Bimy'20 Semineri - Son Dakika
Güncel

Bimy'20 Semineri

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'nin geçen yıl ithal ettiği 15 milyon telefonun yüzde 42'sinin akıllı telefon olduğunu belirterek, "Türkiye'de smart telefon oranı çok yüksek, bu yıl geleceklerin belki yarıdan"...

05.04.2013 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'nin geçen yıl ithal ettiği 15 milyon telefonun yüzde 42'sinin akıllı telefon olduğunu belirterek, "Türkiye'de smart telefon oranı çok yüksek, bu yıl geleceklerin belki yarıdan fazlası smart telefon olacak. Pek çok ülkeye göre daha fazla data üreteceğiz" dedi.

Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen 20. Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri (BİMY) Semineri, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Gloria Golf Resort Otel'de başladı. Seminerin açılış oturumunda konuşan Acarer, dünyada 3,5 milyar diş fırçası bulunduğunu, mobil abone sayısının ise 6,5 milyar olduğunu kaydetti. Acarer, "İki insandan biri dişlerini fırçalamıyor ama herkesin sim kartı var" diye konuştu.

"Türkiye'nin geçen yıl ithal ettiği 15 milyon telefonun yüzde 42'si akıllı telefon. Yani geçen yıl Türkiye'ye 6 milyonu smart telefon geldi" diyen Acarer, şöyle devam etti:

"2 milyon da bilgisayar satılmış. Yani üç kat oran var. Dünyada bu oran bire iki. (Ne anlama gelir) derseniz, Türkiye'de smart telefon oranı çok yüksek, bu yıl geleceklerin belki yarıdan fazlası smart telefon olacak. Pek çok ülkeye göre daha fazla data üreteceğiz. Son üç yılda data oranımız neredeyse 14 kat arttı, beş yılda 20 kat arttı. Yani yaklaştıkça oran daha da yüksek artıyor. Bu da bir süre sonra şebekelerde ciddi tıkanıklıkların ortaya çıkmasını kaçınılmaz hale getiriyor."

-Numara taşımada egalesi imkansız rekor-

Acarer, Türkiye'nin Avrupa'da cep telefonuyla en çok konuşan ülke olduğuna işaret etti. "Tek bir fark var, ikinciyle aramızı bayağı açtık" diyen Acarer, Türkiye'nin konuşma süresinin 292 dakika, en yakın rakibinin konuşma süresinin ise 247 dakika olduğunu kaydetti.

SMS'te rakip kalmadığını ifade eden Acarer, Türkiye'deki numara taşıma uygulamasının geldiği noktayı da "Egalesi imkansız bir rekor" şeklinde nitelendirdi.

Acarer, şöyle konuştu:

"68 milyon mobil abonede 50 milyondan fazla numara taşıma işlemi yapılmış. Bu iyi mi kötü mü anlayamıyorum. Baştan gurur duyuyorduk ama sistem artık kaldıramaz hale geldi. Bu, çok cazip tarifeler olduğu anlamına gelir. Cazip tarifeler öldürücü rekabeti getiriyorsa tüketici bundan kısa dönemde karlı çıkar ama orta ve uzun dönemde çok ciddi zarar görür. Bu işin sektöre katkısı olmaz. Rekabete karşı mıyım- Hayır. Rekabet bizim asli görevlerimizden bir tanesi ama öldürücü rekabete, belden aşağı vurmaya karşıyız."

-Hızlı tren güzergahında mobil geniş bant hizmeti-

Davos'taki bilişim raporuna göre Türkiye'nin dünyada en geniş kapsamaya sahip ülkelerden biri haline geldiğini anlatan Acarer, buna rağmen Türkiye'de hala 32 bin yerleşim yerinden bin 799'unda mobil kapsama bulunmadığını söyledi. Bu yerleşim yerlerinin kapsama alınmasıyla ilgili çalışmalara başlandığını bildiren Acarer, bu yıl sonuna kadar kapsamanın büyük bölümünün tamamlanacağına işaret etti.

Hızlı tren güzergahlarında da önemli çalışmalar yapıldığını ifade eden Acarer, "Eskişehir-Ankara, Konya-Eskişehir arasında bilgisayarlarınızı açtığınızda 250 kilometre hızla giderken kesilmeden internet irtibatı sağlanacak. Bununla ilgili birkaç tren setinin iç montajı devam ediyor. Onlar da bittiğinde bütün trenlerimizde 250 kilometre hızla giderken mobil kapsama temin edilecek" dedi.

Acarer, güvenli internetin 1,5 milyon abone ve 5 milyon kullanıcıya ulaştığını bildirdi. Bu süreçte hiç kimseye, "Güvenli internete geçmek zorundasın" diye telkinde bulunulmadığına dikkati çeken Acarer, "Türkiye'yi bu konuda AB'ye şikayet eden Türklere atıfta bulunuyorum. (Herkesi zorla güvenli internete geçirecekler) diye bizi AB'ye şikayet edenler şimdi bilmiyorum ne düşünüyorlar" diye konuştu.

-"Eğitim şart"-

Türkiye Dijital Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, bilişim alanındaki çalışmalarda eğitimin önemine işaret etti. Zaman zaman insanların esprili şekilde, "Eğitim şart" dediklerini dile getiren Eczacıbaşı, "Ama bunu ciddi ve kararlı bir ifadeyle söylememiz gerekiyor: Eğitim şart" dedi.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına değinen Eczacıbaşı, şöyle konuştu:

"YGS sonuçları yüzümüzü ağartmıyor. 1 milyon 303 bin aday 5 tane fen sorusu cevaplayamadı. Matematikte ise 840 bin adaydan fazlası 5 tane matematik sorusunu tam yapamadı. 40 soruda doğru yanıt vermeme ortalaması, fende 5,5, matematik serisi 7,7. Türkiye'nin 2023 hedefi var. Ama önümüzde 10 yıl bile kalmadı. Eğitime çağ atlatacak, fırsat eşitliğini oluşturacak yetkin ve çağdaş bir eğitim sistemine geçmemiz gerekiyor. Adı Fatih Projesi konuldu. Aksilikler var mı- Var. Ama sonuna kadar arkasında duruyoruz. Hatta daha da ötesini beklememiz gerektiğine inanıyoruz."

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, seminerin bu yılki temasının

"Bilişim nakittir" şeklinde belirlendiğini kaydetti. Menteş, uluslararası pazara çıkabilmenin yolunun öncelikle ülkenin pazarında etkili olmaktan geçtiğini vurguladı. Bu alanda kamu sektöründen ciddi beklentileri bulunduğuna değinen Menteş, "Kamu sektörünün yerli tercihi kullanma lüksünü göstermesi gerekiyor. Bu kolay değil. Serbest rekabetçi ekonomi düzeninde yerli tercihini kullanmak, her şey için kullanmak mümkün değil ama bunun kullandırılması gerekiyor" diye konuştu.

-İstanbul finans ve bilişim merkezi olacak mı-

Seminerin açılış oturumunun ardından "İstanbul Finans & Bilişim Merkezi Olacak mı-" başlıklı oturuma geçildi. Oturumda konuşan Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, ekonomik egemenlik olmadıkça egemenliğin olmayacağını, İş Bankası'nın da Türk müteşebbisleri desteklemek için yola çıktığını anlattı.

Dubai'de kurulan finans merkezini örnek gösteren Özince, finans merkezinin bu ülkenin liberalleşmesine yardımcı olduğunu söyledi. Özince, Türkiye'de de finans adına yürütülen tüm çalışmaların yüzde 40-45'inin İstanbul'da gerçekleştiğine işaret etti. Finans merkezlerinde tamamıyla ulusal yaklaşımların gerekmediğini dile getiren Özince, "İstanbul, Dubai'den çok daha derin bir pazar

" diye konuştu.

Seminer 7 Nisan'da sona erecek. - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bimy'20 Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement