yapılan güreşlerin yeni sporcular yetiştirmek için umut verici olduğunu dile getiren Duriç, "Türk örf ve adetlerini yansıtan ata sporumuzun bölge halkına takdiminde hiç fedakarlıktankaçınmayan Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu'na ve emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunarım." diye kaydetti.

"Bu Güreşlerin Kaybedeni Yok"

Yüzyıllardır süren geleneğin Beylikdüzü'ne gelmesi bizi onurlandırdı, gururlandırdı. Nice başarılar elde etmiş pehlivanlarımızlayız." diyen Başkan İmamoğlu, Gürbüz'ü tebrik ederken Bu güreşin kazananı sensin fakat bana göre kaybedeni yok" diye konuştu. "Güzel bir tesadüfle bugün İstanbul'un Fethi'nin de yıldönümünü kutluyoruz. Irk, dil, din ayrımı yapmaksızın herkesi kucaklamak bizim ecdadımızdan gelen bir sorumluluk" mesajını veren İmamoğlu, "Burada pehlivanlar güçlü, kuvvetli kollarıyla güreşirken aslında o kolların bizim birlik ve beraberliğimiz için sarıldığını kimse unutmasın. Kırkpınar'ın bir kolu olarak yaptığımız güreşler hepimize hayırlı olsun. "dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Beylikdüzü'nde İlk Kez Yapılan Yağlı Güreş Peşrevlerle Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement